nlc.hu
Horoszkóp

Törekedj az egyensúlyra, tested és lelked is hálás lesz

Fogyás és egészséges élet jin-jang diétával

A közismert fekete-fehér szimbólum egy teljes filozófiai rendszert jelenít meg, amiből kiindulva született a harmóniára törekvő jin-jang diéta is.

Rengeteg értelmezése van a jin-jang jelképnek. Sokszor sütik rá a férfi és női energia ellentétpárját, vannak, akik a fekete-fehér, üres és teli, a semmi és valami kettősségeként magyarázzák. Pedig a taoista jelkép, eredeti nevén a tájcsi ábra nem más, mint az egységes erő, maga az energia. Az ellentétes jelképek az ellentétes tulajdonságok, erők egymásra hatását mutatják be, amik kiegészítik egymást, és egymásból alakulnak ki.

jin-jang kávé

Fotó: Unsplash

A világegyetem folyamata az élet számos területén

A jin-jang mögött húzódó eszmét használhatod meditáció közben, vagy egyenesen a meditációd tárgyaként. Ahogy a belégzés és a kilégzés egymásba fonódik, ugyanígy fordul egymásba a jin és a jang elem is.
Találhatsz jin-jang jógát is, ahol az indiai jóga hagyománya és a kínai orvoslás, kínai mozgásrendszerek kerültek összekapcsolásra.
De létezik ezen a néven étkezési módszer is, amivel egészségesebb, energikusabb leszel – nem utolsósorban pedig elérheted a megfelelő testsúlyt, akár fogynod, akár híznod szükséges.

A jin-jang diéta lényege

Ne feledd: a cél a harmónia. A fogyás célja nem az esztétika, a diétával a szervezeted az ideális súlyt éri el. Az élelmi anyagok jin és jang értékűek lehetnek, vagy hideg és meleg hatásúak. Ezeknek kell egyensúlyban lenniük.
A fő tudnivaló, hogy öt-hat alkalomra elosztva, kis adagokat fogyassz, és a két étel típus egyensúlyban legyen.

  • Jin ételek:
    gyógyszerek, édesítők, mustár, vanília, ecet, sör, bor, égetett szesz, kávé, cukor, méz, gyógynövényteák, zöldség- és gyümölcslé, napraforgó, kukorica, olíva- és egyéb olajok, gyümölcsök, zöldségek, tej, tejtermékek, olajos magvak, hüvelyesek
  • Jang ételek:
    gabonafélék, halak, húsok, húskészítmények, tojás, szója, só

Javasolt ételpárosítások:

  • gabonafélék – gyömbér
  • rizs – szegfűszeg
  • vörös húsok – bors, paprika
  • burgonya – kömény
  • hüvelyesek – majoránna, borsikafű
  • sajt – hagyma, paprika

(via mindbodygreen)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top