nlc.hu
Trend

A collagen banking

A kollegénbankolás lenne a fiatalság titka?

Egyes szakértők szerint az úgynevezett collagen banking nevű módszer segíthet megőrizni a fiatalos külsőt a menopauzát követő években is. Ehhez azonban időben „akcióba kell lépni”.

A kötőszövetben, inakban, csontokban, izmokban és porcokban található kollagén adja a bőr rugalmasságát. Ez a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. A kollagéntermelés az életkor előrehaladtáva évente akár 2 százalékkal, a menopauza első öt évében pedig 30 százalékkal csökken.

A kollegéntermelés serkentésére ma már számos eljárást, kozmetikai terméket, illetve táplálékkiegészítőt kínál a piac. A legújabb módszer pedig, melyről a témában egyre többet hallani, az úgynevezett collagen banking.  

„A kollagénbankolás a kollagénszint felépítésére utal, fiatalabb korban, amikor a szervezeted még töbet termel belőle, hogy amikor csökkenni kezd, akkor jobb pozícióból indulj” – magyaárzta dr. Sophie Shotter brit esztétikai sebész egy TikTok-videóban.

Egy másik szakember, dr. Miriam Adebibe úgy definiálta a kollegénbankolást, mint egyfajta befektetési tervet a bőröd egészségébe.

„Szeretem a bankszámlák analógiáját használni a pácienseimmel, amikor kollagénről van szó. Azt akarod, hogy legyen elég a pénzed a bankban a veszteségek fedezésére. Ha a menopauza előtt dolgozol a kollagénstimuláción, akkor valószínűleg több tartalékod lesz a bankban” – fejtegette dr. Adebibe.

Arcápolás

Illusztráció: Getty Images

A kollagén felhalmozásának, a kollagéntermelés időben való stimulálásának számos módja van. 

„Ezek magukban foglalják a fényvédő krém mindennapos viselését, a bőr hidratáltságának megőrzését, valamint az antioxidánsok, helyi retinoidok és hatóanyagok használatát, amelyek elősegíthetik és védhetik a kollagéntermelést” – mutatott rá Angela Taylor bőrápolási szakértő a Stylist UK riportjában.

A szakemberek mindemellett a kémiai hámlasztást, a kollagén szérumok használatát, illetve a microneedling kezeléseket is megemlítették, mint a kollagénbankolás lehetséges módszereit. 

„Egészséges táplálkozással, C-vitaminban és aminosavakban gazdag ételek, például citrusfélékkel, bogyós gyümölcsökkel, halakkal és leveles zöldségek fogyasztásával is lehet a kollagénbankot építeni” – mondta dr. Dave Reilly, az Absolute Collagen vezető kutatója a PopSugar UK-nak.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top