nlc.hu
Trend

Ilyan koszos a táska belseje

A táskád undorítóbb, mint gondolnád

Lehet, hogy nem akarosz róla tudomás venni, de ettől még így van.

Gyakran ledobjuk őket a földre vagy épp mások által is gyakran érintett felületekre, például atömeközlekedési eszközökön vagy a munkahelyünkön, a félig megevett ételektől a pénzen át a használt papírzsebkendőkig mindenfélét cipelünk bennük és jellemzően nem, vagy legalábbis nem túl gyakran szoktuk őket tisztogatni, pláne kimosni. Nem kell tehát csodálkoznunk azon, hogy táskáinkon több baktérium hemzseg, mint egy nyilvános vécé ülőkéjén.

„Tisztítás közben gyakran találunk különféle tárgyakat a kézitáskák belsejében, például fülbevalót, pénzt, műkörmöket és szempillákat. De a legundorítóbb darabok a nagy, állati szőrcsomók, a használt papírzsebkendők, klevágott körmök, használt tapaszok, testnedvekből származó foltok, a mély zugokban különféle bőr-, szőr- és bőrkupacok és a por” – fejtegette Clare Marshall-Scott, a régi táskák javítására szakosodott  The Handbag Restoration Company vezetője, az inews riportjában. 

Táskát cipelő nő

Illusztráció: Getty Images 

„A világ nyüzsög a baktériumoktól és vírusoktól. Szóval nem lennék meglepve, ha néhány pálcikát az emberek táskájába kennék, és azt tapasztalnám, hogy ezek az élősködők szaporodásának melegágyai” – mondta Timothy McHugh, az orvosi mikrobiológia professzora és az UCL Klinikai Mikrobiológiai Központjának igazgatója.

Dr. Julia Lodge, a Birminghami Egyetem Biotudományi Karának mikrobiológusa kutatásokat is végzett a témában. „Korábban végeztem néhány vizsgálatot, és megvizsgáltam, mit lehet növeszteni olyasmikből, mint a kézitáskák és a mobiltelefonok letörlése, és a válasz az, hogy elég sok baktériumot és gombát is szaporíthatunk ezekből.” 

Hozzátette: amit egyáltalán nem mindegy, az az, hogy pontosan mely organizmusok vannak jelen, és hogy károsak-e.

 A táskádban leggyakoribb fertőzésforrások a következők:

  • Ételek, italok: Ha élelmiszert teszela. táskádba, különösen, ha ki van csomagolva, az jó tápanyagforrás lehet, amely lehetővé teszi a baktériumok és gombák elszaporodását. Ezenkívül minden kiömlött folyadék nedves környezetet biztosít, ami ösztönzi szaporodást.
  • Mobiltelefon: Számos kutatás kimutatta, hogy a mobiltelefonokon hemzsegnek a baktériumok, hiszen akár szennyezett kézzel is fogdossuk, és mindenféle felületre letesszük, még a vécére is magunkkel visszük azokat.
  • Kulcsok: A mobiltelefonokhoz hasonlóan kezeljük a kulcsainkat is, így ezeken is könnyen elszaporodhatnak a baktériumok.
  • Pénz: A papírpének, pénzérmék számos kézen átmennek, így kösztudottan rengeteg rajtuk a szennyeződés, baktérium.
  • Kozmetikumok: Az Initial Washroom Hygiene 2013-as kutatása arra jutott, hogy a legszennyezettebb darabok a táskában az arc- illetve a kézkrém voltak, amelyeket szorosan követett a rúzs és a szempillaspirál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top