nlc.hu
Trend

Titkosírás női ruhába rejtve

Titokzatos üzenetet találtak egy több, mint száz éves női ruhába rejtve

Tíz év telt el, mire sikerólt megfejteni a női ruha rejtélyét.

Egy jelmezeket gyűjtő régésznő éppen tíz éve egy 1880-as évekbeli ruhát vett a maine-i Searsport régiségboltjában. A marylandi Chesapeake Beach-en élő Sara Rivers Cofield korábban sosem látott

ennyire jó állapotban megmaradt ruhát ebből a korból,

kiváltképp, mert a női ruha finom hímzései, bronzselymei és fémes gombjai egyaránt sértetlennek tűntek. Tanulmányozta a Bloomingdale’s áruházlánc 1880-as évekbeli katalógusait, és nem volt kétsége, hogy a ruha abból a korból származik.

Titokzatos üzenetet találtak egy több, mint száz éves női ruhába rejtve

A 100 dollárra lealkudott ár a kétrészes ruhadarabért több volt, mint amit régészként általában a hobbijára áldozhatott, de ünnep lévén végül megvette. A ruha egyik zsebében két gyűrött papírlapot talált, látszólag véletlenszerű szavak és helyek listáival:

Bismark, omit, leafage, buck, bank

Calgary, Cuba, unguard, confute, duck, Fagan

A ruhába tűzött címkén egy kézzel írt név is volt: Bennett.

Rivers Cofield 2014 elején Bennett’s Bronze Bustle címmel blogot nyitott a ruháról, amiben a rejtélyes szöveget is közzétette. 2017-ben valaki felvette a jegyzetet az 50 legjobb megoldatlan titkosított üzenet listájára, megoldás elméletekkel társítva. Titkos szerelmes levél? Ruhaméretek?

Wayne Chan, a kanadai Manitoba Egyetem kutatója 2018 nyarán véletlenül bukkant rá a rejtélyre az interneten. Az által próbált 170 titkosírás közül egyik sem egyezett az üzenettel.

Titokzatos üzenetet találtak egy több, mint száz éves női ruhába rejtve

„Néhány hónapig dolgoztam rajta, de nem jutottam semmire.

Félretettem, és többé nem néztem rá.” – mondta a CNN-nek. Chan ezután a távírókkal kezdett foglalkozni, beleértve az akkori Észak-Amerikában használt időjárási kódokkal is. 2023 elejére jött rá, mi is ez.

A kódolt üzenet: időjárás-jelentés. És nem a titoktartás miatt voltak titkosítva, hanem mert a kód lehetővé tette az előrejelzők számára, hogy néhány szóra lerövidítsék a részletes időjárás-jelentéseket – mondta Chan. A távíró korszakában ez a megoldás sokkal olcsóbb volt, mint naponta bő lére eresztett időjárás jelentéseket küldeni. Mindegyik szó meteorológiai változókat, például hőmérsékletet, szélsebességet és légnyomást jelent, egy adott helyen és napszakban.

Például a „Bismark Omit leafage bak bank” sor

meglepően konkrét tényeket tartalmaz. A „Bismark” azt jelentette, hogy a Bismarck állomáson vették fel a mai Észak-Dakotában. A „kihagyás” azt jelenti, hogy a levegő hőmérséklete 56 fok, a légköri nyomás pedig 0,08 higanyhüvelyk. A „levél” a 10 órakor megfigyelt 32 Fahrenheit-fokos harmatpontra utalt. A „Buck” azt jelenti, hogy nem esett csapadék, a „part” pedig 12 mérföld/órás szélsebességet és tiszta naplementét jelentett.

Minden meteorológiai állomásnak távírón kellett elküldenie jelentését Washington DC-ben található központi irodájába. Chan szerint a kódolt üzenetek az Egyesült Államok nemzeti meteorológiai szolgálatának

távirati időjárási kódkönyve alapján íródtak.

“A szavakat úgy rendezték el, hogy az egyes mássalhangzó-magánhangzó párok meghatározott számértékeket képviseljenek” – mondta Chan. “Ez valóban egy nagyon összetett kód volt, bár nem a titoktartás volt a cél.”

Amikor Rivers Cofield megismerte a titkosírás jelentését, ezt mondta: „Régészként a múltat kutatom” – mondta. „Beletörődtem, hogy nem minden műtárgy vagy dokumentum fedi fel minden titkát.” Chan végül az időjárási megfigyelések pontos dátumát is kiderítette: a feljegyzés 1888. május 27-én íródott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top