TV-sztárok

Gyönyörű dalban siratta el házasságát Palya Bea – klippremier az NLCafén

Torokszorító, ahogy az ember ráismer magára, a saját élete egy régi epizódjára, miközben a klip jelenetei peregnek a szeme előtt.

Palya Beától már megszokhattuk, hogy mindent maximális erőbedobással, teljes szívvel csinál, és albumai készítésekor szívesen nyúl magánéleti inspirációhoz. Így történt, hogy megénekelte a családdá válást, az anyaságot, és nemrég válását is. Szeptemberben jelent meg Hazatalálok című albuma, amelyben a válás fájdalmát öntötte zenébe, és azt, milyen nehéz és mennyire fontos megtanulni újra felépíteni és újra szeretni önmagunkat. A címadó dal és a Két ház után

elkészült az albumról a harmadik, Tüzet fogok rakni című dal klipje is, melyet először az NLCafén láthattok.

A dal egy kapcsolat élettörténetét meséli el. Ahogy a kezdeti izzás után jön a lecsillapodott biztonságérzés, a beleszürkülés a hétköznapokba, majd egy egyáltalán nem szép napon arra ébredünk, hogy már nem tudjuk, ki az az ember, aki az asztal másik végén kanalazza a vacsorát, és rádöbbenünk, hogy ennyi volt, nincs tovább, véget ért a közös út.

Nagyon nem egyszerű felismerés ez, és sokan vannak, akik nem is képesek szembenézni vele, s ahelyett, hogy elengednék egymást, és bátran belevágnának egy új életbe, csendben élnek egymás mellett, és szép lassan tönkremennek.

Palya Beát azonban nem ilyen fából faragták. Ahogy a 24.hu-nak adott interjúban fogalmazott nemrég, a lemez születése valóságos detonáció volt. A kreatív folyamat segített neki a változás feldolgozásában, a továbblépésben, a növekedésben:

Én most egy elvált, gyermekeit egyedül nevelő anya vagyok. És nő, és dolgozom. Jó időbe telt, mire ezt a definíciót elfogadtam.

A Tüzet fogok rakni Bea szerint egy átváltozást segítő rítusének. Születésének körülményeiről így mesélt az énekesnő:

„Részt vettem egy nemzetközi dalszerző táborban, ahol a kollégáim épp egy vidám, önfeledt dalon dolgoztak egy ferde este másnapján, én pedig azt éreztem, hogy kiszakad a szívem. Sokkos állapotban voltam, annyira kilátástalannak, reménytelennek, sötétnek látszott minden. Hullott a könnyem. Kerestem egy csendes sarkot magamnak, pengettem a sansulát, magamat vigasztalva. Megsemmisülést éreztem. Egy nagy, képzeletbeli máglyára dobtam mindazt, amit eddig gondoltam arról, hogy hogyan fogok élni majd, fotópapírra álmodott jövőm képei kavarogtak a térben, majd porrá égtek a máglya tüzében. Aztán láttam magam is elégni, majd tengerbe veszni, levegőbe emelkedni, darabjaimra szakadni… és végül visszazuhanni a földre.

Ez a dal segített bíznom abban, hogy e darabok most egy jobb, erősebb egységgé, egy teljesebb lénnyé állnak majd össze. Ennek a zenének a könnyűsége, gyönyörű hangzása, a cimbalom és a többi hangszer égi játéka mindig új lendületet adott a nehéz, fagyhalálos pillanatokban. Remélem, mások is tudnak majd erőt meríteni ebből az éppen aktuális újjászületéshez.

Nem véletlen hát, hogy a Tüzet fogok rakni lett az album záró dala. A klip rendezője Visky Ábel, az operatőr Nagy Marcell. A közös munkáról nagyon szép emlékeket őriz Bea.

„A klip rendezőjével, Visky Ábellel már másodszor dolgoztunk együtt, és nagyon megszerettük egymást. Ábel rengeteget gondolkodott a koncepción, hogy hogyan is lehetne megfogalmazni képekben ezt az újjászületést, anélkül, hogy klisékbe futna bele. Nagy Marcell-lel szintén másodjára dolgozom, imádom a »szeme fényét«; azt, ahogyan lát. Ők ketten kulcsfigurái voltak ennek a vizuális minőségnek, Kovács Krisztián, a Férfit alakító színész pedig – akit szintén régóta ismerek már – egészen elképesztő jelenléttel adta a közös játékhoz a labdákat, megdöbbentően pontos színész. Ennyi csodás ember egy klip körül… alig hiszem el!”

 Fogadjátok szeretettel a videoklipet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top