nlc.hu
Trend
Nyári bőrápolási hibák

Ezekkel teszed tönkre a bőrödet nyáron

Ha nem szeretnéd, hogy a nyár végére rosszabb állapotban legyen a bőröd, mint most, figyelj arra, hogy semmiképp ne kövesd el a most következő hibákat!

„Egy dolgot nem tegyél a nyáron, hogy tönkreteszed a bőrödet. Ne szabotáld ezekkel a hibákkal az utadat, a fejlődésedet” – figyelmeztetett TikTokon közzétett videójában a népszerű amerikai bőrgyógyász, dr. Andrea Suarez. A szakember összefoglalta, mi az az 5 leggyakoribb, tipikusan nyári bőrápolási hiba, melyekkel rengeteget árthatunk a bőrünknek. 

Alkoholfogyasztás a napon

„Az alkoholfogyasztás kimeríti a bőr antioxidáns készleteit, így bőröd kevésbé tud védekezni a nap ultraibolya sugárzása okozta káros hatások ellen. Továbbá az ittas emberek nem a legjobban ítélik meg a veszélyeket, és nagyobb valószínűséggel égnek le, mert nem veszik észre, hogy megsülnek” – magyarázta a szakember, aki azt tanácsolta, ha feltétlenül alkoholt szeretnél fogyasztani a napon, viselj felfedőt és használj fényvédőt.

Fényvédő, gyenge védelemmel

Hiba az is, ha használsz ugyan fényvédőt, azonban túl gyengét. Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia legalább 30-as SPF-értéket javasol, amely blokkolja a nap UVB-sugarainak 97 százalékát. Mindemellett azt tanácsolják, hogy kétóránként, vagy közvetlenül izzadás, vízben tartózkodás vagy törölközés után kend be magad újra fényvédővel, 40-80 percenkén pedig mindenképp ismételd meg.

Nyári bőrápolás

Illusztráció: Getty Images

Fényvédő és rovarriasztó egyben

A bőrgyógyász felhívta a figyelmet arra is, hogy ne használj olyan terméket, mely fényvédő és rovarriasztó egyben. Már csak azért se, mert a rovarriasztót nem kell olyan gyakran alkalmazni, mint a fényvédőt.

A leégett bőr lehúzása

Ha leégsz, nagyon sérülékeny a bőröd, ha úgyhogy ne húzogasd le a hámlást. Növeli a fertőzés, a hegesedés, a hiperpigmentáció kockázatát. Fontos, hogy ha leégtél, tartózkodj  a napozástól” – fogalmazott a doktornő.

A leégés okozta fájdalmakat gyors, hideg zuhannyal vagy fürdéssel, aloe verával vagy szóját tartalmazó kíméletes hidratálókrémmel, valamint extra vízfogyasztással enyhítheted.

Kullancs eltávolítása égetéssel

A kullancs eltávolítására számos praktika létezik, ezek egyike, hogy meg kell égetni. Dr. Suarez azonban semmiféleképpen nem javasolja ezt a módszert, hiszen ezzel égési sérüléseket okozhatsz magadnak.

„Amit ehelyett tenned kell, hogy végy egy csipeszt, ragadd meg a kullancsot olyan közel a bőrfelülethez, amennyire csak tudod, majd óvatosan húzd felfelé” – magyarázta a bőrgyógyász. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top