nlc.hu
Sztárok

Katalin hercegné szerepe a királyi családban

Most Katalin hercegnén a világ szeme – fontos szerep jut Vilmos herceg feleségének

Fülöp herceg halála kapcsán különös párhuzamot vontak szakértők a királynő néhai férje, és Katalin hercegné személyisége között. Nem is kevesen vannak azok, akik szerint Katalin képes úgy szemlélni a családi ügyeket, ahogyan Fülöp tette.

Fülöp herceg halála óta rengeteg a találgatás a királyi családdal kapcsolatban. Vannak, akik szerint II. Erzsébet lemond, erre viszont a korábbi ígérete alapján semmi esély, az azonban biztos, hogy Károly herceg és Vilmos herceg egyre nagyobb szerepet vállal az uralkodói feladatokból.

Mások azt bizonygatják, hogy Erzsébet után „ugrik” egy generációt a trónutódlás, és nem Károly, hanem Vilmos lesz a király. Erre megint csak kicsi esély van, elvégre Károly a walesi herceg, és egész életében arra készült, uralkodó lesz. De akadnak már olyan teóriák is, hogy mire Vilmos trónra kerülne, már nem is lesz monarchia, az ugyanis szétesik. Azért erre se tegyen fel senki sok pénzt a fogadóirodákban. Hiszen Európában még aktív uralkodói család a svéd, a norvég, a holland, a dán, a spanyol is, bár tény, hogy befolyásuk és szerepük még II. Erzsébeténél is formálisabb.

Az tehát, hogy mikor, ki váltja majd a brit trónon II. Erzsébetet, tényleg nagy talány. Annyi bizonyos, hogy a királynéi szerepre sokkal jobban készül, és készítik is Katalin hercegnét. Mindez nem véletlen. Egyrészt Kamilla hercegné közeli ismerősei már többször pedzegették a lapoknak, hogy Károly feleségének eszébe nem jutna királynéi címet felvenni, ha férje trónra jut. Sok ok miatt, megmaradna jelenlegi rangjánál, vélhetőleg ezt a britek is elfogadnák. Katalin esetében már más a helyzet. Ő első perctől belopta magát az emberek szívébe, első felesége a hercegnek, három gyerekkel ajándékozta meg nemcsak a férjét, de ha úgy tetszik, az Egyesült Királyságot és a Nemzetközösséget is. Elsőszülött fia, György herceg egyszer szintén trónra kerül majd, így minden joga is megvan ahhoz, hogy királynéi címet viseljen, ha Vilmosból király lesz.

Egyszer a „céget” nekik kell menedzselni

A királyi család számos szakértője fürkészte Katalin hercegné arcát, viselkedését, gesztusait Fülöp herceg temetésén. Nemcsak a „bulvárcirkusz” miatt, amit Meghan Markle az Oprah interjúval generált, hanem azért, mert érezhetően, egyre erősebb, meghatározóbb szerepet szánnak neki a királyi családban. Amikor Katalin a család többi tagjával együtt felsorakozott a kápolna előtt, hogy búcsút vegyenek Fülöp hercegtől – aki egyébként nagyon kedvelte unokája nejét –, az volt a hercegné arcára írva, hogy „Ó, Istenem, ez az egész egyszer az enyém lesz”. És nem abban az értelemben, hogy a hatalom, a korona, a csillogás, és hogy mindenki neki fog pukedlizni. Arra vonatkozott, hogy az általuk csak „cégnek” hívott királyi családot férjével együtt neki kell majd vezetnie. És lássuk be, a Windsorok egyes tagjai bőven tartogatnak csontvázat a szekrényben, amiből kirobbanhat egy-egy családi vita, vagy botrány, ezt pedig a következő évtizedekben nekik kell majd menedzselni. Ez volt Katalin arcára írva, arról nem is beszélve, hogy gyerekeit is fel kell készítenie a rangjukkal járó feladatokra, kötelezettségekre.

Magára vonta a figyelmet Katalin hercegné

Katalin cambridge-i hercegné Fülöp herceg temetésén (Fotó: Chris Jackson/WPA Pool/Getty Images)

Látni a nagyobb képet

De mégis, miért mondják annyian, hogy a gyakran csak a „család sziklájának” nevezett, áprilisban elhunyt Fülöp herceg, család összetartó utóda lehet Katalin? William Shakespeare mondta:

„Vannak, akik nagyszerűséggel születnek, mások nagyszerűséget érnek el, mások pedig a nagyságot rájuk vetik.”

Ha úgy tetszik, akkor Fülöp hercegre mindhárom állítás igaz volt. A görög királyi családba született, amely címeiről aztán lemondott az esküvője előtt. Egész életében keményen dolgozott, hogy megtartsa és fenntartsa a királyi család létjogosultságát. És olyan ember is volt, aki hét évtizeden keresztül állt a királynő mögött, és ezzel egyedülálló helyet szerzett magának a történelemben.

Fülöp herceg soha nem követelte magának az elismerést, csak azért, mert az jár. Lehet, hogy nyers volt a humora, de háborús szolgálataival, majd később közel 1000 szervezet patrónusaként kiérdemelte az elismerést és a tiszteletet. Fülöp képes volt megérteni, hogy pusztán a címek és a rangok nem teszik az embert herceggé. Valódi tettek, elhatározás és a változás követése szükséges ahhoz, hogy bizonyítsa az értékét. Fülöp ennek fényében tervezte meg saját temetését is, mely került minden pompát és csillogást. Egy olyan férfi ünnepe volt, aki tisztelettel és hűséggel szolgálta a monarchia intézményét, és a nőt, akit feleségül vett. A halálában, akárcsak az életében, a herceg hű maradt a kötelességei iránti elköteleződéséhez, a saját értékrendjéhez, identitásához is.

Katalin hercegné szerepe a királyi családban

Fülöp herceg, Harry és Meghan, Vilmos és Katalin hercegné, Eugénia brit királyi hercegnő és Jack Brooksbank esküvőjén, 2018-ban (Fotó: Pool/Samir Hussein/WireImage)

Olyan karakter volt, ami egyre ritkább a világban. De a brit királyi család szerencsés, mert van a sorukban olyan személyiség, aki képes felvenni Fülöp levetett palástját. Olyan királyi társ, akinek az intelligenciája és látásmódja is megvan ahhoz, hogy túllépjen a saját szükségletein, és felismerje a nagyobb képet: mindazt, ami a családja, és a nép érdekeit is szolgálja. Ez az ember pedig Katalin, cambridge-i hercegné.

Sértettség helyett bölcs átgondolás

Húsz év telt el azóta, hogy Katalin összebarátkozott az egyetemen Vilmos herceggel, majd a barátságból szerelem, abból pedig házasság lett. Katalinból tíz évvel ezelőtt nemcsak hercegné vált, hanem a jövendő uralkodó felesége, időközben háromszoros anya is lett. Úgy szokták jellemezni, hogy egyszerre van meg benne a bölcsesség, az elegancia, a stílus, de soha nem hivalkodó vagy önző.

„Mindig nyugalmat, stabilitást sugároz, és ez látszott a tekintetében Fülöp herceg temetésén is. Egyszerre nagyon diszkrét ember, és közben rendkívül együttérző és melegszívű. Katalin arra is gondosan figyel, hogy bepillantást engedjen a családi életükbe, hiszen tudja, a nép nagyon is kíváncsi a trónöröklési sorban harmadik György herceg, valamint testvérei életére, de soha nem viszi túlzásba, mindig pontosan érzi a határokat” – írta róla Sarah Vine, a Daily Mail szerzője.

Fülöp herceg temetésén Katalin képes volt félretenni minden személyes ellenérzést, vagy sértettséget, amelyet Harry herceg és Meghan interjúja okozott számára, előtérbe helyezte kötelességét. Kedvességével egymás mellé terelte a két gyászoló testvért, és képes volt a nagyobb képet, a család, és a nemzet stabil jövőjét figyelem előtt tartani. Pedig lássuk be, minden oka meglett volna arra, hogy a személyes fájdalmai irányítsák – Meghan Markle például felhánytorgatta Katalin régi gúnynevét, amit akkor aggattak rá, mikor Vilmos halogatta a lánykérést. Azonban ő nem engedte, hogy ezek a negatív gondolatok, a személyes fájdalma irányítsa. Helyette barátságosan kezet nyújtott sógorának, és beszélgetve sétáltak vissza a kápolnából. És nem, ez nem a kameráknak szólt.

Állítsa be bárki bármilyennek egy interjúban, Katalin hercegné nagyon is jószívű, igaz, csendes asszony, aki megértette azt, amit Edinburgh hercege előtte már megtett: a királyi családban társnak lenni hosszú és nehéz út, de apró lépésenként, bölcsen, és nyugodtan haladva, belőle is a család sziklája válhat.

Mi a helyzet a többi királyi családba?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top