nlc.hu
TV-sztárok
Petrocelli sztárja Barry Newman fotók

40 éves múlt, mire befutott Barry Newman, mindenki kedvenc Petrocellije

A színésznek sosem sikerült a legnagyobbak közé emelkednie külföldön, cserébe Magyarországon hatalmas rajongótáborra tett szert.
Barry Newman

Ha mondani kellene három olyan kultikus sorozatot, ami nekünk, magyaroknak sokat jelent, a Petrocelli biztosan a felsorolásban szerepelne. A bűnügyekre épülő ügyvédes széria 47 éve ért véget, de ugyanolyan kedvenc, mint fénykorában volt, köszönhetően annak, hogy az alapkoncepció ma is tökéletesen helytálló. Vegyél egy reménytelen esetet, jellemzően emberölést, egy ügyvédet, aki ígéretet tesz arra, hogy felgöngyölíti az ügyet és egy rosszfiút, akire végül rá lehet húzni a vizes lepedőt. A zsáner kiszámíthatóságában rejlik a széria kortalansága, na meg abban is, hogy Barry Newman remekül hozta a Tony Petrocelli figuráját.

Akinek a neve egybe forrt a szereppel

A színész május 11-én vesztette életét, 92 éves volt, de eredetileg nem erre a pályára készült. Antropológiát tanult a főiskolán, azonban minden megváltozott, amikor beiratkozott egy színiiskolába. Az átütő siker nem jött könnyen, bár Newman 22 éves korától kezdve folyamatosan játszott – hol a Broadwayn, hol a képernyőn – 40 éves volt, mire a The Lawyer című film főszerepét ráosztották, ez volt a Petrocelli alapkoncepciója. Kiugrást remélt tőle, a film viszont hatalmas bukás lett, és úgy tűnt, hogy a színésznek már nincs több dobása. Csakhogy négy évre rá a lakókocsiban élő ügyvéd történetét egy szemfüles producer leporolta, és a dolog annyira jól sült el, hogy a Petrocelli című sorozatnak negyvennégy része is adásba került.

Igaz történet ihlette

1954-ben egy idegsebészt megvádoltak a felesége meggyilkolásával, és életfogytiglanra ítélték, pedig semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá a bűnösségét. A férfit – aki ellen tíz évvel később minden vádat ejtettek – egy bizonyos F. Lee Bailey képviselte, ő ihlette a The Lawyer és később Petrocelli figuráját, sőt, a pilot epizódot szintén az idegsebészes ügy inspirálta. Azzal a kis különbséggel, hogy itt felcserélődtek a szerepek és egy nőt vádoltak meg a férje megölésével. A sorozat nagyot szólt, Newmant 1975-ben Primetime Emmy-díjra, 1976-ban pedig Golden Globe-ra jelölték az alakításáért, miközben a nézettség is az egekbe szökött. Ennek ellenére egyetlen országban sem volt akkora siker, mint nálunk. Generációk tudnának arról mesélni, hogy mekkora poénnak számított a sztárügyvéd, aki különböző trükkökkel próbálja elkerülni, hogy parkolási díjat kelljen fizetnie.

Egy korszak lezárul

Miután a Petrocelli véget ért, Newman több filmben és sorozatban is feltűnt, többek között a Gyilkos sorokban, a J.A.G. – Becsületbeli ügyekben, a 40 nap 40 éjszakában és A narancsvidékben is. Legutolsó filmje az IMDb szerint Raise Your Kids on Seltzer című 2015-ös mozi volt, illetve utómunkálatok alatt van a 2022-es Finding Hannah című alkotás, melyben főszerepet alakított.

Nézd meg, hogyan változott a színész az évek során!

Barry Newman Száguldás a semmibe
Megnézem
Összes kép (7)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top