TV-sztárok

Gyerekkori bántalmazás, drogok és csodás tehetség – ma lenne 44 éves Chester Bennington

Portré a Linkin Park fiatalon elhunyt énekeséről.

44. születésnapját ünnepelné ma a Linkin Park frontembere, ha az alattomos mentális betegség nem lesz úrrá rajta három évvel ezelőtt. Rá emlékezünk.

(Fotó: Junko Kimura/Getty Images)

(Fotó: Junko Kimura/Getty Images)

Chester Charles Bennington az arizonai Phoenixben született 1976-ban. Édesanyja ápolónő volt, édesapja rendőrként mentette a szexuálisan bántalmazott gyermekeket. A sors kegyetlen iróniája, hogy Chester 7 éves korától maga is szexuális abúzus áldozata volt, amiről 13 éves koráig nem mert szólni senkinek, mert attól félt, hogy hazugnak vagy melegnek fogják tartani. Az elkövető egy idősebb barátja volt, akinek kilétét sok évvel később elmondta apjának, de úgy döntött, nem jelenti fel, miután kiderült, hogy az elkövető korábban maga is áldozat volt.

Chester szülei 11 éves korában elváltak, az énekes édesapjával maradt. Inni és kábítószerezni kezdett. Verseket és dalszövegeket írt arról, hogy ki akar futni a világból és szívesen ártana másoknak. Egyszer, a Metal Hammernek azt nyilatkozta, annyi cuccot tolt magába, hogy csodálja, miként képes még gondolkodni és beszélni. Mindennek tetejében a suliban cikizték cingár alkata miatt.

Chester 17 éves volt, amikor a kábítószerezéssel lebukott anyja előtt, aki magához vette, és szobafogságra ítélte. Csak dolgozni járhatott a Burger Kingbe. Karrierje kezdetéig a gyorsétteremben dolgozott.

Első bandája a post-grunge-ot játszó Grey Daze volt, akikkel 1993-ban kisebb sikereket is elértek Phoenixben. Chester azonban nem találta meg a közös hangot a srácokkal, így aztán a közös munka tiszavirág-életű lett.

Chester ekkor döntött úgy, hogy Los Angelesbe költözik, hátha ott nagyobb eséllyel találja meg az útját. A Linkin Parkot Jeff Blue-nak, a Zomba Music egyik vezetőjének köszönheti, aki felajánlotta, hogy próbafelvételeket készítsen több zenésszel a későbbi Linkin Parkhoz, amit akkor Xerónak még hívtak. A srácok hiába dolgoztak, nem sikerült lemezszerződést kötniük sehol, pedig Chester és a Linkin Park másik énekese, Mike Shinoda éjt nappallá téve írták és játszották fel a dalokat. Blue újra közbelépett, és elérte, hogy a srácokat szerződtesse a Warner Bros. Records.

2000 októbere volt amikor megjelent a Hybrid Theory, az összes dalt Chester és Mike kettőse írta. 2005-re már több mint 10 milliót adtak el belőle, így gyémántlemez lett. Második albumuk a Meteora 2003-ban jelent meg (és első lett a Billboard 200 album listáján), míg a harmadik, a Minutes to Midnight, amin már keményebb rockos hangzásra váltottak a nu rock/electro hangzás után, 2007-ben. A zenekar összesen 70 millió albumot adott el világszerte.

Chester a Dead by Sunrise electro-rock banda társalapítója volt, de a Stone Temple Pilotsszal is színpadra lépett.

Chester magánélete elég viharos volt. 1996-ban gyereke született Elka Brandtől, akinek a másik fiát örökbe fogadta. A pár nem házasodott össze, Chester első felesége Samantha Marie Olit volt, akit fia születésének évében vett feleségül.

Első házassága megsínylette a Linkin Park kirobbanó sikerét, 2005-ben válással végződött. Chester ekkor vette el a Playboy modell Talinda Ann Bentley-t, akitől három gyereke született. A párt egy mániákus rajongó egy éven át zaklatta, a rendőrök végül elkapták, és két év börtönre ítélték.

Chester a zenélés alatt visszatért az alkoholhoz és drogokhoz, zenésztársai többször megpróbáltak közbelépni, időszakos sikereket elérve. Egészsége súlyosan megromlott a Meteora megjelenésekor, gyomor és bélbántalmakkal küzdött. Míg a Numb klipjét forgatták olyannyira rosszul lett, hogy kórházba kellett szállítani, ahol meg is műtötték.

Később többször megsérült, egyszer törött és vágott csuklóval nyomott végig egy koncertet, máskor pedig a válla sérült meg annyira, hogy azt is műteni kellett ezért A Thousand Suns World Tour-t a bandának hamarabb be kellett fejeznie. Bokasérülést is szenvedett egy kosármeccsen, akkor is műteni kellett, és újabb turnét kellett félbehagyniuk. 2017-ben jelent meg a banda legújabb lemeze, a One More Light, amit popos hangzása miatt nem túl nagy örömmel fogadtak a rajongók.

Chestert egész életében elkísérte depressziója, erről dalszövegei kapcsán is mesélt. 2017. július 20-án reggel a ház egyik alkalmazottja talált rá holtan Los Angeles-i otthonában. Felakasztotta magát. Barátja, Chris Cornell alig két hónappal korábban vetett végett hasonló módon életének. Chester az ő születésnapján lett öngyilkos.

Ha te, vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

(Kiemelt kép: Getty Images)

További cikkek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top