nlc.hu
TV-sztárok

Egyetlen ember volt, aki nem reagált Vitray kérésére

Vitray Tamásnak fáj, amit a köztévén lát

90. születésnapja alkalmából a hvg.hu beszélgetett a legendás sportriporterrel.

November 5-én ünnepelte a 90. születésnapját Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, sportriporter, szerkesztő, kiváló művész, akinek a neve egybeforrt a magyar televíziózással. Az évforduló kapcsán a hvg.hu készített érdekes interjút a korábbi sportriporterrel, akinek állítólag a Magyar Televízió archívumában négyezer műsor mellett áll ott a neve.

Vitray Tamás

Vitray Tamás gödi otthonában 2017. október 31-én (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Vitray Tamás, aki évek óta visszavonultan él, az interjúban elmondta, úgy érzi, 64 éves pályájából egyetlen dolog maradt ki és pedig egy interjú Charlie Chaplinnel. A magyar riporter ugyanis bár anno írt az amerikai filmcsillagnak, a sztár nem válaszolt leveleire. 1962-ben, a Genfben megtartott műkorcsolya Európa-bajnokság alatt Vitray egyik szabadnapján még a házat is felkereste, ahol Charlie Chaplin lakott, de éppen nem volt otthon. 

A műsorvezető szerint az általa képviselt szakma ma már teljesen más, mint, ami korábban volt. Olyannyira, hogy, mint fogalmazott:

nem is érdemes összehasonlítani azzal a tévézéssel, amit mi műveltünk, amikor még egy tévé volt, amikor még nem volt internet, Google, minden információt magunknak kellett begyűjteni stb.

Arra a kérdésre,  volt-e valaha az állami tévé közszolgálati televízió, a korábbi sportriporter igennel válaszolt. Ma már azonban szerinte „nincs egy őszinte tekintet, amelyik kinézne a nézőre”. Egyébként az ezredforduló környékén ő maga is úgy jött el a Magyar Televízióból, „hogy azt nem mondták, szervusz”.

Az interjúban Vitray a televíziózás előtti időszakról is beszélt. Felidézte, hogyan mentek az iskolájába az államvédelmisek toborozni a végzős diákokat és,  hogyan sikerült elkerülnie, hogy végül az ÁVH-nál kössön ki. Kiderült a beszélgetésből többek közt az is, hol volt 1956 október 23-án, hogyan indult el a televíziós karrierje, melyben nagy szerepet játszott az angol tudása, hogyan viszonyult a politikához és miért nem lett végül Orbán-interjúsorozata.

Születésnapja alkalmából Vitray Tamás a Borsnak is adott nemrég interjút, egy évvel ezelőtt pedig a Friderikusz Podcast vendége volt. Az adást itt lehet elérni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top