nlc.hu
Trend

Magyar fiatal lett Európa legjobbja szobafestésben

Egy húszéves magyar fiatalember lett Európa legjobbja szobafestésben

Az indulók között többségben voltak a nők.

Aranyérmet nyert egy szobafestőknek rendezett európai bajnokságon Czimmer Bálint. A Lengyelországban megrendezett versenyen 14 vetélytársával szemben kellett teljesíteni, de viszonylag fölényesen győzött, a megszerezhető 100 pontból 79-et ért el, míg a másodikként befutó versenyző 74-et. Ami érdekesség, az Európa-bajnokságon egy osztrák lányé lett az ezüstérem, és a 15 indulóból tízen nők voltak, írja a Szabad Pécs. 

De pontosan milyen is egy ilyen bajnokság? Mint a Szabad Pécs írja,

  • milliméteres tűréshatárral kell tapétázni, vagy színes sokszögeket festeni a fehér falra, vonalzó nélkül
  • persze nagyon kell tudni glettelni, mert a mutatós festés legfőbb titka a tükörsima falfelület
  • emellett is elvárják a versenyzőktől, hogy egy szín 3-4 megadott árnyalatát szemmértékkel pontosan kikeverjék, vagy egy papírra nyomtatott mintát nagyítva vigyenek fel a falra.
  • az ajtómázolásnál az egyik alapkövetelmény, hogy a versenyző képes legyen hibátlanul körbefesteni egy díszcsíkot, amit előtte nem maszkol le ragasztószalaggal
  • divatos feladat az antikolt csempefestés, amiben az a trükk, hogy nincsenek is csempék, a látványos felület glettből készül, amire szabadkézzel kell felvinni a mintákat.

És hogyan kezdett el versenyezni? Iskolai tanára, Battyhányi József hamar felfigyelt tehetségére és igyekezetére, ezért már elsős korában azt javasolta, induljon el a festők szakmai versenyén. Ugyan jól szerepelt, de akkor még az országos döntőbe nem jutott be. A következő években is mindig rajthoz állt, ám igazán jó eredményt érettségi után, 2022-ben érte el: ő lett a magyar bajnok, ezért őt nevezték a 2023 elején megrendezett olaszországi világbajnokságra, ahol ötödik lett. 

„Azonnal látszott, hogy rendkívül ügyes fiú. Kezére állt a munka, jó volt nézni, ahogy megfogott egy szerszámot. Két hete volt nálam, és már rábízhattam, hogy szórópisztollyal önállóan fújja le a radiátorokat. Szorgalmas volt, és működött benne az az alázat, ami nagyon fontos ahhoz, hogy az ember alaposan megtanulja a szakmáját” – nyilatkozta róla elismerően mestere, Wensofszky Péter.

Czimmer Bálint felmenői között és rokonságában egyébként nem volt festő, de tény, igazi iparos család az övé, nagyapja kőműves, apja, Czimmer Zoltán asztalos. És annak ellenére, hogy más a foglalkozása, a festést és a gipszkartonozást is apjától leste el, és az ő javalastára választotta végül ezt a szakmát.

Már 11 évesen tanulgatta mellettem a bútorasztalos szakmát. Amikor végzett az általános iskolával, kész asztalos volt. Azt mondtam neki, ezt már tudod, tanulj inkább valami mást. Legyél festő!

– mesélte édesapja

Férfi falat fest

Fotó: Getty Images

És ugyan sokan vannak, akik ezzel a szakmával inkább külföldön vállalnak munkát, ő nem tervezi elhagyni az országot, itthon akar festővállalkozást indítani, illetve igent mondott, amikor felajánlottak számára egy szakoktatói állást volt iskolájában, a pécsi Pollack Mihály Technikumban.

Szeretnék segíteni a gyerekeknek, hogy minél jobban megtanulják a festő szakmát. Ez nekem egy nagy lehetőség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top