TV-sztárok

Enyhítésért fellebbezett a barátnőjét meggyilkoló Oscar Pistorius

Fellebbezett a dél-afrikai alkotmánybíróságnál a szándékos emberölésért elítélt Oscar Pistorius paralimpiai futóbajnok, aki büntetése egy részének elengedését kérte.

Büntetése egy részének elengedését kérte fellebbezésében a szándékos emberölésért elítélt Oscar Pistorius paralimpiai futóbajnok a dél-afrikai alkotmánybíróságtól – derült ki a kedden nyilvánosságra hozott törvényszéki iratokból.

Pistorius hétfőn fordult az alkotmánybírósághoz a beadványával, mivel szerinte a  polgári és büntetőügyekben utolsó szintként eljáró legfelsőbb fellebbviteli bíróság nem vette figyelembe az első fokon eljáró bíróság előtti eljárásban ismertetett enyhítő körülményeket, amelyek indokolták a minimális büntetési tételtől való eltérést. A paralimpiai bajnok szerint ezzel megsértették a tisztességes eljáráshoz és ítélethez való alkotmányos jogát.

Oscar Pistorius – MTI/EPA pool/Kim Ludbrook

Dél-Afrikában tizenöt év szabadságvesztés a szándékos emberölés minimális büntetési tétele.

A legfelsőbb fellebbviteli bíróság november 24-én tizenöt évre, vagyis több mint duplájára növelte a sportoló ügyében korábban született, hatévi börtönbüntetést, amelyet túl enyhének ítélt.

Pistorius tavaly júliusban kezdte meg büntetésének letöltését, miután bűnösnek találták barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásában 2013. február 14-én, Valentin-napon. Az ügy a figyelem középpontjába került világszerte. Pistorius azóta is gyakran szerepel a hírekben, legutóbb egy börtönverekedésben szerzett zúzódás miatt; a csetepaté állítólag azért tört ki, mert Pistorius túl sokáig telefonált az intézmény készülékén.

Jogászok szerint ugyanakkor csekély esélye van egy ilyen fellebbezésnek az alkotmánybíróság előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top