nlc.hu
Trend

Ruhagyár-bezárások Bangladesben

Nagy érvágás a világcégeknek: bezárnak 150 ruhagyárat Bangladesben

A textilipari dolgozók fizetését legutóbb 5 évvel ezelőtt emelték.

Bangladesben szombaton meghatározatlan időre bezártak 150 ruhagyárat. Az ágazatban fokozódnak a béremeléssel kapcsolatos követelések, erőszakba torkolló tüntetések.

A múlt hónap óta a magasabb béreket követelő textilipari dolgozók erőszakos tüntetései rázták meg a szegény dél-ázsiai országot, ezekben legkevesebb 3 munkás meghalt, és több mint 70 üzemet kifosztottak vagy megrongáltak a rendőrség szerint. A textilipari minimálbér-bizottság a héten a havibér 56,25 százalékos emelését javasolta az ágazat 4 millió dolgozója számára, 12 500 takára (39 572 forint) növelve a havi járandóságot, amit a szakszervezetek “nevetségesnek” találtak, és azon nyomban el is utasítottak.

ruhagyár

Ruhagyár a bangladesi Savarban – Fotó: Frédéric Soltan /Corbis via Getty Images

Csütörtökön 15 ezer munkás csapott össze a rendőrökkel egy autópályán, és kifosztották a Tuszuka gyárat és még tucatnyi másik üzemet. A Tuszuka konfekciós ruhagyár elleni garázdaság miatt a rendőrség 11 ezer ember ellen indított eljárást.

Múlt héten 600 ruhagyár zárt be, több üzemet fel is dúltak a béremelést követelő munkások, akik utakat is eltorlaszoltak. Az erőszakos incidensekben legalább 2 tüntető meghalt.

Kína után Banglades a világ második legnagyobb textilipari exportőre. A 3500 bangladesi konfekciós ruhagyár az ország évi 55 milliárd dolláros exportjának 85 százalékát adja, és számos világcég, így a Levi’s, a Zara és a H&M számára szállít. Az ágazat 4 millió dolgozója – többségében nő-, közül számosnak katasztrofálisak a munkakörülményei.

A szektor dolgozóinak fizetését legutóbb 5 évvel ezelőtt, 2018 decemberében emelték. A textilipari munkások eredetileg a havi minimálbérük csaknem háromszoros emelését akarták elérni. Jelenleg egy ruhagyári dolgozó 8300 takát (26 ezer forint) keres havonta, ezt az összeget akarják 23 000 takára (74 ezer forint) növelni. 

A nagy ruházati világmárkák – amelyeknek folyamatos beszállítója a bangladesi ruhaipar – egyelőre még nem reagáltak a dolgozói megmozdulásokra, de az októberi tüntetések után úgy nyilatkoztak, “egyetértenek abban, hogy olyan minimálbér emelésére van szükség Bangladesben, amely kellően kompenzálni tudja az iparági dolgozók alapvető szükségleteit és igényeit”.

(MTI-hírek alapján)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top