nlc.hu
Trend

A Kibbe testtípusok

A körte és a homokóra alkaton túl: ismerd meg a Kibbe testtípusokat!

Az elmúlt két-három évben a közösségi oldalaknak köszönhetően vált felkapottá az egyébként már a nyolcvanas évek óta létező Kibbe testalkattípus-rendszer. De miről is van szó pontosan és hogyan határozhatod meg a típusodat?

A stílustanácsadásban a legelterjedetebb testalkattípus-rendszer alma, körte, oszlop, fordított háromszög, valamint homokóra kategóriákba sorolja be az alkatokat. Bár ez a szisztéma kétségkívül hasznos támpontokat ad a legelőnyösebb fazonok megválasztásában, azonban tény, hogy meglehetősen leegyszerűsítő, és így számos egyéb, a külső megjelenés szempontjából nagyon is meghatározó tényezőt – így többek között a testmagasságot, vagy épp a kisugárzást – nem vesz figyelembe. 

David Kibbe amerikai stílustanácsadó egyenesen úgy vélte, hogy a hagyományos testalkattípus-besorolás borzasztó és lebutított. Éppen ezért kidolgozott egy sokrétűbb rendszert, melyet David Kibbe’s Metamorphosis: Discover Your Image Identity and Dazzle as Only You Can című 1987-ben megjelent könyvében tárt a világ elé.  

A Kibbe-féle rendszer összesen 13 típust, pontosabban imázsidentitást definiál.

Ezen belül az öt fő típus:

  1. drámai,
  2. természetes,
  3. klasszikus,
  4. fiús, 
  5. romantikus.

Az altípusok – melyek a fő típusok átmenetes, finomabb vagy épp intenzívebb verziói – pedig ezek:

  • lágy drámai,
  • lágy természetes,
  • élénk természetes,
  • lágy klasszikus,
  • drámai klasszikus,
  • lágy fiús,
  • élénk fiús,
  • teátrális romantikus.

Az egyes imázsidentitásokat a bennük jelenlévő jin-jang arányok mentén határozta meg, figyelembe véve a testforma, illetve a testmagasság mellett olyan szempontokat is, mint a csontozat, az arcvonások, valamint a karakter és a kisugárzás.

A jin ebben az értelmezésben a nőiességgel, míg a jang a férfiassággal azonosítható tulajdonságokat jelenti.

A főbb jin jegyek: a lágyság, a puhaság, törékenység, a filigrán alkat, a kerekded formák. A jang jegyek pedig: a magasság, szikárság, a szögletes, illetve egyenes vonalak, élek. 

Az öt fő típus, vagyis a „tiszta” típusok a jin-jang spektrumon a következőképp helyezkednek el:

JANG

  • Drámai – erőteljes jang
  • Természetes – lágy jang
  • Klasszikus – jin-jang egyensúly
  • Fiús – lágy jin
  • Romantikus – erőteljes jin

JIN

A nyolc altípus, azaz a vegyes típusok esetében viszont a jin és a jang jellemzők akár egyetlen fizikai tulajdonságon belül is keverednek vagy épp kontrasztban állnak. 

Most pedig ismerjük meg a 13 típust részletesebben!

Drámai

A Kibbe típusok

Illusztráció: Getty Images

A drámai típus az extrém jang. Jellemzői a magas, csontos alkat, az inas, hosszú végtagok, a szögletesebb, hűvös arcvonások, összességében véve a maszkulin vagy androgün megjelenés, karizmatikus kisugárzás.

Tilda Swinton

Tilda Swinton (Fotó: Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Drámai típusú sztárok: Tilda Swinton,  Kristen Wiig, Keira Knightley, Olivia Culpo, Cate Blanchett, Lauren Bacall, Joan Crawford, Katherine Hepburn

Lágy drámai

A lágy drámai típus szintén erőteljes jang energiákkal rendelkezik, melyet azonban jin jegyek lágyítanak. Eme kategória képviselői is általában magasak, de minimum középmagasak, ugyanakkor kerekded alkatúak, a leghangsúlyosabb testtájaik általában a mellkas és a váll, valamint a csípő, és gyakran érzéki, buja arcvonásokkal rendelkeznek.

Ashley Graham

Ashley Graham (Fotó: JP Yim / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Lágy drámai típusú sztárok: Ashley Graham, Adele, Sofía Vergara, Sophia Loren, Rachel Weisz, Christina Hendricks

Természetes

A Kibbe típusok

Illusztráció: Getty Images

A tiszta természetes típus a lágy jang. Jellemzően középmagas, alapvetően szögletes sziluett jellemzi, melyet puhább vonalak tompítanak. Karcsú, izmos, tónusos alkatú, gyakran szögletes, karakteres arccal. 

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston (Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Természetes típusú sztárok: Jennifer Aniston, Jennifer Lawrence, Priyanka Chopra

Lágy természetes

A lágy természetes típus alapja a lágy jang, némi jin áramlással. Középmagas vagy valamivel alacsonyabb, kerekded formákkal, homokóra jellegű sziluettel. Az arc általában kerekebb vagy egzotikus, kicsi orral, telt ajkakkal.

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez (Fotó: Paul Morigi / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Lágy természetes típusú sztárok: Jennifer Lopez, Scarlett Johansson, Chloe Sevigny, Viola Davis, Sandra Oh

Élénk természetes

Az élénk természetes testtípus magasabb termetű, hosszúkás, függőleges, de a drámai típusnál szélesebb, izmosabb alkatú, különösen a vállak, illetve a hát területén. Arcvonásaik szélesek, feszesek, kiemelkedő, ám tompa állkapocsvonallal, illetve hangsúlyosabb orral.

Charlize Theron

Charlize Theron (Fotó: ROB KIM / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Élénk természetes típusú sztárok: Charlize Theron, Tracee Ellis Ross, Amy Adams, Cameron Diaz, Cindy Crawford 

Klasszikus

A Kibbe típusok

Illusztráció: Getty Images

A tiszta klasszikus típus talán a legritkább imázsidentitás, melyben pontos egyensúlyban van jin és a jang. Testének, karakterének minden jegye egyszerre éles és lágy. Általában középmagas, az alkata karcsú, izmos, a mell-derék-csípő vonala arányos, a végtagjai se nem túl hosszúak, se nem túl rövidek. Az arcvonásai harmonikusak és szimmetrikusak. Karaktere hűvösen szofisztikált. 

Isabelle Huppert

Isabelle Huppert (Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Klasszikus típusú sztárok: Isabelle Huppert, Grace Kelly, Cybill Sheperd

Lágy klasszikus

A lágy klasszikus típust is a jin és a jang egyensúlya határozza meg, kissé a jin felé hajolva. Általában középmagas termetű, arányos, kecses, puha sziluettel. A karok és a lábak inkább rövidebbek. Az arc finom vonású, szimmetrikus, kerekebb. 

Kirsten Dunst

Kirsten Dunst (Fotó: ANGELA WEISS / AFP)

Lágy klasszikus típusú sztárok: Kirsten Dunst, Dakota Johnson, Lupita Nyong’o 

Drámai klasszikus

A drámai klasszikus testtípusra szintén a jin-jang egyensúlya jellemző, némileg a jang felé mozdulva. Legfeljebb középmagas, szimmetrikus, szögletesebb, izmos alkat, inkább egyenes mell-derék-csípő vonallal. A karok és a lábak átlagosak vagy hosszabbak. Jellemzői továbbá a szögletesebb, élesebb arckontúrok.

Maggie Siff

Maggie Siff (Fotó: Amy Sussman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Drámai klasszikus típusú sztárok: Maggie Siff, Olivia Munn, Courteney Cox, Jackie Kennedy

Fiús

A Kibbe típusok

Illusztráció: Getty Images

A fiús típust a jin és a jang ellentétei határozzák meg, ezek ugyanis itt nem együttesen, hanem vagy-vagy alapon, kontrasztokat adva vannak jelen a különböző tulajdonságokban. Jellemzői az alacsony termet, a szögletes, filigrán, izmos alkat, és a bájos arcvonások. 

Audrey Tautou

Audrey Tautou (Fotó: Peter White/Getty Images)

Fiús típusú sztárok: Audrey Tautou, Dascha Polanco, Heather Locklear, Mia Farrow, Edith Piaf 

Lágy fiús 

A lágy fiús típusban szintén a jin és a jang kontrasztjai a meghatározók, azonban némileg több jin áramlással. Ezen imázsidentitás képviselői alacsony, filigrán termetűek, alapvetően szögletes csontszerkezettel, de puhább, kerekdedebb alkattal, általában rövid karokkal és lábakkal. Jellemző rájuk a babaarc, a nagy szemek, kerek vagy kissé szélesebb állkapoccsal. 

Winona Ryder

Winona Ryder (Fotó: Profimedia)

Lágy fiús típusú sztárok: Winona Ryder, Mindy Kaling, Octavia Spencer, Thandiwe Newton, Reese Witherspoon, Halle Berry, Judy Garland 

Élénk fiús

Az élénk fiús típust is a jin és a jang ellentétei határozzák meg, azonban kicsivel több janggal. Alacsony termetű, szögletes csontozatú, legtöbbször vékony és izmos. A lábai sokszor az alkatához viszonyítva arányaiban hosszabbak. Éles, szélesebb, feszes arckontúrok, nagy szemek, határozott arcvonások jellemzik.  

Julia Garner

Julia Garner (Fotó: Amy Sussman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Élénk fiús típusú sztárok: Julia Garner, Lucy Liu, Jennifer Love Hewitt, Penelope Cruz, Audrey Hepburn 

Romantikus

A Kibbe típusok

Illusztráció: Getty Images

A romantikus testtípus meghatározója a túláradó jin. Alacsony vagy legfeljebb középmagas, finom csontszerkezetű, homokóra alkatú, kerekded formákkal, rövid karokkal és lábakkal. Érzéki arcvonások, puha orcák, nagy szemek, pici orr, telt ajkak jellemzik.  

Drew Barrymore

Drew Barrymore (Fotó: Dimitrios Kambouris/”Getty Images for Empire State Realty Trust)

Romantikus típusú sztárok: Drew Barrymore, Mila Kunis, Doja Cat, Christina Ricci, Marilyn Monroe

Teátrális romantikus

A teátrális romantikus típus esetében is a jin energia dominál, némi jang áramlással. Szintén jellemző rá az alacsonyabb termet és a homokóra sziluett, hangsúlyosan telt keblekkel, húsosabb karokkal, combokkal és darázsderékkal. Mindezekhez azonban élek is társulnak, melyek legtöbbször az arccsonton, az orron, az állon, a vállakon mutatják meg magukat.

Salma Hayek

Salma Hayek (Fotó: JB Lacroix / Full Picture Agency / Full Picture Agency via AFP)

Teátrális romantikus típusú sztárok: Salma Hayek, Selena Gomez, Jada Pinkett-Smith, Rihanna, Vivien Leigh

Via 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top