nlc.hu
Trend
Összement ruhák kitágítása

Összement a ruhád a mosásban? Így hozhatod helyre!

Ha összement a pulóvered a mosásban, még nincs minden veszve. Egy egyszerű házi praktikával ugyanis jó eséllyel megmenthető.

A pamutból, lenből vagy gyapjúból készült ruházat esetében – melyek természetes szálak – jelentős annak a kockázata, hogy túl magas hőfokon összezsugorodnak a mosásban. Ez ellen persze a megelőzés nyújtja a leghatékonyabb védelmet, vagyis az, ha figyelmesen tanulmányozzuk a ruhadarabokba varrt címkét és csak az ott olvasható útmutatásokat követve tisztítjuk az adott holmit. Abban az esetben sincs azonban minden veszve, ha már megtörtént a baj és összement a ruha, létezik ugyanis egy módszer, amivel újra az eredeti méretére tágítható. Amire pedig szükséged lesz hozzá, az egy hajbalzsam.

A hajbalzsam kondicionáló és hidratáló összetevőket tartalmaz, melyek a zsíralkoholokkal együtt bevonják a hajszálat, így puhává, rugalmassá, fényessé és göndörödésmentessé teszik azt. A természetes textilszálakra pedig a hajbalzsam hasonló hatással van. 

Pulóver mosása kézzel

Illusztráció: Getty Images

Így csináld!

  1. Egy lavórt tölts meg langyos vízzel, majd adj hozzá egy kupaknyi hajbalzsamot!
  2. Az összement ruhadarabot tedd a vízbe, majd áztasd legalább fél órán keresztül! Ez a lépés kulcsfontosságú, mivel a kondicionáló ekkor kezdi el ellazítani a rostokat.
  3. Miután kivetted, óvatosan nyomkodd ki a vizet a ruhadarabból! Helyezz egy törölközőt egy sima felületre, például asztalra vagy a padlóra, és tedd rá a ruhát. A felesleges nedvesség eltávolításához forgasd a törölközőt a ruhával együtt!
  4. Ezután terítsd a holmit egy másik, száraz törölközőre és óvatosan nyújtsd ki az eredeti méretére!
  5. Hagyd kiterítve megszáradni!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top