nlc.hu
Trend
Ő lehetne az amerikai Brigitte Macron – Ismerd meg Jill Biden stílusát, akiből pár nap múlva First Lady válhat

Ő lehetne az amerikai Brigitte Macron – Ismerd meg Jill Biden stílusát, akiből pár nap múlva First Lady válhat

Ennél nagyobb nem is lehetne a különbség a jelenlegi First Lady, Melania Trump és Joe Biden elnökjelölt felesége, Jill Biden öltözködési stílusa között.

Egy hét múlva dől el, ki lesz az Amerikai Egyesül Államok 46. elnöke, így azt is megtudjuk, a First Lady pozíciójában kit láthatunk az elkövetkező négy évben. Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje, az USA korábbi alelnöke komoly versenytársa Donald Trumpnak, és ki tudja, talán még Melania Trump is neki szurkol, hisz győzelmével végre kiköltözhetne a Fehér Házból és élhetné a milliárdos feleségek nyugodt kis életét, amibe First Lady-sége rendesen bekavart. Mrs. Biden, azaz Dr. Jill Biden személyével pedig a divat világa is jobban járhat, üzleti szempontból legalábbis mindenképp.

Csak jobb lehet

Melania Trump annyira nem teljesítette a divatvilág óhaját First Ladyként, amennyire Anna Wintour annak idején húzta a száját már a lehetőségétől is, hogy Amerika legelső asszonya váljon belőle. Végül Trumpné nem hazudtolta meg magát, ment a saját feje után és válogatta ki ruháit ízlése és elképzelése alapján, tökéletesen függetlenül attól, mit kívánt volna hazája (mármint Amerika, nem Szlovénia) ruha- és divatipara. Egy First Lady öltözékének ugyanis a legapróbb részlete is üzenetértékű, Michelle Obama e tekintetben például briliánsan válogatta meg azokat, mi több, kölcsönösen jól működő kapcsolatot épített ki az amerikai divatipar kulcsembereivel. Melania Trump pedig, nos, néha bele sem gondolt, mit húz magára, gondoljunk csak arra, mikor a mexikói határon elválasztott gyerekeket olyan kabátban látogatta meg, melynek hátára az „Engem tényleg nem érdekel, és téged?” felirat volt hatalmas betűkkel felfestve. Számára tényleg csak az a fontos, hogy aznapi hangulatához passzoljon a kellően drága, dizájner ruha és kiemelje csinos alakját.

És most itt vagyunk, egy újabb amerikai elnökválasztás küszöbén, a reflektorok fénye pedig Jill Bidenre irányul, a First Lady cím várományosára, akinek élete, karrierje egyébként egy külön cikket is megérne, annyi mindent tett ezidáig a 69 éves asszony. Annyit azonban most, két kiskosztüm bemutatása között is érdemes róla megemlíteni, hogy a doktori fokozattal rendelkező nő, aki évtizedeken át dolgozott közösségi főiskolákon (a hazai rendszert nézve a középiskola és felsőfokú intézmények közé ékelődött, egyfajta felsőfokú szakképesítést adó állami oktatási intézmények), még azokban az években sem mondott le munkájáról, mikor Second Ladyként, vagyis alelnökfeleségként erre minden lehetősége meg volt. Úgy tűnik tehát, személyében egy valóban értelmes, okos asszonyt ismerhet meg a világ, akinek élete a hagyományos értékek szerint is példaértékű (legalábbis az ellenzéknek még nem sikerült semmit előrángatniuk róla az akták mélyéről). Igaz, fiatalon modellkedett, de nem egy szál tűsarkúban állt a fotós elé, 43 éve házasok a férjével, közös lányuk mellett sajátjaként nevelte fel férje előző házasságából született, tragikus módon félárván maradt fiait, helyt áll anyaként, támogatja férjét és bár nem tolja magát a középpontba, ha kell, beszédet is határozottan jobban mond, mint regnáló ellenfele.

Jill Biden nem lesz stílusikon

No, de térjünk is át a ruhákra, az outfitekre, lássuk, mit várhatunk Jill Bidentől ha ő lesz a First Lady? Azt már az elején érdemes leszögezni, Jill Biden sosem volt trendszetter és most, 69 évesen sem lesz már az. Azonban lehet ő az amerikai Brigitte Macron (akinél egyébként csak két évvel idősebb), minden adottsága és érzéke meg van hozzá: tudja mi áll jól neki, mind a fazonok, mind pedig a színek szempontjából, szettjei erőlködésmentesek, nem lazák, de semmiképp sem műviek. Talán kevésbé Chanel, és inkább Calvin Klein, ami passzol hozzá, no de ő sem párizsi, hanem amerikai.

Stílusa távol áll az Angela Merkel által képviselt merev, maszkulin vonaltól, bár való igaz, rá sosem irányult akkora figyelem, mint a német szövetségi kancellárra, nem politikus, csak politikusfeleség, abból azonban tökéletes. Jill Biden a klasszikus fazonok nagymestere: férje már megismerkedésükkor szenátor volt, így közös életüket végigkísérték a kisebb-nagyobb publicitást kapó események, kampányok és fogadások.

Dr. Jill Biden és férje, Joe Biden szenátor 1987-ben.

Dr. Jill Biden és férje, Joe Biden szenátor 1987-ben (Fotó: Mark Reinstein/Corbis via Getty Images)

Tisztában van vele, mit várnak el tőle mint Joe Biden felesége, és mint vártak tőle mint főiskolai tanár és láthatóan számára is elfogadható mindez. Megjelenése önazonos, mindamellett tisztában van vele, mely fazonok a legelőnyösebbek számára és ahelyett, hogy a dizájner cuccok felé kacsintgatna, inkább a minták, színek és kiegészítők segítségével igazítja szettjeit az aktuális trendekhez és évtizedekhez.

jill biden csíkos ruhában
Megnézem
Összes kép (3)

Szívesen visel alakkövető darabokat, de nem testre cuppanó bodycon stílusban, csupán amennyire a visszafogott jó ízlés engedi azt. Csinosan, nem dögösen. Nincsenek zavarba ejtő dekoltázsok és túl mini ruhák, az övek alakformáló fontosságát pedig ő is tudja, szívesen hangsúlyozza derekát velük, a színek tekintetében pedig előszeretettel visel élénk árnyalatokat.

Dr. Jill Biden 2009-ben.
Megnézem
Összes kép (4)

Néhanapján A-vonalú ruhákban is láthatjuk, a klasszikus fazont nem rest látványos mintákkal, színekkel megbolondítani, ezek azonban bármilyen csinosak is, hozzá mégiscsak az alakkövető szabás illik.

Dr. Jill Biden 2017-ben viselte ezt a királykék, A-vonalú ruhát
Megnézem
Összes kép (3)

Ruhái kiegészítőire tudatosan figyel, az ékszerek közül a nyakláncok és karkötők a kedvencei. Míg leggyakrabban visszafogott gyöngy fülbevalót visel, addig nyakláncból szívesen választ többsoros, látványos darabokat, mind gyöngyből, mind pedig vékony arany láncokból. A karkötőket is szereti halmozni, egyúttal velük emelni visszafogott szettjei látványát.

Jill Biden stílusa ékszerek

Dr. Jill Biden és Michelle Obama 2010-ben (Fotó: Leslie E. Kossoff-Pool/Getty Images)

Dr. Jill Biden kedveli a a hosszú, többsoros gyöngy nyakláncokat.

Dr. Jill Biden kedveli a a hosszú, többsoros gyöngy nyakláncokat (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

A cipőkről is érdemes megemlékezni, akár csak Katalin hercegné, ő is szívesen visel időnként egy-egy látványos darabot, mondjuk párducmintásat, zebramintásat, vagy épp ezüstmetál színűt, persze mindig valamilyen klasszikus, nem túl magas sarkú fazon formájában.

Jill Biden ezüst színű cipőben
Megnézem
Összes kép (3)

Az estélyi ruhák esetén is inkább a szín, mint a fazon az, ami a látványról gondoskodik, bár a 2016-os Oscar-gálára viselt fekete, félvállas gálaruhája bravúros választás volt: felsliccelt, mégsem combvillantós, extra, mégsem extrém, fekete, de nem gyászos, divatos, de nem harsogó. 

Jill Biden egy 2009-es eseményen viselte ezt a piros, pántnélküli estélyi ruhát.
Megnézem
Összes kép (4)

Sminkje mindig visszafogott, elegáns és talán negyven éve ugyanolyan: finoman szemhangsúlyos, sötét szemkontúrral, szempillaspirállal, enyhe rózsás-nude ajakrúzzsal, leheletnyi pirosítóval. Bőre épp olyan, amilyen egy 69 éves nő bőre, nyoma sincs annak, hogy kora bármilyen jelét botox vagy feltöltések mögé szeretné rejteni. Elégedett megjelenésével, és lássuk be, erre minden oka megvan. Középhosszú frizurája sem sokat változott az évek során, inkább a beszárítással variál időnként fodrásza, hol loknissá, hol lazán leomlóvá téve azt, de a cél itt sem a trendiség, hanem a visszafogott, korához, pozíciójához illő elegancia.

Dr. Jill Biden (Fotó: Michael Loccisano/Getty Images)

Dr. Jill Biden (Fotó: Michael Loccisano/Getty Images)

Dr. Jill Biden öltözködési stílusa tehát mindennel rendelkezik, amire egy csinos, önazonos First Ladynek szüksége lehet, az pedig garantált, hogy az amerikai divatvilágtól minden segítséget és támogatást megkap majd, hogy megjelenése kifogástalan lehessen és talán cserébe ő is ügyel rá, mely márkák, mely tervezők kínálatából válogatja össze ruhatárát. Melania Trump a divatipar vezetői számára ebből a szempontból hasznavehetetlennek bizonyult, semmilyen együttműködés nem alakult ki vele az évek során. Nem úgy elődje, Michelle Obama esetén, aki mondhatjuk úgy, a csúcson hagyta abban, mikor férje leköszönt az elnöki pozícióról és talán Jill Biden lesz az, aki képes lesz ott folytatni, ahol minden abbamaradt. A divat- és szépségiparnak pedig minden eddiginél nagyobb szüksége van a First Lady támogatására, a koronavírus ugyanis Amerikában is jelentős gazdasági visszaesést okozott a szektor számára, és úgy tűnik, nehéz a népet meggyőzni róla, hogy mást is akarjanak vásárolni, mint mackónadrágot.  

First Lady lifestyle

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.