nlc.hu
Trend

A farmer környezetszennyező

A farmered is tönkreteszi a Földet

Egy kutatás során megállapították: bizony a farmerek is rendkívül sokat ártanak a környezetnek.

A farmereken keresztül vizsgálta a fast fashion fogyasztás karbonlábnyomát és annak további éghajlati hatásait a hagyományos divathoz képest a kínai Kuangtung Műszaki Egyetem. Arra jutottak, hogy egy divatos farmer előállítása 2,50 kg szén-dioxid-kibocsátást eredményez. A használat során pedig olyan környezeti károkat okoz, ami egyenlő 10 kilométer megtételével egy átlagos gázüzemű autóval.

„A farmergyártás és a határokon átnyúló szállítás a fast fashion fogyasztás karbonlábnyomának 91 százalékét teszi ki” – tették hozzá a szakértők” – állapították meg.

Farmerek

Illusztráció: Getty Images

A kutatás egy olyan farmer életciklusát követték nyomon, amelyet gyorsan legyártottak, szállítottak, hordtak, kimostak és eldobtak körülbelül hét használat után.

A kutatók úgy látják: az olyan népszerű fast fashion márkák, mint péládul a Zara, a BooHoo vagy a Forever 21 túlzott erőforrásokat és túl sok energiát használnak fel ahhoz, hogy minél gyorsabban kielégítsék a legújabb trendek diktálta keresletet.

A fast fashion termékek gyártása iszonyatos mennyiségű üvegházhatású gázt bocsát ki a légkörbe, amely globális felmelegedést és klímaváltozást okoz. A tanulmány megállapította azt is, hogy az iparág az előrejelzések szerint 2030-ra évente közel 2,8 milliárd tonna üvegházhatású gáz kibocsátáséért lesz felelős. 

A hagyományos divathoz viszonyítva – mely alatt ebben az esetben a drágább, jó minőségű, a környezeti fenntarthatóság szem előtt tartásával készülő termékek értendők –  a fast fashion 11-szer nagyobb szennyezést okoz a gyors gyártás, a légi úton történő nemzetközi terjesztés, a gyakori mosás és a holmik gyors hulladékká válása miatt. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top