nlc.hu
Életmód
Ez történik a testben, ha minden nap eszel banánt

Ez történik, ha minden nap eszel banánt

A banánt régóta egészséges nassolnivalóként tartjuk számon: könnyen magunkkal vihetjük, turmixot készíthetünk belőle vagy a zabkásához is hozzáadhatjuk. De vajon mennyire egészséges minden nap banánt enni?

Egy banán körülbelül 422 milligramm káliumot tartalmaz – az egyik legfontosabb ásványi anyagot, amely felelős a szív, az izmok és az idegrendszer működéséért. A kálium segít kiegyensúlyozni a nátrium hatásait, szabályozza a vérnyomást és védi az ereket. A banán mértékletes fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, különösen, ha az étrend sok sós ételt tartalmaz.

A táplálkozási szakértő szerint napi egy banán elfogyasztása biztonságos, sőt, jótékony szokás. Még jobb azonban, ha más gyümölcsökkel váltogatjuk: áfonyával, almával, citrusfélékkel. A változatosság a kiegyensúlyozott étrend alapja.

Stabilizálja az energiaszintet

A banán kiváló forrása az összetett szénhidrátoknak és a természetes cukroknak, valamint a rostoknak, ami lassítja felszívódásukat. Ez azt jelenti, hogy egy banán után nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést – épp ellenkezőleg, a szervezet stabil energiaellátást kap. Ezért a banán fogyasztása különösen egészséges edzés előtt vagy után.

Javítja az emésztést

Egy banán körülbelül 5 gramm rostot tartalmaz, beleértve a rezisztens keményítőt is, amely prebiotikumként működik és táplálja a bélflórát. Javíthatja az emésztést és segíthet a székrekedés enyhítésében. Ha naponta eszel egy banánt, észreveheted, hogy javul az emésztésed.

Banánt tartó nő

Illusztráció: Getty Images

Az agyad is hálás lesz érte

A banán B6-vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen a szerotonin, azaz a „boldogsághormon” szintéziséhez. A B6-vitamint tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása csökkentheti a szorongásos tüneteket, javítja a koncentrációt és a hangulatot is. 

Csökkentheti a vércukorszint ingadozásának kockázatát

Bár a banán szénhidráttartalmú termék, a rezisztens keményítőtartalma miatt lassan növeli a vércukorszintet. A Harvard Közegészségügyi Iskola adatai szerint a banánnak mérsékelt a glikémiás indexe, különösen éretlen állapotában. Ez alkalmassá teszi arra, hogy cukorbetegek is fogyasszák. 

Kinek kell vigyáznia vele?

Számos előnye ellenére a banán nem mindenkinek való. Magas káliumszinttel rendelkezőknek vagy vesebetegségben szenvedőknek nem ajánlott, mivel ilyen esetekben még a mérsékelt mennyiségű káliumban gazdag étel fogyasztása is káros lehet. A szénhidrát-anyagcserezavarban szenvedőknek szintén nem ajánlott, mivel a banán körülbelül 27 gramm szénhidrátot tartalmaz, beleértve a cukrot is.  

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top