nlc.hu
Trend
Mentális problémát, csontritkulást és gyengülő immunrendszert is okozhat a nem megfelelően választott diéta

Mentális problémát, csontritkulást és gyengülő immunrendszert is okozhat a nem megfelelően választott diéta

Nincs szuperdiéta, csodafogyás és villámfogyókúra veszélyek és hátulütők nélkül. Van azonban hatékony, megfelelő megoldás, amely hosszú távon is jó eredményt ad.

Jó, jó, tudjuk, nincsenek csodafogyókúrák és visszaüt, ha éheztetjük magunkat, az ideális fogyás pedig egyáltalán nem 10 kiló egyetlen hónap alatt. Na de azért van esetleg mégis valami gyors megoldás, ami működik? Csak most az egyszer! Csak hogy mégis jól nézzünk ki nyáron. Mert ezt szeretnénk, magabiztosan szeretnénk felvenni majd a bikinit, jobban akarunk mutatni, csak hát az idő telik, a súlyunk szörnyen lassan mocorog lefelé, a türelmünk és kitartásunk pedig egyre fogy. Pedig pont, hogy nem annak kéne, ugyebár.

Hosszú távon nem tarthatók a végletek

Létezik nyilván gyors fogyás, kérdés, hogy milyen áron. Fő veszélye ugyanis az, hogy az elvesztett kilók visszajönnek, sokszor ráadásul kamatostul. Havi 5 kiló feletti fogyás pedig már túlzott súlycsökkenésnek minősül dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus álláspontja szerint. „A szervezetnek kialakul egy úgynevezett beállítási pontja, egy test által ideálisnak tekintett súly, melyhez meg is próbál alkalmazkodni. Ez az oka annak, hogy nagyobb és hirtelen fogyás után a visszaszerzett kilókkal testünk túlkompenzál, zsírraktárba történő energiaáramlással és zsírszaporodással válaszol” – magyarázza a szakértő a jelenséget.

Az extrém kalóriamegszorításokat pedig a szervezetünk hosszú távon nemigen tűri, így előbb vagy utóbb meg kell találnunk valamiféle egyensúlyt. „Mindenféle diéta működőképes lehet, de szem előtt kell tartani, hogy a szervezetnek van igénye szinte mindenre, beleértve a fehérje mellett a zsírt és a szénhidrátot is. Kiegyensúlyozott étrendre van szükségünk, hosszú távon nem tarthatók a végletek. Olyan diétában, amiről tudjuk, hogy később nem fogunk tudni tartani, nem gondolom, hogy érdemes lenne belefogni” – tanácsolja dr. Mutnéfalvy. Mint mondja, az összkalóriát kell megszorítanunk, ha fogyni szeretnénk, alapvetően ebben rejlik leginkább a kilók száma. Ha napi 4-500 kalóriát le tudunk faragni, akkor elérhető a 6-8-10 kilós fogyás, a szénhidrátbevitelünket szinte biztosan csökkenteni kell, mert jellemzően az szinte mindenkinél túlzó, ugyanakkor a fehérjék bevitele kapcsán sem érdemes mértéktelennek lennünk, az ugyanis hosszabb távon akár veseproblémákat is okozhat.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Akár betegség is állhat a háttérben

Figyelmeztető jelnek kell azonban vennünk, ha szigorítottunk a bevitt kalóriákon, változtattunk étrendünkön és életmódunkon, esetleg még kardiomozgással is kiegészítettük a rutinunkat, mégsem mozdul meg a súlyunk. Betegség is állhat ennek a hátterében, melynek fontos utánajárnunk. „Az endokrin betegségeket érdemes ilyenkor kiszűrni: pajzsmirigyproblémák, inzulinrezisztencia, mellékvesekéreg betegsége és akár tesztoszteronhiány is állhat a háttérben. Ritkán akár a központi idegrendszer betegségei is állhatnak a háttérben például akkor, ha az elhízás extrém mértékű vagy már egészen kicsi gyerekkorban megkezdődik” – hívja fel a figyelmet a szakértő. És hozzáteszi azt a fontos információt is, hogy az alapbetegségek kezelése sokszor akár már önmagában is megoldást nyújthat súlyproblémánkra, a gyógyszeres kezelés mellett pedig akár receptre felírt fogyasztószerek, étvágycsökkentők is segítségünkre lehetnek, melyek természetesen cseppet sem összekeverendők a vény nélkül kapható, bizonytalan összetételű és hatásmechanizmusú készítményekkel.

Akár mentális problémát is okozhat egy rossz diéta

A május nagyon hasonló hónap a januárhoz, már ami az életmódváltási szándékot illeti, meséli Tihanyi Andrea és Herbay-Varga Anita dietetikus. Nem csak elméletben vagy a magazinok címlapjain létezik a tavaszi fogyási szándék, de a szakértői segítséget kérő páciensek számán is megmutatkozik. Ilyenkor sokan persze univerzális választ szeretnének, olyat, ami garantáltan működik. Azonban több okból is fontos, hogy az étrend egyénre szabott legyen. „Egyéni az energiaszükségletünk, az aktivitásunk, az életkorunk, az egészségi állapotunk, sokszor éppen azért vall kudarcot egy-egy gyors megoldás vagy villámdiéta, mert nem illeszkedik az egyénhez, így nem is fenntartható számára” – magyarázzák. A nem megfelelően megválasztott diétáknak pedig több kifejezetten káros eredménye is lehet. Komoly veszélyt jelenthet például a tápanyaghiány, mely gyengülő immunrendszert, emésztési problémákat, általános fáradtságot, idegrendszeri problémákat vagy akár csontritkulást is okozhat. De ezen felül előfordulhat yo-yo effektus, anyagcsere lassulás, sőt még mentális probléma is. „Gondoljunk csak bele, mennyire frusztráló egy sorozatos kudarcélmény. Vagy mennyire nehéz a túlzott korlátozás. Ezekből akár evészavarok is kialakulhatnak, a szándék akár kényszeressé is válhat, akár még az egyén szociális életére is lehetséges, hogy kihat” – mondják a szakértők.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Baj, hogy alig-alig főzünk

Vannak azért tipikusnak nevezhető, mondhatni egyéneken átívelő problémák is az étkezéseinkben. A dietetikusok tapasztalata, hogy sajnos nagyon sok feldolgozott élelmiszert eszünk, gyakran fogyasztunk gyorséttermi ételeket, szeretünk rágcsálni, nagyon keveset és kevesen főzünk, sokkal inkább szeretünk rendelni és gyors megoldásokhoz folyamodni. És hogy miben más például egy házhoz rendelt csirkepaprikás attól, amit mi magunk készítünk el? A konyhánkban főzött változathoz képest a rendeltnél nem tudjuk, mi van benne, hogyan készítik, milyen alapanyagokkal dolgozik a szakács vagy éppen mennyi zöldséget használ, hogy csak néhány példát említsünk a sok közül.

Akkor jó az étrend, ha a változás teljesen természetes

Számtalan tényező befolyásolja, mi lesz számunkra az ideális megoldás. Egy dolog viszont biztos: tartós és fenntartható módszerrel fogunk tudni valódi eredményeket elérni. „Ha a szokásrendem nem változik meg, akkor nem várhatok eredményt, visszapattannak majd az elveszített kilók. Ha nem megfelelő a változtatás, akkor alig várjuk majd a végét. Ha viszont a szokásrenden sikerrel változtatunk, akkor természetessé válik az egész” – osztják meg a lényeget a szakemberek. Éppen ezért fontos figyelembe venni a magasság, a testsúly mellett az életkörülményeket, a betegségeket, a meglévő életviteli, vásárlási és táplálkozási szokásokat, a mozgás módját és mennyiségét, valamint még azt is, mennyi folyadékot iszunk és mennyit alszunk naponta. Ezek figyelembevételével tudjuk úgy alakítani finomabbra hangolt étrendünket, hogy az valóban tartható legyen, sőt ne áldozatként éljük meg, hanem a siker mellett még örömöt is okozhasson számunkra.

 

Kockázatos is lehet egy átgondolatlan diéta

A szénhidrát kizárásának veszélye

Sok divatos diéta drasztikusan korlátozza bizonyos élelmiszercsoportok fogyasztását. A szénhidrátokat kizáró diéták például elhagyják az olyan alapvető tápanyagokat, mint a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és zöldségek. Ennek következtében a szervezet nem jut hozzá a szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és rostokhoz.

Tápanyaghiány

A nem kiegyensúlyozott étrendek esetén nagyon gyakoriak a tápanyaghiányok, (pl. vitaminhiány: C-vitamin hiány, B-vitamin hiány, D-vitamin hiány, az ásványi anyag hiányok: pl. vashiány, alacsony kalcium bevitel, alacsony cink, szelén, magnézium bevitel. Hosszú távon ezek a hiányosságok komoly egészségügyi problémákhoz pl. gyengülő immunrendszerhez, emésztési problémákhoz, általános fáradtsághoz, idegrendszeri problémákhoz, csontritkuláshoz vezethetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top