10 tévhit az alacsony nők öltözködésével kapcsolatban

Megyeri Nikolett | 2023. November 17.
Viselhetünk-e keresztbe csíkosat, vagy csak hosszantit, ha nem vagyunk olyan magasak? Van-e helye térd alatti hosszban végződő ruháknak egy petite nő ruhatárában, vagy felejtsük el?

A petite divattervező és stílustanácsadó, Janik Anita segít eligazodni az „átlag alatti” magassághoz társított tények és tévhitek világában.

„Nem könnyű általánosítás nélkül összeszedni Jolly Joker tanácsokat, hiszen minden nő alkata, magassága más és más és a testarányaink is nagyon különbözőek… Éppen ezért a petite-ség is csak részben köthető az alacsonysághoz, mert amíg 160 centi alatt, kis méretekkel minden bizonnyal annak számítunk, sokan nem is gondolnák, hogy jóval afelett is lehetünk petite-k, azaz rendelkezhetünk teljesen, vagy részben petite size adottságokkal” – magyarázza a szakértő.  Így tehát már önmagában az is egy tévhit, hogy csak a 160 centiméter alattiakra vonatkoznak az alacsonyaknak javasolt öltözködési tanácsok. Sokan nem is sejtik, hogy 160 cm és 170 cm között is lehetnek petite-k, vagy tall petite-k, ha például a testarányaikhoz viszonyítva nem túl hosszúak a lábaik, vagy épp a felsőtestük. Éppen ezért nekik is érdemes lehet a most következő javaslatokat megfogadni.

#1. tévhit: Mindenáron nyújtsd magad! 

Azt halljuk, hogy alacsony, vagy épp nem magas nőként optikailag mindenképp nyújtanunk kell a testünket, ezzel voltaképpen azt üzenve, hogy a testünk nem lehet elég jó úgy, ahogy van. A szakember szerint azonban nem kell feltétlenül nyújtani az alkatot, sőt sokkal célravezetőbb, ha a vonzó, nőies énünket hangsúlyozzuk, mégpedig olyan ruhadarabok viselésével, melyekben igazán önmagunk vagyunk és vonzónak érezzük magunkat – legyen ez akár egy egyenes, bő vagy épp oversize fazonú ruha. 

A 153 centi magas Ariana Grande oversize pulóverben (Fotó: Kevin Mazur/Getty Images for March For Our Lives)

#2. tévhit: A magas sarkú kötelező!

Nem igaz, hogy ha nem vagyunk annyira magasak, kerülnünk kell a lapos talpú cipőket, sportcipőket, az meg pláne tévedés, hogy csak és kizárólag magas sarkút viselhetünk, mert más nem áll jól egy petite size nőnek. Sőt, ha egyenes, vékony alkatú vagy, kifejezetten előnyös választás a lapos talpú cipő. 

A 157 centiméter magas Eva Longoria is visel lapos cipőt (Fotó: Alexander Tamargo/Getty Images for Latino Victory Project)

#3. tévhit: Csak a miniszoknya előnyös

Gyakran halljuk, hogy alacsony termetűként legfeljebb a csak térd vonalában, vagy afelett végződő szoknyákat viseljünk. Bár igaz, hogy nem mindenkinek, de sok petite size nőnek kiválóan áll a térd alá érő és a midi, sőt a maxi fazon is, ez mindig testalkattól és egyéni adottságoktól függ, nem csupán a testmagasságtól. Ha pedig a midiszoknyát színazonos harisnyával és cipővel párosítjuk, akkor is jól állhat, ha alapból nem lenne a legelőnyösebb választás. 

A 157 centi magas Lucy Hale midiben (Fotó: Emma McIntyre / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

#4. tévhit: Ne viselj keresztbe csíkosat!

Egy örökzöld tipp, hogy petite termetűként ne viselj keresztbe csíkosat, hanem a hosszanti csíkozást részesítsd előnyben. Ez sem igaz, mert például a nagyon vékony, keresztben futó csíkozás sok petite size nőnek előnyös lehet. Körte és oszlop alkattal pedig még bátrabbak is lehetünk: a tengerészcsíkos is jól állhat. A nagyon vékony, filigrán, egyenes alkatú nőknek épp, hogy az egyébként oly sokszor ajánlott hosszanti csíkozással kell óvatosan bánniuk.

A 157 centi magas Hilary Duff sem kerüli a széltében csíkosat (Fotó: Sarah Morris/Getty Images)

#5. tévhit: Csak a monokróm állhat jól

Gyakran halljuk azt is, hogy viseljünk monokróm, azaz tetőtől talpig azonos színű ruhát, szettet, mert a petite nőknek ez való. Bár valóban figyelni kell arra, hogy hol „vágjuk el” optikailag egy színnel a sziluetteket, azonban ha arányos testalkattal rendelkezünk, akkor búcsút inthetünk a csak monokróm szabálynak és bátran párosíthatjuk, kombinálhatjuk a különböző színű ruhadarabokat.

A 157 centi magas Olivia Holt nem monokróm öltözéke (Fotó: Michael Kovac/Getty Images for Nintendo)

#6. tévhit: Ne viselj nagyobb ékszereket!

A picinek pici-elv is bátran felrúgható, az ékszerek terén is. Az, ha nem vagyunk magasak, nem jelenti azt, hogy ne viselhetnénk nagyobb, hangsúlyosabb, úgynevezett statement ékszereket. Egy kivágott felsőhöz vagy estélyi ruhához például hibátlan választás lehet egy ilyen típusú ékszer.

A 158 centi magas Salma Hayeknek is tökéletesen áll a statement nyaklánc (Fotó: Monica Schipper/Getty Images for The Kering Foundation)

#7. tévhit: Tilos a ⅞-ados nadrág! 

Ez is egy újra és újra visszatérő tévhit. Bár vannak, akik számára valóban kerülendő a ⅞-ados nadrágfazon, azonban ha az egyéni adottságaink olyanok, például a testarányainkhoz viszonyítva hosszabbak a lábaink, jó eséllyel viselhetünk ilyen nadrágot. Ugyanez igaz akkor, ha belebújunk és egyszerűen csak látjuk, hogy harmonikus az összhatás. Egy próbát tehát mindenképp megér.

A 157 centi magas Olivia Holt is hord ⅞-ados nadrágot  (Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

#8. tévhit: Csak a magasított derék előnyös

Tévhit az is, hogy feltétlenül magasított derekú nadrágot vagy szoknyát kell viselni, ha alacsony vagy. Ebben az esetben sem a magasságból, hanem a testalkatból célszerű kiindulni, ez határozza ugyanis meg, hogy milyen fazon és derékmagasság lesz a nekünk való. Legalább annyian vannak, akiknek a normál derékmagasság áll jól, mint azok, akiknek a magasított derék. Sőt, még ez utóbbin belül is a testarányoktól függ, hogy az extrém magas, a normál vagy a félmagas derék az igazán előnyös. 

A 163 centi magas Victoria Beckhamnek a normál derék is jól áll (Fotó: Gareth Cattermole/BFC/Getty Images for BFC)

#9. tévhit: Csak kis mintát viselj!

Vannak olyan alkati adottságok, amikor nem állja meg a helyét, hogy csak kis mintát viselhetünk, még akkor sem, ha nem nőttünk annyira magasra. Ha teltebb idomokkal rendelkezünk, éppen arra kell figyelni, hogy a minta ne legyen túl pici. Az összhatást ráadásul nem csupán a minta mérete, hanem a sűrűsége és egybefüggősége is jelentős mértékben befolyásolja. Előfordul tehát, amikor pont a nagy minta lesz a barátunk.

A 159 centi magas Jennifer Love Hewitt nagy mintás ruhában (Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic)

#10. tévhit: Ne viselj nagy táskát!

Ami a mintákra, az a táskákra is igaz: a megfelelő szettben, színharmóniában, egy hozzánk illő fazont viselve könnyen megdönthetjük a ne viseljünk nagy táskát dogmát. Megfelelő átgondoltsággal és szépérzékkel merészebb, nagyobb táskát is választhatunk, ami ugyanolyan jól állhat, mint a kisebb táskák.

A 157 centi magas Reese Witherspoon egy stílusos shopper táskával (Fotó: BG004/Bauer-Griffin/GC Images)

És még valami…

„Nem mindig a tökéletes lesz a tökéletes. Keresd bátran a tökéletlenség szépségeit! Egy lázadó, kreatív szabályszegőnek a szabályszegés a szabályos. Ha szereted az extrémebb stílust, ha szeretsz kísérletezni, új dolgokat kipróbálni és újat mutatni, nem kell beállnod a sorba. Légy önmagad, járd a saját utad és hagyd, hogy kövessenek! Teljesen függetlenül attól, hogy hány centiméter magasra nőttél” – avat be fortélyaiba a petite szakértő.

Exit mobile version