nlc.hu
Trend

Műbőr vs. vegán bőr: melyik a jobb?

Műbőr vs. vegán bőr: melyik a jobb?

A divatszakma előszeretettel használja mindkét anyagot. Melyik a jobb, a műbőr vagy a vegán? Egyáltalán mit jelent a vegán bőr?

Az elegáns táskáktól a feszes nadrágokig a vegán bőr egy környezetbarát, állati eredetű alapanyagoktól mentes alternatíva, ami minden olyan tulajdonságra képes, amit az eredeti bőr adni tud, sőt, sokszor még jobb is! Az ananászból, parafából, műanyag palackokból és gombákból készült vegán bőröket gyakran keverik össze a műbőrrel. A kettő ugyan hasonló, de nem teljesen ugyanaz.

Vegán bőr vagy műbőr

(Fotó: Getty Images)

Mi a különbség a vegán bőr és a műbőr között?

Az 1920-as években találták fel az első műbőrt egy amerikai gumigyárban. Mivel a műbőr a Connecticut állambeli Naugatuckban született, ezért a „Naugahyde” nevet kapta. A Naugahyde strapabíró szövet, vinil bevonattal és valódi bőrnek látszó textúrával, feleannyi áron, mint a valódi bőr piaci ára. A Naugahyde és az általa képviselt szövetek hamar közismertté váltak a valódi bőr megfizethető alternatívájaként.

A vegán bőr viszont csak az elmúlt húsz évben került be a divatipar köznyelvébe. Itt az előállítási költségek csökkentése helyett a gyártók a környezetvédelemre helyezik a hangsúlyt.

Olyan tervezők, mint Stella McCartney és Rae Nicoletti, a fenntartható anyagok népszerűsítését képviselik, és bebizonyítják, hogy aki vegán bőrrel dolgozik, nem kell lemondania a stílusosságról és a tartósságról sem.

Ha összehasonlítjuk a műbőr és a vegán bőr élettartamát, egyértelmű, hogy a vegán bőrök tartósabbak, mint a bőr vagy a műanyag bőr anyagok. Ennek az az oka, hogy a vegán bőr érdekelt az etikus és környezetbarát anyagok beszerzésében.

Mi várható a jövőben?

Míg a műbőrök nagy valószínűséggel továbbra is nagy szerepet játszanak majd az állatkínzás elleni küzdelemben, addig a vegán bőrt inkább a fenntarthatósággal társítják a jövőben is. A divatszakemberek, vezető márkák együttműködnek kutatókkal, akiknek a legfőbb célja, hogy még több fajta fenntartható vegán bőrt hozzanak létre. A gomba alapú bőr például egyre népszerűbb és környezetbarát alternatívává válik a jövőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top