nlc.hu
TV-sztárok

Így él Petrocelli

Emlékszel Petrocellire? Barry Newman még 82 évesen sem vonult nyugdíjba!

Petrocelli, a veszett ügyek megmentője, a parkolóórával bliccelő ügyvéd, aki nem ismer lehetetlent – így ismerhettük meg Barry Newmant 47 éve. De mi történt azóta a kedvenc prókátorunkkal?

A San Francisco utcáin, a Kojak és a Columbo mellett a Petrocelli is olyan sorozat, amit bármikor szívesen újra nézünk. A 44 részes bűnügyi sorozatot itthon is vetítették a ’80-as években, és a mai napig fel-felbukkan különböző tévécsatornákon. A forgatás óta eltelt több mint 40 év, és a Petrocellit alakító Barry Newmanről nem sokat tudni. Utánajártunk, mi történt a színésszel az évek alatt.

Petrocelli, a kedvenc ügyvédünk

A Petrocelli sorozat előzménye valójában egy bűnügyi film volt, ami Az ügyvéd (The Lawyer) címen futott. Ez készítette elő a terepet a sorozat számára, és már az egész estés moziban is Barry Newman játszotta Tony Petrocellit. A sorozatot 1974 és 1976 között forgatták, de még évtizedekkel később is sikerrel vetítették, vetítik világszerte.

Petrocelli, a bostoni születésű, olasz ősökkel rendelkező ügyvéd egy, a valóságban nem létező arizonai városban, San Remóban él feleségével, Maggie Petrocellivel (Susan Howard) egy lakókocsiban. Szabadidejükben a házuk építésén munkálkodnak, ami csigalassúsággal készül.

Berry Newman, alias Petrocelli

Petrocelli és a parkolóórák nem voltak barátok (Fotó: Getty Images/ Silver Screen Collection)

A nyomozásban is jártas Petrocelli rendszerint vesztésre álló, büntetőjogi eseteket vállal a vádlottak oldalán. Azért, hogy bebizonyítsa védencei ártatlanságát, minden követ megmozgat, nyomoztat, és az epizódok végére, a tárgyalóteremben meg is győzi az esküdteket.

Az ügyvéd mondhatni, hobbinak tekinti a parkolóórák vászonzacskóba bújtatását – vagyis minden lehetséges alkalommal igyekszik megúszni a parkolási díjat és a bírságot. Összességében elmondhatjuk, hogy Petrocelli egy szórakoztató és szerethető karakter.

Antropológusból nyomozó

Barry Newman alakja egybe forrt Petrocellivel, aki 36 éves volt a sorozat indulásakor. A fifikás ügyvéd pillanatok alatt népszerű lett az egész világon, így a Golden Globe- és Emmy-díj jelölések sem várattak sokáig magukra.

Persze, Newman már a sorozat indulása előtt is játszott filmekben, de eredetileg nem színészként képzelte el a jövőjét. Antropológia szakon végzett Bostonban, ám, amikor beiratkozott egy színésziskolába, az az egész életét meghatározta. Számos darabban szerepelt a Broadway-en, majd élete első moziját 22 évesen forgatta Pretty Boy Floyd címen. Az igazán nagy siker még váratott magára: karrierje akkor indult be, amikor megkapta Az ügyvéd főszerepét, majd rövid időn belül elérte pályafutásának csúcsát a Petrocelli sorozattal.

Barry Newman, alias Petrocelli

Fotó: Newman Petrocelli szerepében 1975-ben és 2013-ban a Vanishing Point című film eseményén (Fotó: Getty Images/ Silver Screen Collection és Getty Images/ Amanda Edwards/WireImage)

Ezután még sok sorozatban és filmben vállalt szerepet, de hasonló sikereket, mint a Petrocellivel, már nem tudott elérni. David Caruso mellett feltűnt a New York rendőrei című sorozatban, valamint az Angela Lansbury nevével fémjelzett Gyilkos sorokban is. Magánéletéről nagyon keveset tudni, annyi biztos, hogy későn nősült: 56 évesen vezette oltár elé szerelmét, egy német modellt, Angela Spilkert.

Barry Newman, alias Petrocelli és felesége
Megnézem
Összes kép (4)

Az IMBD szerint 2015-ben egy thrillerben, a Raise Your Kids On Seltzer című filmben szerepelt, és utoljára egy drámában, a Finding Hannah-ban vállalt szerepet.

A legutolsó hivatalos esemény, amin megjelent 2013-ban volt, a Vanishing Point című filmhez kapcsolódó sajtóeseményen. Friss fotókat a rajongói oldalán találhatunk.

Kíváncsi vagy a többi sorozatsztárra is?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top