nlc.hu
Trend

Alig veszünk ruhát a többi uniós országhoz képest

Alig vesznek ruhát a magyarok, sereghajtók vagyunk az Európai Unióban

Nemcsak az öltözködés az, amire nem költünk annyit mint a többi uniós ország polgárai.

A jegybank 2022-ről szóló friss kutatása szerint a magyarok vásárolják a legkevesebb ruhát az Európai Unióban, a tagállamok átlagának harmadát. A szakértők úgy becsülik, 2023-ban még kevesebbet fogyasztottunk a kiugró infláció miatt, derült ki az RTL Híradójából.

Az élelmiszereket tekintve sem állunk sokkal jobban, ezekből a második legkevesebbet fogyasztó ország vagyunk a kontinensen, az uniós átlag 65 százaléka csak a fogyasztásunk.

Ha a szomszédokat nézzük, Romániában például ez 26 százalékponttal magasabb. És ahogyan arról korábban is írtunk, sokan vannak, akik átjárnak a határon vásárolni, mert ott olcsóbban be tudnak szerezni bizonyos termékeket.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az RTL megkeresésére azt válaszolta a fogyasztás mértékére, a magyar családok nem felélték, hanem félretették a pénzüket, de hogy mikor érhetjük el az uniós átlagot, arról nem nyilatkoztak.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint attól függően, hogy milyen gazdaságpolitikát folytat az ország a jövőben, ez lehet 10-15 év is, de az is lehet, hogy 50 évet kell várni rá. Szakértők úgy vélik, hogy célzott gazdaságpolitikára és bérfelzárkóztatásra van szükség, hogy javuljon az életszínvonal. 

Nő papaírzacskókkal a kezében

Fotó: Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top