nlc.hu
Trend

Katalin hercegné stílusváltása

A királynéi szerepre készül stílusváltásával Katalin hercegné

Katalin hercegné sosem drasztikus módon változtatott a stílusán, azonban amit el akart érni az öltözködésével, azt mégis mindig elérte. Napjainkban ismét stílusváltásban van.

Amikor Kate Middleton Vilmos herceg barátnőjeként a reflektorfénybe került, úgy öltözködött, akár egy átlagos egyetemista lány. Az azóta eltelt két évtizedben a stílusa értelemszerűen rengeteget csiszolódott, ám a stílusváltásaira mindig a fokozatosság és a finomság volt jellemző. Miközben látszólag kötelességtudó módon követte a királyi család tagjaira vonatkozó öltözködési előírásokat – és került minden olyasfajta lázadást, mint amit például annak idején Diana hercegnőtől láthattunk –, apránként mégis számos szabályt megváltoztatott. Divatba hozta például a ruhaismétléseket és a luxusholmik mellé beemelte ruhatárába a tömegek számára is elérhető fast fashion darabokat. Mindezzel pedig megjelenését tekintve is kifejezetten emberközeli imázst alakított ki. „A közhangulat manapság nem a palotáikba zárkózott, elérhetetlen uralkodókra vágyik, hanem olyanokra, akikkel kapcsolatba lehet lépni. A királyi család pedig rájött, hogy az öltözködés ennek az egyik módja” – mondta erről egy interjújában Bethan Holt, a Duchess of Cambridge: A Decade of Modern Royal Style (Cambridge hercegnéje: egy évtized modern királyi stílus) című könyv szerzője.

Bár nem tudhatjuk, hogy Vilmos herceg mikor kerülhet trónra, az azonban egyértelmű, hogy a hercegi pár már jelenleg is egyre jelentősebb részt vállal az uralkodói feladatokból. Katalin hercegné pedig nagyjából másfél éve érezhetően újra stílusváltásban van, amivel már jövőbeli királynéi szerepére készülhet. 

Szoknyahossz

Ami miatt házassága első éveiben talán a legtöbb kritika érte a hercegnét, hogy nem hord kellőképpen hosszú szoknyákat. Való igaz: a kezdeti időszakban előszeretettel viselt alig térdig érő szoknyákat, ruhákat és bizony többször előfordult olyan is, hogy ezek egy-egy óvatlan pillanatban fellibbentek, sokkal többet mutatva a hercegné lábaiból, mint az a királyi család tagjai esetében megengedett. Az időközben háromgyermekes anyává lett hercegné aztán áttért az éppen térd alá érő szoknyahosszra, melybe már nem lehetett belekötni. Az elmúlt hónapokban azonban a szoknyái, kabátjai szembetűnően hosszabbak lettek: az aljuk a térdek helyett inkább a bokát közelíti, aminek köszönhetően a hercegné megjelenése még konzervatívabbá és szofisztikáltabbá vált, miközben a szoknyabalesetek valószínűsége lényegében a nullára csökkent. Maga a fazon egyébként nem lenne bárkinek előnyös, azonban a nyúlánk alkatú, vékony bokával rendelkező Katalinnak jól áll. 

Katalin hercegné midiruhákban

Bokához közelítő szoknyahossz (Fotók: Getty Images)

Nadrágok

A hercegné ezt megelőzően is rendszeresen mutatkozott nadrágokban, a kedvenc fazonja pedig egyértelműen a skinny volt. Az utóbbi időben azonban ezt a szabást felváltották az élére vasalt trapéznadrágok, melyeket a hercegné egyszerűbb, betűrt felsőrészekkel, hosszú kabátokkal és magassarkú cipőkkel kombinálva hord. Ez a retró hangulatú sziluett egészen új elem Katalin öltözködésében, és bizony el kell ismerni, hogy telitalálat. 

Katalin hercegné trapéznadrágban

Trapéz (Fotók: Getty Images)

A kevésbé formális eseményeken a hercegné korábban gyakran jelent meg sport-, vagy túraöltözékben. Bár ezeket egyelőre nem hagyta el teljesen, egyre jellemzőbb, hogy az ilyen szerepléseire is elegánsabb outfiteket választ. A szűk nadrágokat felváltotta a szivarnadrág, a melegítőfelsőt a krikettpulóver, de a kék farmer-fehér top-tornacipő összeállítás fölé is kerül egy blézer. Katalin még így sem öltözi túl a lazább hangvételű alkalmakat és a szettjei nem akadályozzák abban sem, hogy például egy sportközpontban tett látogatásán beálljon kicsit játszani. Ezt ugyanis, ahogy régebben, úgy manapság is örömmel megteszi.

Katalin hercegné sportosan elegánsan

Sportosan elegáns (Fotók: Getty Images)

Színárnyalatok

Katalinnak gyakorlatilag már az eljegyzésétől kezdve védjegyévé váltak a kék ruhák. Ennek a színnek a különféle – különösen világos és közép – árnyalatait viselte talán a legtöbbször az elmúlt évtizedben. A kék holmikhoz jelenlegi stílusváltása időszakában is hűséges maradt, a szín egyfajta összekötő kapocs a korábbi és az új ruhatára között, egyszersmind a maga megszokottságával stabilitást is sugároz. 

Katalin hercegné kékben

Kék árnyalatok (Fotók: Getty Images)

Az utóbbi másfél évben ugyanakkor a hercegné vöröses árnyalatú öltözékeket gyakrabban viselt, mint kéket. A rózsástól a bordóig terjedő színskála egyértelműen meghatározóvá vált a ruhatárában. Úgy tűnik, hogy hosszabb távon ezek a klasszikusan fejedelmi árnyalatok válthatják le a kékeket, mintegy azt sugallva: a kék a hercegné színe volt, a vörös a királynéé lesz.

Katalin hercegné vörösben

Fejedelmi vörösek (Fotók: Getty Images)

Katalin a korábban megszokottnál gyakrabban visel élénkebb, intenzívebb árnyalatokat is: olyanokat, melyek kiemelik őt a tömegből. Ez a stílus pedig köztudomásúan II. Erzsébet sajátja, épp ezért a hercegné az ő jelenlétében továbbra is visszafogott árnyalatokat választ. Olyan alkalmakkor azonban, amikor a királynő nincs jelen, az öltözékei színeivel is azt kommunikálja, hogy az uralkodót képviseli.

Katalin hercegné élénk árnyalatokban

Élénk árnyalatok (Fotók: Getty Images)

Olvass még Katalin hercegné stílusáról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top