TV-sztárok

Túl sok nyelvet tudnak a Polgár lányok

Hétvégén mutatják be Budapesten a sakktudásukról világhírűvé vált Polgár lányokról készült filmet. Ennek apropóján Zsuzsa, Zsófi és Judit édesapja mesélt a lányai gyerekkoráról és arról, hogy miképpen lehet zsenit nevelni bármelyik gyerekből.

A 40 évvel ezelőtti kísérlet sikerült,

a Polgár lányokkal bebizonyítottuk, hogy megfelelő, ingergazdag, szeretetteljes környezetben bárkiből kiemelkedő képességű felnőttet lehet nevelni – mondta Polgár László az I/I Azurák Csabával felvételén.

Túl sok nyelvet tudnak a Polgár lányok

 A pedagógus édesapa, aki nem mellesleg sakkedző, ma már sok mindent másképpen csinálna. Például nem tanítaná meg 6-8 nyelvre lányait, mert elég volna “oroszul, angolul és magyarul tudniuk”, így még több idő maradna a sakkra. A szocializmusban szerinte nehezebb volt, mint most lenne. Elmesélte, nehezen magyarázta el Zsuzsa lányának, hogy miért írják azt az akkori Népsportban: lelki nyomorékokat nevel. Amúgy szerinte a gyerekei boldogabbak voltak, mint a többiek, hiszen sikerek közt nőttek fel. Ahogy fogalmazott,

“nem homokvárakat, hanem igaziakat építettek” a lányok.

 Lényegében ezt erősítette meg Tel-Avivból a kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Zsófi is. “Nekem nem volt furcsa az akkori élet, mert abba születtem bele” – fogalmazott a ma már 42 éves, kétgyerekes anyuka, aki viszont nem próbált meg zseniket nevelni gyermekeiből.

 A műsorban Azurák Csaba kapott egy csillagsakkfeladványt Polgár Lászlótól. Két lépésben kellett mattot adjon egy állásból. Kis segítséggel ez sikerült neki. Ennek kapcsán Polgár László arról is beszélt, hogy sosem késő elkezdeni sakkozni, mert idősebb korban sokat segít az Alzheimer-kór megelőzésében vagy a demencia kezelésében.

A beszélgetést 23.25 perctől láthatják a TV2-n.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top