nlc.hu
Trend

Sminkes higiéniai bakik

Észrevétlenül is fertőzöd magad a sminkeddel

Van néhány gyakori baki, amit mindannyian elkövetünk, ha a sminkes higiéniáról van szó. És akkor csodálkozunk, hogy pattanásos lesz az arcunk.

Talán nem is gondoltad volna, de már az is nagy problémát okoz, ha a neszesszeredben tárolod a sminkcuccaidat (lentebb megmagyarázzuk, miért). Bizony, ilyen alapvető dolgokban tudunk bakizni a sminkes higiénia műfajában. Ezek a kis hibák pedig nyitott ajtón invitálják be a baktériumokat a beauty rutinunkba, és a pattanásokat az arcunkra. Ugye te is szeretnél ennek elébe menni? Akkor az alábbi bakikat ne kövesd el!

Nem zárod vissza rendesen a termékeket

Tudjuk, hogy vannak trükkösen záródó alapozók, szemhéjpúder paletták, vagy épp rúzsok – nagyon könnyű csak úgy nagyjából visszarakni a tetejüket. Mert nincs időd megvárni, amíg kattan a kupak, vagy észre sem veszed a nagy rohanásban, hogy nem zártad vissza a tetőt. Ez azonban csendes meghívó a bacik számára: bejut a termékbe a nedves levegő, és elkezdi termelni a baktériumokat. Éppen ezért a szakértők azt ajánlják, hogy vond ki a párát úgy, ahogy van az egyenletből, és ne a fürdőszobában sminkelj, hanem szerezz be mondjuk egy sminkasztalt.

Nem tisztítod az ecseteket, szivacsokat

Ha nem tisztítod rendszeresen és alaposan a sminkes eszközeidet, és nem szabadítod meg az elhalt hámsejtektől, portól és felgyűlt sminktől, azzal a koszt átviheted konkrétan a sminkedre is. Így már az összes sminkes terméken nőhet gomba, kólibaktérium, és kaphatsz tőlük staphylococcus fertőzéseket, melyek bőrbetegségeket okozhatnak. Arról ne is beszéljünk, hogy ha a beauty blendert nem tisztítod megfelelően, akkor akár penészes is lehet. Ha pedig ez kosszal és porral keveredik, akkor simán eltömíti a pórusaidat, pattanásokat és kipirosodást okozva.

Smink

Fotó: Lordn/Getty Images

Sminkcuccok a neszesszerben

Kólibaktériummal fertőződhetnek a sminkcuccaid akkor is, ha a neszesszerben tárolod őket. Tudjuk, teljesen logikus, hogy ott a helyük, hiszen a kis táska erre lett kitalálva! Csakhogy, mint kiderült, hosszú távon semmiképpen sem jársz jól vele. Egy kutatás szerint ugyanis a sminktáskák 90 százalékát nem takarítjuk rendesen, így remekül megtelepszenek rajta olyan szuperbaktériumok, mint a kóli. Így hát újabb pont jár a sminkasztal javára.

Nem veszed figyelembe a lejárati dátumot

Amikor megveszel egy új sminkterméket, az kellene lennie az első dolgodnak, hogy csekkolod a címkét. Ezen megtalálható az a kis tégely szimbólum és egy szám, amit egy M betű követ. Ez jelzi azt, hogy az első használattól számított hány hónapig használható a termék. Ha a lejárati dátumot követően is használod, akkor tapasztalni fogod, hogy a smink minősége egyre romlik majd, ráadásul bacitenyészetté fog válni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top