Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
TV-sztárok

Lőrincz L. László: „Egyszerűen elsüllyedt alattunk a komp”

Az egyik legnépszerűbb magyar bestsellerszerző Lőrincz L. László, aki tulajdonképpen a véletlennek köszönheti, hogy író lett. Sok interjút adott már, de van, amiről most mesélt először.

Holnap, szombaton lesz nyolcvanéves Lőrincz L. László, akit Leslie L. Lawrence néven számos bestseller szerzőjeként ismernek. 

„Az emberek azt hiszik, hogy azért ír valaki idegen néven, mert úgy jobban eladható a könyv, de ez nincs így. Az első regényemet az eredeti nevemen, Lőrincz Lászlóként írtam meg, de a kiadónál közölték, hogy van már ilyen néven író, meg kellett változtatnom, beletettem hát egy L-betűt. Így lettem Lőrincz L. László, és ezen a néven írtam ifjúsági és tudományos-fantasztikus könyveket. A kalandregényeket azért kezdtem Leslie L. Lawrence-ként egyes szám első személyben írni, hogy az olvasók meg tudjanak különböztetni a stílus alapján: ne csalódjon senki, ha valaki krimit akar tőlem, de ifjúsági vagy tudományos regényt kap” – mesélte a ma megjelent BEST magazinnak adott interjúban az író, aki ötven éve gyártja műveit, és a mai napig az NDK-s Erika írógépen dolgozik. 

Lőrincz L. László (Leslie L. Lawrence) író, műfordító és az egyik Erika gépe (Fotó: Birton Szabolcs/smagpictures.com)

Az MTVA Sajtóadatbankjának portréjában összegezték, hogy Lőrincz L. László

  • a Somogy vármegyei Szilvásszentmártonban született
  • kiskorában pilóta szeretett volna lenni, később olvasmányélményei, elsősorban Karl May műveinek hatására döntött úgy, hogy keletkutató lesz, expedíciókat szervez, és megírja úti kalandjait
  • kiváló tanulmányi eredményei ellenére származása miatt – egyik nagyszülője kuláknak minősült, a másik református lelkész volt – a Rákosi-kor idején nem vették fel gimnáziumba, így a kaposvári Édesipari Szakközépiskolában érettségizett
  • az ELTE bölcsészkarán török vagy perzsa szakra akart menni, de mivel oda sokan jelentkeztek, ismerősei tanácsára mongol szakra iratkozott be, történelem-mongol szakos diplomáját 1962-ben szerezte meg
  • tanulmányai során hosszú éveket töltött a Távol-Keleten, ösztöndíjasként az ulánbátori Állami Csojbalszan Egyetemen, valamint a bonni Friedrich Wilhelm Egyetemen is.
  •  a tibeti és a mongol folklór és irodalom, valamint e népek történelme tudományos munkásságának fő területei. E témakörökben mintegy száz cikke és több könyve is megjelent, például a mongol népköltészetről és mitológiáról, Mongólia történetéről, a tibeti démonokról és varázslókról, magyarra fordított burját és mongol eposzokat 

    Leslie L. Lawrence (Lőrincz L. László) (Fotó: Olajos Piroska/Smag)

  • 1983-ban Leslie L. Lawrence néven publikálta a Sindzse szeme című kalandos krimijét, amellyel nem várt sikert aratott. A Himalájában játszódó izgalmas és fordulatos történet főhőse az angol állampolgárságú, de magyar származású rovartudós és Kelet-kutató Leslie L. Lawrence (más néven Blobzang rinpócse), aki több nyelven beszél, biztos kézzel bánik a Smith and Wesson revolverrel, briliáns elme, nem mellesleg a női szívekhez is könnyedén megtalálja az utat. Az író egy interjúban elárulta, hogy hősét egy Mongóliában szolgálatot teljesítő angol diplomatáról mintázta, aki kilenc nyelven beszélt, és kémelhárítóként dolgozott a második világháború idején. A különc alakja több regényben is felbukkan

  Az író regényeiben sem tagadja meg tudós mivoltát, a fordulatos kalandok jó ürügyet kínálnak számára némi tudományos ismeretterjesztésre is. Lőrincz L. László szenvedélye és munkájának is része az utazás, műveinek szinte valamennyi helyszínét felkereste már, hogy az adott országot és az ott élő népek kultúráját minél szemléletesebben írja le regényeiben. A BEST magazinból kiderült, hogy átélt több rázós helyzetet is, most egy olyanról mesélt, amit még nem olvastunk korábban. 

„Vietnámban akartam átkelni három segítőmmel és egy kocsival a Vörös-folyón, az ősrégi faszerkezetű komp pedig annyira tele volt, hogy az emberek már bokáig álltak a vízben, így megsüllyedt az a tákolmány. Már indultunk volna, amikor fegyverropogást hallottunk, és láttuk, hogy egy hatalmas tank még felhajt rá 15 katonával. Leszállni már nem engedtek minket, elindultunk, majd a folyó közepén egyszerűen elsüllyedt alattunk a komp. Valahogy kiúsztam a partra két finn építőmunkással együtt, de több száz ember odaveszett, a három segítőmet sem láttam többé. Másnap új tolmácsot kaptam a szállodában, aki azt mondta: felsőbb utasításra egy szót sem szólhatok arról, amit átéltem. A tévében, újságokban sem említették meg, hogy odaveszett több száz ember…”

Lőrincz L. Lászlónak kalandos életében végig társa volt a felesége, akivel 53 éve vannak együtt, és két gyerekük született: Judit és Márton. Ma pedig három unoka büszke nagyszülei. 

Lőrincz L. Lászlóról (Leslie L. Lawrence) és családja 2009-ben. Lőrincz L. László orientalista, író, műfordító. Könyveinek eladott példányszámát tekintve, jelenleg Magyarország legsikeresebb írója (Fotó: smagpictures.com)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top