nlc.hu
Trend

Egészséges a csipkebugyi?

Ezt az alsóneműt három országban is betiltották

Szakemberek mondták el a véleményüket arról, valóban olyan veszélyes-e a betiltott fehérnemű.

Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán még 2014-ben tiltotta be a pamutbélés nélküli csipkebugyikat. Na nem erkölcsi, hanem egészségügyi okokból. Ezek a kormányok ugyanis úgy ítélték meg, hogy a szóban forgó alsóneműk nem higiénikusak és veszélyt jelentenek az egészségre. De vajon tényleg így van? Ennek járt utána a HuffPost.

„Azért ajánlja olyan sok orvos a pamutbugyit, vagy legalábbis a pamut ágyékrészt, mert a pamut nagyon gyengéd, nedvszívó és lélegző anyag” – magyarázta dr. Victoria Scott uroginekológus. A szintetikus anyagok, mint a spandex és a nejlon, csapdába ejthetik a nedvességet és a hőt, ami ideális környezetet teremt a baktériumok és a gombák számára, hogy elszaporodjanak és fertőzést okozzanak. Ráadásul mivel a pamut gyengéd anyag, így kevésbé valószínű, hogy szeméremtest-irritációt okoz.

Csipkebugyi

Fotó: Getty Images

A pamutszövet nélküli alsónemű viselésének legnagyobb veszélye, hogy a nedvesség felgyülemlik, ami lehetővé teszi a gombák és baktériumok szaporodását. Az élesztőgombák túlszaporodása pedig kellemetlen hüvelyi fertőzéseket okozhat.

„Amikor a baktériumok elkezdenek szaporodni a hüvely területén, az az egészséges baktériumok egyensúlyának felborulásához vezethet és bakteriális vaginózist okozhat” – mondta dr. Erica Montes, szülész-nőgyógyász. A bakteriális vaginózis folyást okoz, amely hígnak vagy tejszerűnek tűnhet, és esetleg halszagú ehet.  

Dr. Christenie Greves, szülész-nőgyógyász szerint a teljesen csipkéből készült alsóneműket inkább tartogassuk különleges alkalmakra, a hétköznapokban, különösen pedig olyankor, ha izzadunk – például nyáron vagy edzés közben – inkább kerüljük az ilyen bugyik viselését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top