Indián konyha
Bármerre is utazunk a nagyvilágban, az amerikai konyhára szinte biztosan „számíthatunk”, ezzel szemben az indián konyha egy merőben más műfaj. Mivel csak az Egyesült Államokban több mint 500 indián törzs él, az őslakos amerikai konyha régiónként és kultúránként jelentősen eltérhet, amiben mégis közös, hogy ételeiket a helyben fellelhető termékekből készítik. Az indián konyha legjelentősebb élelmiszereit háziasított és vadon élő termények adják – többek között a kukorica, a bab, a tök, a napraforgó, a vadrizs, az édesburgonya, a paradicsom, a paprika, a földimogyoró, az avokádó, a papaya és a kakaó. Míg az észak-amerikai bennszülött konyhára az egyszerűség és a zamatosság a jellemző, addig a délnyugati és mexikói receptek ízvilágát olyan izgalmas növények adják, mint a vad póréhagyma, a vadgyömbér, a borókabogyó vagy a téli porcsin névre hallgató saláta. Az indián konyha egyik legfontosabb része a hopi piki kenyér, amely a kék kukorica és a borókafa hamu tekercsszerű keveréke.
Izlandi konyha
Az izlandi étel nagyon egyedi, ugyanis zord szigetország révén a növénytermesztés és az állattartás nem egyszerű Izlandon. Ez az oka annak, hogy a halászat virágzik, az izlandi ember pedig halat eszik hallal – például szárított tőkehalat, halpörköltet, hallevest vagy épp homárt. Mivel minden falatnyi étel kincs, az izlandi embernél jobban senki nem konzervál: füstölnek, erjesztenek, sóznak, aszalnak, pácolnak, szárítanak. Egyik híres fogásuk például a rohasztott cápahús, a hákarl, aminek intenzív bukéja sokakat elriaszt. Az izlandi konyha egy másik kihagyhatatlan fogása a füstölt bárány – Izland cuki nemzeti madarát, a főtt vagy füstölt formában elkészített lundát viszont nem mindenki képes elfogyasztani, ahogy a rénszarvas-és lóhús is sokak számára empátia és gusztus kérdése.
Skót konyha
Ha kultúráról és konyháról van szó, a skótok tradícióik büszke birtokosai. A konyha és a receptek nemcsak helyi, de brit és európai, ősi és modern elemeket is tartalmaznak. Skócia vadhúsai, tejtermékei, halai, gyümölcsei és zöldségei adják a konyha pilléreit, amiket aztán egyszerűen, visszafogottan fűszereznek. Laktatók és ízletesek a skót levesek is, amit csirkéből, kakasból, birkából, tőkehalból vagy az óriásrák ollójából készítenek.
A skótok egyik legkedveltebb étele a haggis, ami nem más, mint egy hurka, ami birkagyomorba töltött báránybelsőségekből – szívből, tüdőből, májból –, zablisztből, faggyúból, hagymából és fűszerekből áll. Ehhez rendszerint neeps and tatties-t, vagyis répából készült édes pürét és krumplipürét tálalnak, ami szintén egy klasszikus skót étel. A kelták földjén kötelező a friss hal, ahogy az angus marha is. Nem szabad nem megemlíteni, hogy a skótok emberes adagokat szolgálnak fel, rendeléskor érdemes ezzel számolni.
Ugandai konyha
Afrika elhelyezkedése tökéletes, Amerika, Európa és Ázsia ugyanis a konyhájukra is rányomta bélyegét. A nagy „szomszédok” – elsősorban az angolok, az arabok, az ázsiaiak és az indiaiak – konyhájának, receptjeinek, főzési stílusának és gyakorlatának hatására egészen különleges ételek születhettek meg. Nemzeti ételük nem nagyon van, ahány régió, annyi sajátos íz. Míg a vízpartok mellett halból és polentából fogy a legtöbb, addig a víztől távol eső területeken kölest, szezámmagot, tápiókát és úgynevevezett matooke-t fogyasztanak, ami nem más, mint a zöld banán pürésített változata.
Főételeik jellemzően húst, rizst, mártást, zöldséget vagy gyümölcsöt (banánt, ananászt), és babot vagy földimogyorót tartalmaznak, illetve rengeteg édesburgonyát, szóját és leveszöldséget használnak fel receptjeikben. Indiai hatásra sok, itthon is jól ismert samosát és chapatit esznek, de kedvelt csemegéjük az olajban sült szöcske, sáska vagy termesz is. Ők is sok levest fogyasztanak, amit hatalmas üstökben készítenek el.
Hawaii konyha
Bár Hawaii szigetein megannyi etnikum él, az nagyon jót tett a konyhának, ugyanis magukkal hozták sajátos ízeiket, receptjeiket – miközben Hawaii tradicionális ételei sem tűntek el, melyek javarészt helyi gyümölcsökből, zöldségekből, halból, húsból és babból készülnek. A hawaii ember egyik kedvenc étele a laulau, ami a taró növény leveléből készül: ebbe sertéshúst csomagolnak, hogy aztán hosszú órákra földalatti kemencékben rotyogjon, puha és füstös ízűvé váljon. A hús lágy és lédús, míg a levelek spenótszerű állagúvá válnak. Ugyancsak taró növényből, annak gyökeréből készül a Poi, ami legjobban a pudinghoz hasonlít. Íze kesernyés, szokatlan és jó értelemben addiktív.
A poke a japán nyers hal hawaii változata, ám ennél a fogásnál a halat nem vékony szeletekre, hanem kockákra darabolják, hogy aztán lime-mal, izgalmas fűszerekkel, szójaszósszal, tengeri sóval, tengeri moszattal vagy maui hagymával tálalják.
Olvass tovább!
- TasteAtlas: az ízek világtérképén a lángos is szerepel
- Ha imádsz enni, az izraeli konyhában a helyed!
- Mediterrán vagy skandináv diéta? Segítünk választani