nlc.hu
Trend

Így hordd 2024 divatszínét!

Így hordd 2024 divatszínét, a bársonyos barackot!

2024 hivatalos színe, a Peach Fuzz, vagyis a bársonyos barack legfőbb szuperképessége a sokoldalú variálhatóság. Mutatjuk, hogyan viselheted a legstílusosabb módokon.

A Pantone Intézet a szokásos módon, december első csütörtökén jelentette be, hogy 2024-es év hivatalos divatszíne PANTONE 13-1023, azaz a Peach Fuzz lesz. Az árnyalatot a következőképpen jellemezték:

„Bársonyosan szelíd barackszín, melynek mindent átölelő szelleme gazdagítja az elmét, a testet és a lelket. Az együttérző és tápláló barack árnyalat, amely kiemeli a másokkal való együttlét iránti vágyunkat és az ebből fakadó érzéseket, a PANTONE 13-1023 Peach Fuzz egy új, lágy nézőpontot mutat be.”

Peach Fuzz

Peach Fuzz (Forrás: Pantone Intézet)

Az év színének megválasztását hosszas, akár több évig tartó kutató-elemző munka előzi meg. A legmeghatározóbb forrást a négy nagy divathét – New York, London, Párizs, Milánó – jelenti a színintézet szakemberei számára, de ezeken kívül tanulmányozzák többek között a világ divatfővárosainak utcai divatját, valamint analizálják a zeneiparban, a filmvilágban, a médiában, a kortárs képzőművészetben uralkodó, illetve felerősödő trendeket, ezenfelül pedig olyan területekre is kiterjed a figyelmük, mint például a turizmus vagy az autógyártás. Sőt, még a világban zajló társadalmi-gazdasági folyamatok, a közhangulat, illetve a globális hatással bíró események is befolyásolják, hogy végül mely árnyalatra esik a választásuk. Harminc különböző nemzet úgynevezett színstandard csoportjai évente kétszer, egy titkos európai helyszínen gyűlnek össze, ahol több napon keresztül hallgatnak előadásokat, illetve folytatnak vitákat, majd meghozzák döntésüket a következő esztendő hivatalos trendszínéről.

Peach Fuzz a kifutón
Megnézem
Összes kép (10)

„Sok zűrzavaron megyünk keresztül az életben, és szükségünk van egy olyan színre, amely táplál. Ez egy meleg és hangulatos árnyalat. És nagyon tapintható. Úgy érezzük, hogy ilyenkor nagyon fontos a tapinthatóság, hogy megérintsünk másokat, és magunk köré gyűjtsük őket” – fejtegette Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet ügyvezető igazgatója, a CNN-nek nyilatkozva. 

A Peach Fuzz visszafogott árnyalat, ám éppen ez teszi sokoldalúan variálhatóvá. A színtípusok közül elsősorban a tavasz, illetve az ősz típusúaknak áll a legjobban, de megfelelő kombinációkban a nyár és a tél típusok is beépíthetik az öltözékeikbe. 

Most pedig mutatjuk, hogyan viselhető a legstílusosabban!

Monokróm

Így hordd a barackszínt!

Fotó: Claudio Lavenia/Getty Images

A monokróm trend várhatóan 2024-ben is velünk marad, a barackszín pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy total look jelleggel hordjuk, vagyis akár tetőtől talpig ebbe az árnyalatba öltözzünk. Ekkor sem hat túl soknak, karakteréből adódóan pedig szofisztikált és hiperfeminin megjelenést kölcsönöz.

Így hordd a barackszínt!

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Monokrómnak számítanak azok az összeállítások is, melyek egy adott szín több különböző árnyalatából épülnek fel, így egy outfiten belül kombinálhatjuk egymással akár a barack sötétebb és világosabb tónusait is.

Kontrasztban 

Így hordd a barackszínt!

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

A barackszín mutatós kontrasztot ad a feketével. Ha a dress code kifejezetten nem követeli meg annak viselését, akár a klasszikus fekete-fehér színpárosítás is kiváltható vele, hiszen a fekete-barack nem kevésbé sikkes.

Mintással

Így hordd a barackszínt!

Fotó: Isa Foltin/Getty Images

Az egyszínű barack ruhadarabok látványos, ám egyben alkalmazkodó kísérői lehetnek az akár erőteljesebb, mozgalmasabb mintás daraboknak. A színek harmóniájára persze figyelni kell, a legharmonikusabb akkor lesz az összhatás, ha a mintázatban is visszaköszön a barack árnyalat.

Farmerrel

Így hordd a barackszínt!

Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images

A kék farmert tudvalevőleg jóformán bármivel fel lehet venni. A barackszín azonban azon árnyalatok közé tartozik, melyek különösen jól passzolnak hozzá, hangulatban és tónusban egyaránt. 

Üde árnyalatok

Így hordd a barackszínt!

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Üde árnyalatokkal, legyenek azok akár pasztellesebbek, akár élénkebbek, szintén kiválóan együttműködik a barackszín, hiszen még inkább kiemeli azok friss, sugárzó tulajdonságait, ez pedig visszafelé is érvényesül, így a szó szoros értelmében véve ragyogóvá válik a megjelenés. 

Földszínekkel

Így hordd a barackszínt!

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Neutrális árnyalatokkal és földszínekkel is stílusosan párosítható, mivel részben hasonló karakterű, másrészt azonban ezekhez a tónusokhoz képest élénknek hat. Így némileg oldja a semlegességet, figyelemfelkeltőbbé teszi az öltözéket, ám éppen csak annyira, hogy az nem megy az elegancia rovására.

Bézs helyett

Így hordd a barackszínt!

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Jellegéből adódóan nem csak párosítható neutrális színekkel, de arra is alkalmas, hogy kiváltsa azokat. A bézs vagy a drapp darabok – például ilyen színű kabát helyett – válasszunk barackszínűt! A legtöbb szettbe, amiben a neutrális árnyalatot alkalmaznánk, ez is illik, ugyanakkor változatosabbá teszi az összhatást.

Lilával

Így hordd a barackszínt!

Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images

Lilával kimondottan látványos kombinációt alkot a bársonyos barack, sőt, az arányoktól, illetve a ruhadarabok és kiegészítők stílusától függően akár extravagáns hatás is elérhető e két szín variálásával. A lilával párban ráadásul a hűvösebb színtípusok is viselhetik a Peach Fuzzt.

Kiegészítőként

Így hordd a barackszínt!

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

A barackszín persze nem csak ruhadarabokon, nagyobb felületeken, de akár jelzésértékkel, például kiegészítők – övek, táskák, lábbelik – formájában is megjelenhet az outfitben. Ilyen formában azok is viselhetik, akiknek mint árnyalat, a színtípusukból adódóan kevésbé áll jól, vagy egyszerűen kevésbé érzik magukénak, ugyanakkor nem is zárnák ki teljesen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top