nlc.hu
TV-sztárok

Lady Dömper a coming outról és a transzvesztita életről

“Viszonylag későn kezdtem ezt a b.ziskodást, egy darabig próbáltam megfelelni” – Lady Dömper a coming outról

Négy fal között címmel új sorozatot indított Osváth Zsolt, akinek első vendége Magyarország legismertebb transzvesztitája, Petróczi Zoltán vagy ismertebb nevén, Lady Dömper.

A Zshowtime sorozat házigazdája, Osváth Zsolt a Pride hetén új tematikájú sorozattal indult, amely találóan 4falközött címet kapta. A vállaltan meleg youtuber az Instagramján ezzl vezette fel a beszélgetést: 

“A nagy hazafiak éppen létrára másznak a szivárványzászlóért, de mi egy mások oldalról közelítjük meg a Pride hetet. A felvonulás igaz elmarad, de nem a ZSHOWTIME-on! Elsőként Lady Dömperrel beszélgettem. Szem nem maradt szárazon…”

Lady Dömper néven több mint harminc éve dolgozik az éjszakában Petróczi Zoltán. A transzvesztita-humorista előadóművész népszerűsége évtizedek óta töretlen, és nagy szerepet tulajdonítanak neki a hazai transzvesztita előadóművészeti ágazat megteremtésében, ahogy az már több interjúból kiderült korábban. A kezdetekről és arról, hogyan él, Osváth Zsoltnak mesélt.

“89 februárjában kinyitott Budapest és Magyarország első legális melegklub, ami nem ilyen titkos volt. Ez a rendszerváltás derekán, sőt, még egy picit előbb, amikor az egyesületi törvény kijött Magyarországon, akkor megalakult  a Homérosz lambda nevű meleg egyesület, és úgy gondolták, kéne egy ilyen klubot csinálni” – kezdte Petróczi Zoltán a történetét, aki vendéglátósként került erre a helyre  – az eredeti szakmáját tekintve szakács-vendéglátós – és nem tudott semmit erről a világról előtte, azt sem tudta, hogy vannak transzvesztiták és ilyen előadások. 

“Ez nekem akkor egy vicc volt, poén, de ahogy Moldova mondta, akit megcsap a mozdony füstje…aki egyszer jól érzi magát a színpadon és a színpad is jól érzi magát tőle, akkor ott valami történik.”

Az Angyalbárokban rendszeresen fellépett, utána viszont egy rövid szünet következett, később a Capellába szerződtették és azóta már csak a színpadi oldalon közreműködő. Mint kiderült, Petróczi Zoltán nagyon másképpen viselkedik a színpadon, ott sokkal harsányabb és szabadszájú, mert szerinte az oda való, mivel az emberek szórakozni mennek.

“Egészen más közeg, ha az ember valakivel leül beszélget” – tette hozzá. 

Lady Dömper, vagyis Petróczi Zoltán Osváth Zsolttal

Lady Dömper, vagyis Petróczi Zoltán Osváth Zsolttal

Az 56 éves előadőművész a koráról és a súlyáról bármikor beszél, szerinte ezeken nincs mit szégyellni, és gyakorlatilag kevés témát tekint tabunak. Annak idején a szüleinek viszont nem beszélt a másságáról, az édesanyja akkor már nem élt, amikor magának besimerte, hogy meleg, édesapja pedig szerinte nem értette volna meg, ezért nem is terhelte ezzel. 

“Én viszonylag későn kezdtem ezt a buziskodást, én egy darabig próbáltam megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Volt barátnőm. És ne felejtsük el, hogy ez a nyolcvanas éves közepe-vége, és akkor ez nem úgy volt, hogy milyen klassz, buzi leszek, szép az élet és megyünk esténként bulizni, meg beírjuk az internetre, hogy meleg kávézó…(…) Akkor azt sem tudtam, mi ez. Azt tudtam magamról, hogy valami nem stimmel, valami nem kerek a lányokkal és az igazi coming out az magamnak volt, amikor magamnak mondtam, hogy basszus, Petróczi, te meleg vagy!”

Az interjúból kiderül, mennyire volt másabb vagy könnyebb annak idején egy coming out, vagy melegként élni: 

“Egy életünk van, nem lehet folyton megfelelni valakinek, magunknak is meg kell felelni.”

A Pride hete kapcsán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top