Trend

5 túlélési tipp fesztiválozóknak – praktikus tanácsok nyári bulikhoz

Egy kiadós, többnapos bulizáshoz érdemes körültekintően felkészülni azért, hogy felszabadultan kikapcsolódhass, és ne rontsák el a mulatságodat a váratlan helyzetek. Egy fesztivál ebből a szempontból speciális terep, amin a "túlélés" speciális előkészületeket és felszerelést igényel. A legfontosabbakat gyűjtöttük össze neked ezek közül.

 

Ha nem szeretnéd, hogy a várva várt nyári buli rémálommá váljon, és idő előtt ott kelljen hagynod, akkor szánj egy kis időt a felkészülésre. Megmutatjuk, mik az alapvető dolgok, amire szükséged lesz a bulihoz, és ha már ott vagy, akkor mire érdemes figyelned ahhoz, hogy tényleg jól sikerüljön a parti.

5 túlélési tipp fesztiválozóknak – praktikus tanácsok nyári bulikhoz

1. Napvédelem, napvédelem, napvédelem!

Ha valami tökéletesen tönkreteheti számodra a bulit – sőt akár véget is vethet neki –, az az, ha mindjárt az első nap leégsz a napon. Egy nyári fesztiválon ez nagyon könnyen megeshet, hiszen az események forgatagában ugyan ki törődik azzal, hogy erősen tűz a nap? Estére viszont azt veszed észre, hogy rá sem tudsz feküdni a hátadra, úgy megégett, sőt rosszabb esetben az égés olyan súlyos is lehet, hogy hánysz, szédülsz, kiszáradsz, és napokon át megmozdulni sem bírsz. Egy rutinos fesztiválozó az elsők között teszi be a batyujába a magas faktorszámú naptejet és a napszúrás ellen védő sapkát, az igazán profik pedig UV védő pólót, ruhát visznek magukkal, és olyan széles karimájú kalapot, ami árnyékot vet a nyakukra és vállukra is – ez egyébként is divat most a fesztiválokon. Ne áltasd magad azzal, hogy egy sima fehér póló majd megvéd a leégéstől, mert az UV sugarak ezen is könnyedén áthatolnak, és ugyanúgy megégsz, mintha a meztelen bőrödet érte volna a nap.

2. Hidratálás, könnyű ételek

Mit ér egy olyan buli, aminek a felét a hasad fogva, szédülve és görcsök között töltöd a sátradban, míg mások kifulladásig táncolnak és szórakoznak? Sok fesztiválozó ott rontja el saját magának a partit, hogy nehéz ételeket eszik, amelyek megterhelik a gyomrát, kellemetlen emésztési panaszokat okoznak, és közben elfeledkeznek a folyamatos hidratálásról – márpedig ez a két dolog igencsak rossz közérzethez vezet. A kiszáradás ráadásul igen súlyos is lehet: akár el is ájulhatsz és kórházba kerülhetsz, ha nem iszol elég folyadékot. Egy nyári fesztiválon ez különösen fontos: egyrészt a hőség miatt sok vizet veszít a szervezeted, másrészt az állandó nyüzsgés, mozgás, táncolás miatt is bőségesen izzadsz, végül pedig az alkohol is dehidratáltságot okoz. Egyszóval legyen nálad egy kulacs tiszta víz, és ügyelj rá, hogy naponta legalább 2-3 litert megigyál. Ha szédülsz, az agyad nem fog jól, a a vizeleted sötétsárga és erős szagú, az mind a dehidratáltság komolyabb fokozatának a jele – ilyenkor haladéktalanul igyál!

3. Három cipő és egy esőkabát

A cipő a harmadik nagyon fontos tényező egy fesztiválon: ha nem jól választod meg, akkor a bulizás neked csak a botorkálásról, fájós lábról, bokaficamról és vízhólyagokról szól majd, amihez társulhat még egy finom kis felfázás is. Ha nem szeretnéd, hogy ettől legyen emlékezetes egy többnapos nyári parti, akkor készülj fel gondosan: három cipőt vigyél magaddal: egy strapabírót, ami jól tartja és védi a lábadat, és aminek nem számít, ha széttapossák a nagyszínpad előtt táncolók, aztán legyen nálad egy könnyű szandálszerűség is, ami a hőségben, disztingváltabb nappali programok közben kényelmes viselet, és végül egy pár esőálló lábbelit is pakolj be. Ez utóbbinak a magas szárú gumicsizmát ajánljuk: divatos, és nincs nála praktikusabb egy dagonyázós, sáros napon. Ha normál cipőben bulizol végig egy esős napot, akkor a folyton vízben ázó lábadon keresztül igen könnyen felfázhatsz – ez pedig szintén a fesztivál végét jelentheti neked. Ugyanilyen fontos felszerelési tárgy egy jó esőköpeny is: megvéd az elázástól és megfázástól, és ráadásul kis helyen elfér a csomagodban.

5 túlélési tipp fesztiválozóknak – praktikus tanácsok nyári bulikhoz

4. Tágas, strapabíró sátor

A sátrad jól válaszd meg: óvjon az esőtől, széltől, ne szakadjon könnyen, könnyen összeszerelhető és elég tágas legyen. Ha nincs megfelelő, strapabíró lakásod, akkor egy többnapos buliban könnyen fedél nélkül maradhatsz, és éppúgy mások segítségéért kell majd könyörögnöd, mint egy hajléktalannak. Erre a tételre ezért inkább áldozz többet – egy drága sátor ráadásul olcsóbb is végső soron, mert több szezont kibír majd, míg ha spórolsz, és gyenge minőséget vásárolsz, akkor könnyen tönkremegy, és minden évben újat vehetsz. A másik fontos dolog, hogy mindig nagyobb sátrat vigyél magaddal a fesztiválra annál, mint amire szerinted szükséged van. Egyrészt így kényelmesen elférsz majd a csomagjaiddal, másrészt nem arról szólnak az éjszakák, hogy egymás oldalát döfköditek a könyökötökkel, miközben úgy fekszetek a szűk helyen, mint a heringek. Ha egyedül mész, akkor legyen a sátor kétszemélyes, ha ketten, akkor háromszemélyes – és így tovább. Egy nagyobb sátorba ráadásul könnyebb vendéget is befogadni – ki tudhatja előre, hogy mit hoz a buli ebből a szempontból…

A sátorral kapcsolatban van még pár hasznos tanácsunk:

  • Ne gödörbe verd a sátrat, ahova összegyűlhet az esővíz.
  • Ne tedd a sátrad fák alá, amelyekről viharban ágak törhetnek le – jobb egy bokros, szélvédett rész ennél.
  • Ne rakd lámpa, zajos helyszín és WC közelébe a hálóhelyed – kivéve, ha segítik a pihenésed az éjjeli fény, zaj és a szagok.
  • Kör alakban verjétek le a sátratokat, ha többen mentek – így nem lesz átjáróház a lakhelyetek.
  • Ne lakatold a sátrad – ez felhívás a tolvajoknak, akik azt gondolják, valami értékeset őrzöl ott.

+1 ötlet: hasznos cuccok

Ha a fenti dolgokat beszerezted, akkor túl nagy baj már nem érhet a buliban – legalábbis a legjelentősebb partigyilkos tényezőket kivédheted velük. Van azonban még egy-két felszerelési tárgya, mi nagyon megkönnyítheti az életed, és amilyen hasznosak, olyan kis helyen is elférnek:

Kompakt tárca iratoknak és pénznek – bankkártya méretű, többzsebes kis tárcát vigyél magaddal, amiben csak a legszükségesebb iratok vannak. Ez mindig nálad lehet pl. egy karra rögzíthető tartóban, így nem veszted el, és nem lopják el egykönnyen sem nappal, sem éjjel, amikor alszol.

Füldugó – ha egy zenei fesztiválon aludni akarsz, akkor füldugót vigyél magaddal. Ennyi.

Fejlámpa – éjszaka bármikor kellhet zseblámpa, azonban ha fejre szerelhető típust viszel, azzal szabaddá teszed mind a két kezed, és könnyebb vele az élet.

Nedves törlőkendő, antibakteriális gél – zsebben is elfér, és azonnal felfrissít, tisztít egy nedves törlőkendő. Nagyságrendekkel jobb lesz a közérzeted, ha használod. Az antibakteriális gél pedig védi az egészséged – a kéz tisztaságára fokozottan ügyelj egy fesztiválon!

Telefon-akkubank – egy-két feltöltött akkubankot vigyél magaddal – nagyon jól fog jönni, meglátod!

Széles, szürke ragasztószalag – ez általános túlélőeszköz: javíthatod vele a sátrad, bekötözheted vele a táskád, ha elszakad, és még egy csomó helyen hasznát veheted. 

Még több divat és fesztivál az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top