nlc.hu
TV-sztárok

Mindent a Fricska Táncegyüttesről

A Fricska Együttes Tóth Gabi válása előtt is híres volt: tudj meg róluk mindent (is)

Még mindig Krausz Gábor és Tóth Gabi válásával van tele az internet. A hamarosan exférj, az Instagramon megosztott bejegyzésben számolt be a szakításról, ráadásul úgy fogalmazott, hogy “kemény fricskákat tartogat az élet“, ami arra utal, hogy ő sem számított erre a meglepő fordulatra.

Tóth Gabi, Krausz Gábor

Tóth Gabi, Krausz Gábor (Fotó: Schumy Csaba/FotoCentral)

„Szeretném veletek tudatni, hogy hat év után, sajnos a kapcsolatunk Gabival véget ért. Időnként furcsa meglepetéseket, kellemetlen fricskákat tartogat az élet. Hannaróza felügyeletét, nevelését továbbra is közösen tervezzük, szeretetben, békében. Az ő biztonsága a legfontosabb számomra” – írta a sztárséf, kiemelve, hogy a jövőben mindketten a lányuk érdekeit szem előtt tartva nevelik Hannarózát.

Ahogyan azt mi is megírtuk tegnap, Krausz Gábor szóhasználatában sokaknak feltűnt a ritkán használt kifejezés, a “fricska“.Hogy véletlen lenne? Vagy utalás valamire? Nos, nem bocsátkoznánk találgatásokba. Annyi tény, hogy így hívják azt a férfiakból álló táncegyüttest, amellyel Tóth Gabi együtt dolgozik.

Fricska, Tóth Gabi előtt

A manapság igencsak sokat emlegetett Fricska Táncegyüttes már a Tóth Gabival közös fellépések előtt is népszerű és híres volt. 

„Szeretnénk bebizonyítani, hogy mennyi erő és dinamika rejlik ebben a kultúrában. Egy új típusú mozgáskoordináció; nem aerobik, nem konditermes edzés vagy harcművészet, hanem a saját kultúránkra épített mozgásművészet. Népszerűvé akarjuk tenni a nagyvilágban a magyar néptáncművészetet, mert ez érdekli a külföldi embereket“– nyilatkozta az együttes, akikkel Tóth Gabi nem először dolgozik együtt, velük készített el nem olyan rég a SzívbeEmelő című dalt, amelynek klipjében is közreműködtek. A Hevesi Hírportál azt írja, nemsokára együtt is fellépnek Hevesen Szent István ünnepe előtt, augusztus 19-én.

A két testvér, Papp Gergely Bálint és Papp Máté Bence 2010-ben hozták létre a Fricska Táncegyüttest. Addigra érezték úgy, hogy eleget tanultak és, hogy a néptánc az identitásuk részét képezi.  

„(…)ez az, amiben a XXI. században meg tudjuk élni a magyarságunkat úgy őszintén, igazán. Emellett mindannyiunknak volt valami negatív tapasztalata az iskolában vagy szórakozóhelyen, de még a próbateremben is: egy alkalommal hip-hop-os lányok nyitottak ránk és kinevettek minket, amiért néptáncoltunk. Azért, tudod, tizennégy éves korodban eléggé bele tudnak lépni a lelkedbe egy ilyen gesztussal, de ott voltunk egymásnak, és ott volt nekünk a néptánc szeretete, és ez átsegített a nehéz időszakot” – mondták az Egy.-nek adott interjújukban. Azt is elmesélték, hogy kezdetben hatan voltak, a Zalai Kamaratánc Fesztiválra alakultak meg, ott mutatkoztak be először és kaptak hideget-meleget. Mára az együttes négy tagból áll.

Fricska

Fotó: Facebook

Már majdnem felszámolták a csapatot 2014-ben, amikor még egy utolsó produkciót szerettek volna búcsúzásként. Ekkor a fiúk édesanyja azt mondta, hogy van ez a Michael Flatley, miért nem próbáltok meg valami ilyesmit, amiből akár rekord is kisülhet. Végül ők lettek a világ leggyorsabb néptáncosai, Megdöntötték Michael Flatley gyorsasági rekordját., nemcsak lábbal, hanem kézzel is a leggyorsabb ritmust ütik a világon.

https://bestfmbudapest.hu/azert-hivtuk-eletre-a-fricskat-mert-nepszerusiteni-szerettuk-volna-az-autentikus-magyar-neptancot-papp-gergely-balinttal-beszelgettunk/

Az alapításuk óta egyenesen felfelé ível a karrierjük:

  • 2015 májusában a Britain’s Got Talent zsűrijét és közönségét nyűgözték le. 
  • 2019-be saját korábbi rekordjukat is túlszárnyalták.

Számos neves rendezvényen képviselték hazánkat a világ minden pontján: a Riói olimpián, Brazíliában, Párizsban a foci EB-n, a pekingi parlamentben, a Monte Carlo Rally záró rendezvényén, a MOB gálaestjén, vendégszerepeltek az Operaház társulatával New Yorkban. 

Mint Facebook-oldalukon írták, Károly herceg 2018-as születésnapján, II. Erzsébet királynő és az angol királyi család jelenlétében állhattak színpadra.

Átéreztük a pillanatot, hogy a magyar néptánc erejével bejuthattunk a történelmi falak közé

– fogalmaztak.

Életünk eddigi legnagyobb élménye!Táncolhattunk a Buckingham palota tróntermében, Károly herceg születésnapján,…

A Fricska név játék: azt fejezi ki, hogy autentikus magyar néptáncot adnak elő modern köntösben. A magyar hagyományokat szeretnék divatossá és minél szélesebb körben népszerűvé tenni.

A tévéműsorokban elért sikerük óta folyamatosan turnéznak itthon és külföldön. Amerikában is turnéztak, a magyar néptánc népszerűsítésére a New York-i Balassi Intézet kérte fel a táncművészeket. Az előadások a Fricska artistákkal is kiegészült produkciójával indultak, így rögtön felpezsdült a levegő a David H. Koch Színházban. A jövőt a feltörekvő generációkban látják, ezért tanítanak is a Fricska Ritmus Akadémián. Igyekeznek mindemellett rendszeresen megújulni, 2019-ben elkezdtek légtornázni, kifejlesztettek egy új néptáncstílust: levegőben néptáncolást a hammock nevű anyagon, de megtanultak mellette a tissue-t is, amiben a mennyezetről aláhulló kelmébe csavarodva táncol a légtornász, akár fejjel lefelé is. 

A Fricska táncegyüttes mostanában sokat szerepel a sajtóban, többször megjelent Tóth Gabi posztjaiban is, mivel – ahogy azt fentebb is írtuk – az énekesnő jelenleg velük áll színpadra. A tévénézők is láthatták már őket, például tavaly decemberben, amikor egy különleges előadást adtak elő a Sztárban sztár műsorban.

Krausz Gábor után egyébként Tóth Gabi is kiadott egy közleményt a válásuk kapcsán, de ebben nem szerepel a “fricska” szó. És az együttes sem. 

Fotó: Facebook/ Fruska Táncegyüttes/Höltzl Gergely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top