nlc.hu
TV-sztárok

Öt sztár akit közelebbről érint a háború Ukrajnában

5 sztár, akit közelebbről érint az ukrán-orosz háború

Sok hollywoodi híresség rendelkezik ukrán gyökerekkel. Az, hogy az oroszok megtámadták az országot, volt, akiből szenvedélyes tiltakozást váltott ki, míg mások inkább nem foglalnak nyilvánosan állást. Öt sztár, akit közelebbről érintenek a harcok.

Mila Kunis: Aki dollármilliókat adományozott

A többek közt a Fekete hattyúból ismert színésznő 1983 augusztusában látta meg a napvilágot az ukrán SZSZK területén, Csernyivciben. Családja 1991-ben emigrált az Egyesült Államokba és Los Angelesben telepedett le, ahol Milát színjátszótanfolyamra iratták be. Az időközben hatalmas hollywoodi karriert befutott színésznő korábban több ízben is azt mondta, hogy jó soruk volt szülőföldjén, de el kellett költözniük, mert, többek közt az antiszemitizmus miatt nem látták, hogy gyerekeik számára lenne jövő az országban.

Ashton Kutcher, Mila Kunis

Ashton Kutcher és Mila Kunis egy kosárlabda-mérkőzésen 2019 januárjában Los Angelesben (Fotó: Allen Berezovsky/Getty Images)

Mila Kunis az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatban eleinte csak aggasztó képeket és felvételeket posztolt Instagram oldalán, majd egy héttel a harcok kezdete után megtörte a csendet. Férjével, Ashton Kutcher színésszel közös Instagram posztjában a színésznő kifejezte, hogy büszke a származására, majd arra kérte a követőiket, hogy támogassák az ostrom alatt álló ország lakóit. A pár eddig hárommillió dollárt adományozott az általuk létre hozott „Stand With Ukraine” nevű GoFundMe profilnak, amivel olyan cégeket támogatnak, mint a Flexport és az Airbnb. Előbbi segélyszállítmányok szállítását szervezi Lengyelországban, Romániában, Magyarországon, Szlovákiában és Moldovában, az Airbnb pedig ingyenes, rövid távú lakhatást biztosít az Ukrajnából menekülőknek. A cél 30 millió dollár mielőbbi összegyűjtése.

Milla Jovovich: Aki meghasonult

Az orosz-szerb származású színésznő, modell, énekesnő, dalszövegíró és divattervező Kijevben született 1975-ben. Az első néhány évét kisebb részben ott, nagyobb részben édesanyja, Galina Loginova orosz színésznő szülővárosában, Moszkvában töltötte. Mindössze ötéves volt amikor a családja előbb Londonba, majd az Egyesült Államokba emigrált.

 Milla Jovovich

 Milla Jovovich 2021.ben az amfAR Gálán Los Angelesben (Fotó: AFP)

Gyökereivel kapcsolatban több ízben is beszélt arról, hogy nagyon fontosak számára. Korábbi években egyébként több ízben is kiállt az ukrán emberek jogai mellett. Ilyen volt például, amikor 2014 februárjában halálos áldozatokkal járó kormányellenes tüntetéssorozat tört ki az ukrán fővárosban. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban azt írta ki  Instagram-oldalára, hogy, döbbenten áll a történtek előtt és meg van hasonulva a eszkalálódó konfliktus láttán. A profiljánál egy Google-dokumentumhoz tartozó link is található „Help Ukraine” címmel, mely olyan szervezetek elérhetőségeit tartalmazza, amelyek a jelenlegi helyzetben a kilátástalan helyzetbe került ukránokat segítik.  

Bob Dylan: Aki menekült a gyökerei elől

Az ikonikus, irodalmi Nobel-díjas zeneszerző és énekesnek egyik ágon mindkét nagyszülője ukrán származású zsidó volt. Nagymamája és nagypapája Odesszában éltek, mielőtt az 1905-ös pogrom elől az Egyesült Államokba menekültek. Bob Dylan 1940-ben a minnesotai Duluthban jött világra Robert Allen Zimmermanként.

Bob Dylan

Bob Dylan 1978-as európai turnéján (Fotó: AFP/LOUIE KEMP COLLECTION/ HO)

A zenész nem foglalkozott a jelek szerint sokat a család kelet-európai gyökereivel, legalábbis nem nagyon beszélt róla. Sőt, amikor az CBS News-nak adott interjút 2004-ben egyenesen úgy fogalmazott „Megszületsz, érted, rossz névvel, rossz szülőkkel. Az ilyesmi előfordul. Annak nevezed magadat, aminek csak akarod. Ez itt a szabadság földje.”  

Dustin Hoffman: Aki későn ismerte meg a múltját

Noha az Esőemberből is ismert legendás színész Los Angelesben született 1937-ben, családjának askenázi zsidó gyökerei az ukrajnai Kijevig és a moldvai Jászvásárig vezethetők vissza. Ennek ellenére állítása szerint egyetlen olyan emléke sincs, hogy a vallásukat gyakorolták volna és csak 10 éves korában tudatosult benne származása. Nevét Dustin Farnum némafilmes után kapta.

Dustin Hoffman

Fotó: AFP

Felmenőinek tragikus sorsát a színész állítása szerint egy 2016-os műsorból (Finding Your Roots) ismerte meg. A mostani konfliktussal kapcsolatban nyilvánosan nem foglalt állást.

Vera Farmiga: Aki Zelenszkijt idézi

Vera Farmiga az Egyesült Államokban született, de mindkét szülője ukrán származású.  Zárt ukrán-amerikai közösségben nevelkedett, egészen hatéves koráig nem beszélte az angol nyelvet. Az oroszok által február 24-én indított invázió nyomén a színésznő, filmrendező és producer az Instagram-oldalán egyből közzétett egy képet az ukrán zászlóról, melyhez hozzáfűzte az ukrán himnusz néhány sorát.

Vera Farmiga

A színésznő megérkezik Marvel Studios Hawkeye sorozatának premierjére a Los Angeles-i El Capitan Theatre-be 2021 novemberében (Fotó: AFP)

Az azóta eltelt napokban további, Ukrajnát támogató bejegyzését tett és egy listát azokról a szervezetektől, akik a a jelenlegi helyzetben segítséget nyújtanak a rászorulókon. Egyúttal idézte Zelenszkij elnök szavait, miszerint „Az élet legyőzi majd a halált, a fény győzedelmeskedik a sötétség felett”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top