nlc.hu
Trend
A csodálatos Maggie Smith emlékére

Búcsú Maggie Smith-től: 25 fotó a gyönyörű Beatricétől, az öreg McGalagony professzorig

Maggie Smith-től búcsúzunk, aki a Harry Potter-filmek szigorú, ám mégis szerethető McGalagony professzoraként lopta be magát a szívünkbe és évtizedeken át meghatározó része volt életünknek a filmvásznon.
McGalagony

Maggie Smith (teljes nevén Margaret Natalie Smith), 1934. december 28-án született Ilfordban, Angliában. A brit színjátszás egyik legelismertebb alakja, több mint hat évtizedet felölelő pályafutása alatt filmekben, televíziós sorozatokban és színpadon egyaránt nagy sikereket ért el. Sokan leginkább a Harry Potter filmek Minerva McGalagony professzoraként ismerhetik, aki kétség kívül generációk kedvencévé vált.

Karrierje a színpadon indult az 50-es években, először Shakespeare-művekben tűnt fel. A brit színházi élet egyik meghatározó szereplője volt, számos nagynevű produkcióban játszott, például a Nemzeti Színház társulatában Sir Laurence Olivier mellett. Első Oscar-díját 1969-ben nyerte a Miss Jean Brodie virágzása című film főszerepéért, ahol egy karizmatikus, ám ellentmondásos tanárnőt alakított. Második Oscar-díját a legjobb női mellékszereplőként kapta a Kaliforniai lakosztály (1978) című vígjátékban nyújtott alakításáért. Maggie Smith a 2010-ben induló Downton Abbey sorozatban Violet Crawley, Grantham özvegy grófnője szerepében ismét nagy sikert aratott, amelyért számos díjat, köztük Emmy-díjat is kapott.

Alan Rickman, a Harry Potter filmek Perselus Piton-ja egyszer azt mondta Maggie-ről:

Maggie Smith-szel játszani olyan, mintha egy mestermű létrejöttét figyelnéd. Folyamatosan változik és fejlődik, de mindig egyensúlyban marad és tökéletes kontroll alatt. Mesterien uralja a szerepeit.

Strip The Willow
Megnézem
Összes kép (25)

 

Smith kivételes pályafutása során számos díjat és elismerést gyűjtött, köztük több BAFTA-díjat, Golden Globe-ot, valamint két Oscar-díjat. 1990-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, így viselhette a Dame címet. Emellett tagja volt a Tiszteletbeli Társak Rendjének (Order of the Companions of Honour), amelyet a művészetekhez és a kultúrához való kiemelkedő hozzájárulásáért kapott.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top