nlc.hu
TV-sztárok

Meghalt Angelo Badalamenti

Elhunyt Angelo Badalamenti

85 évesen vett búcsút a földi léttől a világhírű zeneszerző.

„Vannak olyan komponisták, akik egy-egy alkotásukkal emblematikussá tesznek egy filmet, és vannak olyanok, akik nemcsak zenét írnak, de külön világokat nyitnak meg dallamaikkal. Ilyen zeneszerző volt a vasárnap meghalt Angelo Badalamenti, aki nélkül nem lenne olyan szürreálisan bizarr és felemelő a Twin Peaks című kultsorozat, ahogy alkotótársa, David Lynch számos másik filmje sem” – búcsúzik az őt méltató szavakkal a világhírű zeneszerzőtől a nepszava.hu.

Nagy veszteség érte a művészvilágot Angelo Baldalamenti távozásával. A zeneszerző családja körében, otthonában tért örök nyugalomra.  Először az 1973-as Gordon’s War című krimihez szerzett filmzenét, de az igazi sikert az 1986-os Kék bársony című filmhez komponált darabok hozták meg neki.

A Twin Peaks című sorozat zenéjéért 1991-ben Grammy-díjat kapott.Komponált még öbbek közt a Rémálom az Elm utcában című horrorsorozat harmadik részéhez, illetve A part, A tanárnő és Az elveszett gyerekek városa című filmekhez is.

Érdekesség, hogy a zeneszerzés mellett ritkán, de szerepeket is vállalt: a Mullholland Drive-ban a kávéimádó gengszter, Luigi Castigliane alakjába bújt, míg a Kék bársony bárjelenetében az énekest alakító Isabella Rossellini mellett zongoristaként tűnt fel, emlékezik vissza a Népszava.

Angelo Badalamenti

Badalamenti munkássága során több sztárnak is írt dalt, dolgozott David Bowieval, Paul McCartneyval és Liza Minnellivel, de ő szerezte a Barcelonában megrendezett 1992. évi nyári olimpiai játékok megnyitójának zenéjét is. 2008-ban életműdíjjal jutalmazták a World Soundtrack Awardson, 2011-ben pedig a Henry Mancini-díjat ítélték oda neki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top