nlc.hu
Trend

A megfelelő arckrém

Így válaszd ki a bőrödnek megfelelő arckrémet! – A bőrgyógyász praktikus tanácsai

Nem biztos, hogy naponta öt különböző krémet kell az arcunkra kennünk. Az viszont fontos, hogy amit kiválasztunk, az tényleg nekünk való legyen.

A különböző közösségi platformokat elnézve ma már nagyon úgy tűnik, hogy gyakorlatilag mindenkinek van úgynevezett arcápolási rutinja: legyen szó akár 12, akár 72 éves nőről, magabiztosan osztják meg követőikkel a legjobb krémek, szérumok és arcpakolások felhasználásának és eredményének titkát.

De mitévő legyen egy mezei ember, aki elvész a drogériákban és gyógyszertárakban elérhető hatalmas kínálattól, és nagyjából csak megérzései vagy barátoktól kapott tanácsai alapján dönt egy-egy krém mellett? Honnan tudjuk, mit válasszunk? Mivel teszünk jót vagy éppen rosszat a bőrünknek? Bőrgyógyász segítségét kértük abban, hogy valamivel könnyebben igazodjunk el a marketingzajban.

Legyünk tisztában saját bőrünkkel

Az első és legfontosabb, amit tisztázunk dr. Olasz Kitti bőrgyógyásszal, az nem más, mint hogy hasznos tisztában lennünk bőrtípusunkkal. Az egészséges bőr alapvetően négy típusra osztható: beszélhetünk normál, száraz, zsíros vagy kombinált bőrről.

  • A normál bőr nem is túl száraz, nem is túl zsíros;
  • száraz bőrnél többnyire feszülő érzést és fakóságot tapasztalhatunk;
  • zsíros bőr esetében jól látható fényességgel, tág pórusokkal és gyakran aknékkal találkozhatunk;
  • kombinált bőr esetében az úgynevezett T-zónában zsírosabb, az arc többi részén pedig normál vagy száraz hatás érvényesül.

Száraz bőrűeknek zsírosabb és hatóanyagokban gazdag, míg zsírosabb bőr esetén lotion vagy gél jellegű krémet érdemes választani. Szerencsére ma már a készítményeken a kozmetikum állagát is feltüntetik, ez segíthet bennünket az eligazodásban” – segít bennünket a szakértő. Mint mondja, a normál bőr esetében a legnagyobb a mozgástér, nekik érdemes nyáron vizesebb és könnyebb, míg télen zsírosabb bázisú krémet választaniuk. „Az egyénenkénti eltérés igen nagy lehet. Mindannyian másképpen öregszünk. Van, akinek 50 évesen is alig van ránca, másnak pedig már 30 évesen is több hatóanyaggal bíró arcápolásra van szüksége” – magyarázza.

GettyImages

Fotó: Getty Images

Tényleg számít az ár?

A krémek hatékonysága esetén fontos kiemelnünk az összetételt, a hatóanyagokat és azok gazdagságát. Fájó konklúzió: az ár a minőséggel többnyire bizony korellál. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes rászánnunk magunkat arra, hogy jobban kinyissuk a pénztárcánkat. Ez végső soron megtérülő befektetés, már csak azért is, mert ma már rengeteg olyan kozmetikum érhető el, amely több funkciót is magában foglal, egyszerre rendelkezik például a fényvédő, a ránctalanító krém és az alapozó tulajdonságaival, tehát lényegében három különböző dolgot vált ki egyetlen tubusban.

Emellett azért azt is jó tudnunk, hogy most már a boltban kapható krémekbe is egyre több hatóanyag kerül, ezeket pedig érdemes alaposan és némileg felkészülten átolvasnunk vásárlás előtt. „Bizonytalan eredetű és összetételű terméket bizonytalan helyről vásárolni viszont semmiképpen nem ajánlott, hiszen annak hatása is bizonytalan” – figyelmeztet Olasz Kitti.

Ezt válaszd, ha ránctalanítani szeretnél

Ha nincs lehetőségünk bőrgyógyász segítségét kérni, akkor döntési helyzetben bátran támaszkodhatunk a patikusok segítségére is. Kifejezetten oktatják őket arra, hogy milyen problémákra milyen terméket tudunk érdemben használni, sőt még a kozmetikai cégek is rendszeresen tartanak számukra képzéseket. Ha azonban szeretnénk inkább önjáróak lenni, akkor persze akad néhány varázsszó is.

Amennyiben ránctalanítani, hidratálni szeretnénk, akkor olyan terméket keressünk, mely tartalmaz antioxidánsokat, C-vitamint, E-vitamint, valamint hialuront, mely feltölti a finom ráncokat és rugalmasabbá teszi a bőrt.

Szintén nagyon jótékony hatású a retinol enyhe hámlasztása, valamint sokat segít számunkra a bakuchiol és a fehérjék jelenléte. Nem feltétlenül kell egyébként, hogy mindez egyetlen tubusban vagy tégelyben egyszerre szerepeljen, de természetesen a több hatóanyagot tartalmazó termékek nagyobb hatással bírnak. 

GettyImages

Fotó: Getty Images

Így dönts zsírosabb bőr esetén

„Zsírosabb, pattanásos, gyulladt bőr esetén könnyedebb állagú krémek, gélek javallottak, bőrünk állapotán pedig a hatóanyagok közül elsősorban az azaleinsav, niaciamid, retinol, valamint szalicilsav segít” – mondja a szakértő.

A dermokozmetikumok hatékonyan képesek ezeken a problémákon segíteni, hiszen igen komoly klinikai kutatásokat végeznek annak érdekében, hogy ellenőrizzék az egyes termékek működését, sőt most már a bőrre gyakorolt hatáson felül még azt is vizsgálják, hogy ha például strandolás közben leázik a vízben, akkor hogyan fog hatni az ökoszisztémára. 

Fölösleges túlzásokba esni

„Nem feltétlenül kell túl sok mindent használni: egy arctisztítás és egy arckrém tökéletesen elegendő a megfelelő arcápoláshoz. Érdemes micellás vizet választanunk tisztításhoz, ez ugyanis nem szárítja majd ki bőrünket” – tanácsolja dr. Olasz Kitti. Mint mondja, mindezt ki lehet kiegészíteni szérumokkal, de azok alkalmazása sem feltétlenül szükséges, ha jó krémet használunk.

Javasolt még továbbá heti egy alkalommal a bőrradírozás is, ami pedig kiemelten fontos, az a fényvédelem.

A 15 faktoros védelem ma már nem elegendő, különösen nem az érzékeny és világos bőrű embereknél, 50 faktoros készítmények a javallottak, és lehetőleg preferáljuk a patikákban kapható, többszörösen ellenőrzött és klinikai vizsgálatokkal igazolt termékeket.

A fényvédők ma már akár arckrémként is funkcionálnak, különböző bőrtípusokra való változatok is kaphatók. Használatukkal sokat teszünk egészségünkért és megjelenésünkért is” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

GettyImages

Fotó: Getty Images

Nem kell vagyonokat költenünk

Nemcsak a szérumok és maszkok, de akár a külön szemkörnyéki krémként funkcionáló termékek is nélkülözhetők dr. Olasz Kitti véleménye szerint

ha a szemünk körülötti bőr kora és állaga megegyezik arcunk többi részével, nyugodtan használhatjuk ilyenkor erre a területre arckrémünket is.

Amire viszont érdemes költeni, az a problémás bőr ápolása, mint amilyen a pigmentfolt vagy rosacea. Mindkettő meglehetősen gyakori jelenség, széles választékban elérhetők már megfelelő kozmetikumok is, sokat tudunk segíteni állapotunkon azzal, ha arra dedikált krémeket választunk, a döntésben pedig díjmentesen tudnak segíteni nekünk a gyógyszertárak munkatársai is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top