nlc.hu
Trend

A banán, ami hasfogó vagy hashajtó lesz – attól függ, hogyan eszed

A banán nemcsak finom, hanem sokoldalú is – de tudtad, hogy van egy olyan fajtája, ami attól függően, hogyan fogyasztod, teljesen ellentétes hatást gyakorolhat az emésztésedre? A főzőbanán (más néven banán-da-terra, pacova vagy chifre-de-boi) az egyik legértékesebb banánféle, tele rosttal, rezisztens keményítővel, káliummal és A-, C-, valamint B-vitaminokkal. Ezek a tápanyagok nemcsak energiát adnak, hanem a szervezet több pontján is jótékonyan hatnak.
banán zölden és éretlen, Getty Images

Zölden fog, éretten old

A főzőbanán különlegessége, hogy zölden fogyasztva segít a hasmenés megállításában, éretten viszont enyhe hashajtóként működik. A benne lévő rezisztens keményítő zöld állapotban felszívja a felesleges folyadékot a bélben, ezzel megelőzve a kiszáradást, míg éretten a rostok segítik a bélmozgást és megelőzik a székrekedést.

Nyolc ok, amiért érdemes beépíteni az étrendbe

1. Javítja az emésztést

A főzőbanánban található rostok – főként hemicellulóz – segítik a bélműködést, enyhítik a puffadást és hozzájárulnak az egészséges emésztéshez.

2. Kiegyensúlyozza a bélflórát

A zölden fogyasztott banán csökkenti a hasmenés és a diszkomfort időtartamát, miközben támogatja a bél víz- és elektrolit-háztartását.

3. Segíti a fogyókúrát

A rezisztens keményítő és a rostok lassítják az emésztést, így tovább érezzük a jóllakottságot – kevesebb nassolás, kevesebb kalória.

4. Természetes edzésüzemanyag

Kiváló kálium- és magnéziumforrás, ezért csökkenti a görcsöket, fokozza az energiaszintet és segíti az izomműködést – különösen edzés előtt fogyasztva.

5. Erősíti a szívet

A kálium csökkenti a vérnyomást és javítja a keringést, miközben a szervezetből kiüríti a felesleges nátriumot, ezzel védi a szívet és az ereket.

6. Felpörgeti az anyagcserét

A banán szénhidráttartalma biztosítja a sejtek fő energiaforrását, a B-vitaminok pedig segítik a tápanyagok lebontását és a hatékony energiatermelést.

7. Óvja a látást

A benne lévő A-vitamin hozzájárul a szem egészségéhez és megelőzi a farkasvakságot, a szemszárazságot és más látásproblémákat.

8. Erősíti az immunrendszert

A C-vitamin segít a fertőzések leküzdésében, támogatja a sejtek megújulását és hozzájárul a vírusok, baktériumok és gombák elleni védelemhez.

Hogyan fogyaszd?

A főzőbanán rendkívül sokféleképpen elkészíthető: zölden főzve vagy sütve, éretten pürékhez, levesekhez, kenyerekhez vagy süteményekhez is adható. Akár édes, akár sós fogásként készíted, nemcsak különleges ízt, hanem valódi egészségügyi pluszt is ad.

via

fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top