nlc.hu
Trend
Ennyit öregít a szemüveg

Ennyi évvel látszol idősebbnek a szemüvegtől

A szemüveg valóban öregít néhány évet a megjelenéseden. A szakemberek azt is kiszámolták, hogy pontosan mennyit.

Egy jó nevű, brit szemklinika, a  London Vision Clinic szakemberei arra voltak kíváncsiak, vajon hány évvel tűnünk idősebbnek a szemüveg viselésétől.

A kutatás során a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tíz képet kapott szemüveget viselő emberekről, és arra kérték őket, hogy tippeljék meg életkorukat, illetve azt, hogy milyenek lehetnek a személyes tulajdonságaik. A második csoportnak is ugyanarról a tíz emberről mutattak képeket, ám olyanokat, melyeken nem viseltek szemüveget. Nekik is  ugyanazokat az életkorra és személyiségre vonatkozó a kérdéseket tették fel, mint az első csapat tagjainak. Az eredmények egyértelművé tették, hogy nagy különbség van a szemüvegben és az anélkül készült fotók alapján tippelt életkor és személyiségjegyek között.

A végeredmény szerint az emberek szemüvegben átlagosan 3 évvel tűnnek idősebbnek, mint szemüveg nélkül. 45 éves életkor felett pedig a szemüveg akár plusz 5 évet is rápakolhat a megjelenésünkre.  

Szemüveges nő

Illusztráció: Getty Images

Persze azon is sok múlik, hogy milyen szemüvegkeretet viselünk, hiszen míg egyes formák és árnyalatok valóban öregíthetnek, addig más típusú keretek nem feltétlenül mutatnak sokkal idősebbnek a valós korunknál. És hogy melyek ezek? Íme!

Cicaszemüvegek

A macskaszem formájú szemüvegkeret, más néven a cicaszemüveg a szem külső sarkaira irányítja a figyelmet, ezáltal fiatalosabb megjelenést kölcsönözhet. A macskaszem keret általában szélesebb, mint az arccsont, így szépen kiemelheti ezt a részt az arcon. A cicás keretek különböző színűek és méretűek lehetnek, éles vagy finom szélekkel. Jól illenek a hosszúkás, ovális, kerek, négyzet alakú és gyémánt arcformákhoz egyaránt.

Oversize  keretek

A túlméretezett szemüvegkeretek kiemelik a tekintetet és elrejthetik az öregedés jeleit, ezáltal kölcsönöznek fiatalos megjelenést. Arról nem is beszélve, hogy kifejezetten divatosak.  A túlméretezett szemüvegek gyémánt, négyzet alakú, kerek és wayfarer változatokban is mennek. Hosszúkás, ovális és kerek arcformákhoz is használhatók, amennyiben megfelelő méretűek az arcához.

Színes keretek

A bőrtónussal harmonizáló keretek szintén fiatalosabbá teszik a megjelenést. Ebből a szempontból különösen előnyösek a meleg tónusok, mint a bogyós árnyalatok, a bordó valamint a barna. A kék színű keret már bevállalósabb választás, ugyanakkor éppen emiatt fiatalít. Változatos alternatívája lehet a népszerű, de sokakat öregítő fekete kereteknek. 

Kerek keretek

De gyémánt vagy ha négyzet alakú arcformával rendelkezel, a kerek szemüvegkeret is szerencsés választás lehet, mivel optikailag keskenyebbnek,finomabbnak és fiatalosabbnak mutatja az arcot. Kerek arcformával rendelkezők ugyanakkor inkább kerüljék az ilyen formájú keretet!

via1

via2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top