nlc.hu
TV-sztárok

Krausz Gábor közleményében a fricska

Miért pont ezt a szót használta Krausz Gábor a közleményében?

Legutóbb a Barbie film, a királyi család és egy táncegyüttes kapcsán került a hírekbe az a bizonyos szó, amit Krausz Gábor használt.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, szerda délután Krausz Gábor a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Tóth Gabival kötött házassága véget ért. A közleményben azonban egy különös szót is használt, amivel csak ritkán találkozik manapság az ember. Íme a teljes közlemény:

Szeretném veletek tudatni, hogy hat év után, sajnos a kapcsolatunk Gabival véget ért. Időnként furcsa meglepetéseket, kellemetlen fricskákat tartogat az élet. Hannaróza felügyeletét, nevelését továbbra is közösen tervezzük, szeretetben, békében. Az ő biztonsága a legfontosabb számomra. Arra kérem a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a magánéletünket, ennél többet nem kívánok megosztani a nyilvánossággal. Kérem, hogy legyenek tekintettel kislányunk, Hannaróza érdekeire! Megértésüket köszönöm!

Ami már több kommentelőnek, és nekünk is feltűnt, az a fricska szó használata. 

De mit is jelent a fricska szó?

A magyar nyelv értelmező szótárából idézünk: 

  • Első eset: Tréfából, bosszantásként –  az egymáshoz szorított mutató – és hüvelykujj szétpattintásával valakinek az orrára, fülére, arcára adott kis ütés, pöccintés. Fricskát adott a kisfiú orrára.”Elégtételt kért tőle, s midőn azt megtagadta, adott neki egy fricskát.” (Jókai Mór)
  • Második eset (átvitt értelemben): Bosszantó szó vagy tett, mellyel tudtára adjuk valakinek, hogy nem vesszük komolyan; (tréfás) bosszantás. Ezt a megjegyzését csupán fricskának szánta. “Fricskát osztogat egy pár … szónoknak, politikusnak.” (Péterfy Jenő)

A fricska szóval nem sok, mindössze 3-4 könyv címében találkoztunk, amikor rákerestünk a könyváruházak online kínálatában. De ne feledkezzünk meg a budapesti Fricska étteremről sem. Ha a Google “hírek” részét nézzük, akkor az elmúlt 1 hónapban, az alábbi témákban, használta a sajtó ezt a szót:

A Fricska táncegyüttes megjelent Tóth Gabi posztjaiban is, mivel az énekesnő jelenleg velük áll színpadra. A tévénézők is láthatták már  őket, például tavaly decemberben, amikor egy különleges előadást adtak elő a Sztárban sztár műsorban.

Július 21-én például Fonyódon léptek fel, és a közönség imádta őket.

“Lenyűgöző produkció volt, fantasztikus vagy és a Fricska! Óriási élmény együtt látni Titeket! Remélem az egész országot bejárjátok és még sokszor lesz részünk ilyen élményben!  Te tényleg SZERETNI JÖTTÉL!”

– írta az egyik kommentelő Gabinak.

UPDATE: Azóta Tóth Gabi is kiadott egy közleményt, ebben nem szerepel a “fricska” szó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top