nlc.hu
Trend

Kamala Harris stílusa

Kamala Harris nem akar divatikon lenni, de az lesz

A leendő amerikai alelnök látszólag nem különösebben divatozik, a megjelenésével azonban mégis tudatosan kommunikál és az elkövetkezendő években minden bizonnyal jelentős hatással lesz a trendek alakulására.

November 7-én az Amerikai Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke, Joe Biden és leendő alelnöke, Kamala Harris megtartották győzelmi beszédüket. Az 56 éves politikus, aki nem mellesleg az első színesbőrű nő, aki betöltheti majd az alelnöki pozíciót, egy fehér Carolina Herrera kosztümben és masnis nyakú blúzban lépett a színpadra. Öltözéke üzenet és egyben tisztelgés is volt. A fehér szín ugyanis a nők jogaiért harcoló szüfrazsettek egyik szimbóluma volt, a fehér nadrágkosztüm viselése pedig az elmúlt években a végső üvegplafon áttöréséért folytatott küzdelem egyik jelképévé, és olyan személyiségek védjegyévé is vált, mint a korábbi demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton vagy az Egyesült Államok Képviselőházának első női elnöke, Nancy Pelosi. A blúz szintén utalás volt, egyrészt arra a női generációra, akik először léptek be tömegesen a munkaerőpiacra, ugyanis annak idején ők hozták divatba ezt a holmit mint a nők nyakkendőjét, másrészt az első női brit miniszterelnökre, Margaret Thatcherre, aki gyakran viselt ilyen ruhadarabot. 

Joe Biden és Kamala Harris a győzelmi beszéden (Fotók: Getty Images)

Joe Biden és Kamala Harris a győzelmi beszéden (Fotók: Getty Images)

Divatos és mégsem

Bár Kamala Harris nem tűnik tipikus stílusikon „alapanyagnak”, valójában nagyon is tudatosan kommunikál az öltözködésével, ami a divatszakértők szerint az elkövetkezendő években jelentős hatással lesz a power dressingre, vagyis a nők irodai ruhatárára. Voltaképpen éppen azért lesz belőle nagy eséllyel divatikon, mert látszólag egyáltalán nem akar az lenni. 

Sötét vagy semleges színekben

Sötét vagy semleges színekben (Fotók: Getty Images)

A politikus egyáltalán nem öltözködik az aktuális, gyorsan érkező és múló trendeknek megfelelően, ám mégsem lehet azt mondani rá, hogy ne lenne divatos. A formális megjelenésein szinte mindig nadrágkosztümöt visel, jellemzően sötét vagy neutrális árnyalatokban. A kötetlenebb eseményeken, terepen, illetve civilben viszont kényelmesebb darabokat választ, például farmert inggel vagy toppal, dzsekivel vagy kabátkával. Mindemellett az athleisure stílus sem áll távol tőle. A Twitteren közzétett videón, melyen Joe Bidennek gratulál azt követően, hogy biztossá vált a győzelmük, melegítőt visel. Méghozzá egy feltűnő Nike pipával ellátott felsőt, vélhetőleg szintén nem véletlenül. A sportmárka jól ismert szlogenje ugyanis így hangzik: Just Do It (Csak csináld). És mit mond Harris Bidennek a videón? „Megcsináltuk, Joe!” 

Miközben ő is főképp azoknak a felső kategóriás, többségében amerikai divatházaknak a kínálatából öltözködik, mint a politikai élet női prominenseinek többsége, illetve a first ladyk, mégsem választ ezektől a márkáktól kimondottan jellegzetes, könnyen beazonosítható darabokat, nem áll szándékában kérkedni ugyanis azzal, hogy megengedheti magának a luxusholmikat. 

Kamala Harris

Ez a nadrágkosztüm például az Altuzarra luxusmárka kollekciójából való (Fotó: Stefani Reynolds/Bloomberg via Getty Images)

Szoknyát vagy egészruhát csak rendkívül ritkán visel, az esetek többségében nadrágban van, ami még most, 2020-ban is egyfajta állásfoglalásnak számít. A nadrágkosztümjei éppen a passzivitásukkal támogatják az érvényesülésben, vagyis azt teszik, mint a férfiak öltönyei. A megjelenése azonban mindettől mégsem tűnik kimondottan maszkulinnak, ugyanis a kosztümjei amellett, hogy határozottak és letisztultak, mégis nőies szabásúak és van bennük egy csipetnyi, de tűpontos lágyság is.

Tűsarkú vs. kényelmes cipők

Tűsarkú vs. kényelmes cipők (Fotók: Getty Images)

A cipőválasztásai szintén meglehetősen beszédesek. Bár tűsarkú cipőket is visel – gyakrabban, mint például szoknyát –, egyértelműen a lapos, kényelmes lábbeliket érzi igazán magáénak és gyakran még az elegánsabb öltözékeihez is inkább ilyeneket választ. Mégpedig legtöbbször egy bizonyos márkától…

Converse és gyöngysorok

A nadrágkosztümökön túl az öltözködésének két állandó kulcseleme van: a Converse cipők és a gyöngysorok. Az amerikai sportmárka cipőinek régóta rajongója és komoly gyűjteménye van belőlük, melyben megtalálhatók a legegyszerűbb modellek, de különlegességek is, mint például a platformtalpú vagy a flitteres darabok.  

Converse cipők (Fotók: Getty Images)

Gyűjti a Converse cipőket (Fotók: Getty Images)

Azon túl azonban, hogy kifejezetten kedveli a Converse-eket, üzen is velük, mégpedig azt, hogy egy vagyok közületek. Hiszen a márka lábbelijei nem képviselnek luxuskategóriát, tömegek számára hozzáférhetők, kortól, nemtől, fajtól és társadalmi státusztól függetlenül széles rétegek hordják azokat.

Kamala Harris gyöngysorai

Kamala Harris gyöngysorai (Fotók: Getty Images)

A gyöngysorok egyetemista kora óta részei az öltözködésének és a legkevésbé sem meglepő módon ezeknek is fontos jelentésük van. A gyöngysor ugyanis, mint a kifinomultság, a bölcsesség és a szolidaritás megtestesítője, az 1908-ben alapított Alpha Kappa Alpha Testvériség szimbóluma, mely az első színesbőrű tagokból álló görögbetűs egyetemi diákszövetség volt az Egyesült Államokban. Harris is ennek volt a tagja a nyolcvanas években, a Howard Egyetem hallgatójaként. A gyöngysoraival tehát azt fejezi ki, hogy máig is a testvériségben vállalt értékeket képviseli.

A frizura

Harris frizurája nem mondható különösebben változatosnak: vállig érő, sötétbarna haját szinte mindig ugyanúgy, féloldalt elválasztva, laza hullámokban hordja, emiatt pedig már azzal is megvádolták, hogy parókát visel. Ez utóbbi nem valószínű, azonban a frizurája így is állásfoglalás, mégpedig a tengerentúlon különösen érzékeny témának számító „fekete haj” kérdésében. A színesbőrű emberek számára ugyanis a természetes, sötét hajszín, illetve göndörség az identitás vállalásának egy módja. 

Az alelnökjelölti vitán

Az alelnökjelölti vitán (Fotó: by Alex Wong/Getty Images)

A politikus jamaicai apa és indiai anya gyermeke és amint az a fentebbi, egyetemi tablóképéről is kiderül, eredetileg vastag szálú, göndör, fekete haja van. Ehhez képest a mai frizurája néhány árnyalattal világosabb, simább és lágyabb, a végében azonban ott vannak a loknik is. Mindez egyfajta átmenet az afrohaj és a fehér nők frizurái között – hasonlóan például Michelle Obama hajviseletéhez – az ami a leendő alelnök multikulturalizmusát fejezi ki.

Stílusikonok a Fehér Házban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top