nlc.hu
TV-sztárok

Fehér Anna véleménye a közösségi médiáról

Már ilyen nagy Fehér Anna, a Szomszédok Almájának a fia

A művésznő szigorúan tartja magát az elveihez a gyereknevelés terén.

Fehér Anna Jászai Mari-díjas színésznő 2011-ben, 53 éves korában szülte Barnabást, aki már 12 éves, ami azt is jelenti, hogy a kamaszkor hamarosan beköszönt nála. A színésznőn nem fog az idő, ugyanolyan fiatalos ma is, mint amikor megszerettük a Szomszédokban a ‘80-as években. A kortalanságáról és anyaságról így mesélt Fehér Anna egy korábbi interjúban:

„Nagyon sok minden történt velem az életemben, de soha semmi nem volt rám ilyen jó hatással. Boldog vagyok, hogy anya lehetek. Nyugodtabb, magabiztosabb vagyok, ráadásul az, hogy ilyen kicsi fiam van, fiatalon tart. Más ritmusa lett az életemnek, máshonnan nézem a világot. Amikor a kérdéseire válaszolok, vagy a rá váró feladatokra, a jövőjére gondolok, akkor úgy érzem, kiszakadok a saját korosztályomból. Furcsa dolog jut ilyenkor az eszembe: Barnabással én is megérkeztem a XXI. századba.”

fehér anna

Fehér Anna (Fotó: TV2)

Egy korábbi, nlc-nek adott interjújában elmondta még: „Én is hiú vagyok, nekem is fontos, hogy hogy nézek ki, de a korom nem központi kérdés az életemben. Biztos számít az is, hogy szeretem, amit csinálok. Emellett rendszeresen sportolok és imádom a zöldségeket, gyümölcsöket.”

Van azonban a gyereknevelésnek egy területe, amiből nem enged a színésznő: mindenképp távol akarja tartani az internet veszélyeitől, amiről Bóta Gábornak mesélt a Bóta Caféban: „Telefonja nincs, laptopja van már, mert az fontos a tanuláshoz.

Úgy gondoljuk, uralja és ne szolgálja a social médiát.

Ismerje meg az internet világának csodáját, de ha lehet, az emberi kapcsolatok lehetőségét ne vegye el a fejlógató telefonnyomkodás. Az elmúlt 30-35 év tapasztalata alapján kiderült, hogy mennyire fontos ezt kordában tartani.”

Fehér Anna a Blikknek is nyilatkozott a gyerekek és internet kapcsolatáról, illetve a szülők felelősségéről: „A környezetemben már korábban láttam a gyerekeken, mennyire fontos, hogy az életkoruknak megfelelően kapják az információkat. Az internet csodáit nem lehet és nem is szabad elvitatni, ám nagyon fontos, hogy akkor és annyit tapasztaljanak meg, amikor az érzelmi és tudati szintjük is ott tart.

A közösségi háló használatát kimondottan életkorhoz kötném! Ez az elmúlt évtizedekben olyan következményekkel járt, amit nagyon sokszor feldolgoztak már.

Nem véletlen, hogy Amerikában már többen perre mentek a Metával, mert a gyerekek függőségét és depresszióra való hajlamát erősíti, ha állandóan a közösségi oldalakon lévő, sokszor hamis világgal találkoznak. Ahogy fejlődnek, képesek lesznek szűrni a tartalmakat, de véleményem szerint egy bizonyos életkor alatt rosszat tesz nekik, ha az interneten élik az életüket. Szerencsére a környezetemben sok olyan szülő van, akik hasonlóképpen gondolkodnak és igyekeznek egészséges szellemben nevelni a gyermekeiket még a mai, felgyorsult világban is.”

Erről egyébként már egy évvel ezelőtt is nyíltan beszélt a Nők Lapjának, amikor egy interjúban kérdezték a fiáról, akit soha nem szerepeltet a médiában. A színésznő akkor azt válaszolta, hogy boldogan megmutatná a fiát, hiszen nagyon büszke rá, de semmilyen módon nem akarja kiszolgáltatni az internetnek. „Barnabásnak nincs tabletje, nincs telefonja, nem ül a tévé előtt, és nagyon szeretjük azt az időt, amit így töltünk együtt” – mondta el Fehér Anna, aki elvált anyaként, de nem egyedül neveli a fiát. Az apjával külön élnek, de közösen hoznak döntéseket a gyerekneveléssel kapcsolatban, így ebben az internetes kérdésben is teljes az egyetértés közöttük, következetesen úgy nevelik a fiút, hogy a lehető legkevesebb jusson el hozzá az internet sötét oldalából.

Nem csak Alma a Szomszédokból

Bár Fehér Annára a legtöbben máig a Szomszédok sorozat Almájaként emlékeznek, a pályafutása ennél jóval gazdagabb színésznőként. A ’70-es évek elején kezdte a szakmát még tiniként a Szkéné Színpadon, majd miután 1981-ben elvégezte Filmművészeti Főiskolát, a szolnoki Szigligeti Színházhoz, egy évvel később pedig a József Attila Színházhoz szerződött, melynek azóta is tagja. 1987-ben megkapta Taki bácsi és Lenke néni unokája, Niski Alma szerepét a Szomszédokban, amivel hirtelen országos hírnévre tett szert. Nemcsak a sorozatban volt jelentős szerepe, Alma karaktere mellett szerepelt több játékfilmben is, láthattuk a Szamárköhögésben, a kultikussá vált Megint tanúban, és a 2001-es Hamvadó cigarettavégben is. Fehér Anna a mai napig dolgozik a színpadon, a József Attila színház több darabjában is szerepel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top