nlc.hu
TV-sztárok

Esztergályos Cecília gondolatai a hazai színjátszásról

Esztergályos Cecília 81 éves lett: „Amíg Isten engedi, addig dolgozni fogok”

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Vitalitását irigylik a fiatalok és az idősek egyaránt. Mindig is nagy kanállal habzsolta az életet, imád szórakozni és szórakoztatni. De mi a titka? Erről is kérdeztük Esztergályos Cecíliát.

Hogyan ünnepli a 81. születésnapját?

Így kimondva meg is fordíthatjuk, legyen inkább 18. (nevet) Őszintén, nem készülök nagy ünnepségre. A Sári bíró című darabban játszom ma este az Újszínházban. Érdekesség, hogy hatvan évvel ezelőtt ugyanebben a színházban játszottam az első színházi szerepemet, szintén Móricz-darabban, a Csibében. Így jött ki a lépés, ez az ajándék. Mit is kívánhatnék ennél többet, mint hogy még most is színpadra állhatok?

Ennyi idősen is aktívan játszik. Honnan ez a vitalitás?

Fogalmam sincs. Boldog vagyok, hogy a Jóisten megadta ezt nekem.

Esztergályos Cecília

Esztergályos Cecília solymári otthonában, melyet Makovecz Imre tervezett (Fotó: Olajos Piroska)

És ha nem dolgozik, hogyan töltődik fel?

Pihenőnapokon legtöbbször alszom. Ilyenkor teljesen regeneráció van. Nem kell túlhúzni a húrt, mert elpattan. Ha nem pihennék, fájdalmaim lennének. Így is van, hogy széthasad a fejem. Amíg az Isten engedi, addig dolgozni fogok.

A szórakoztatás a lételeme, ez is egyfajta erő Ön számára, jól gondolom?

Abszolút! De jó, ha vannak csöndes napok is. A hangos napok után, amikor nagy szerepeket játszom, akkor nyugalomra vágyom az otthonomban. Az urammal vagyok, főzök, sütök, alszom. Élvezem ezeket a napokat is, kell a feltöltődés. Ha az embereknek szüksége van rám, például a legközelebbi barátoknak, családtagoknak, akkor rendelkezésükre állok, boldogan adok tanácsokat, osztom meg a véleményemet bizonyos témákban. Aki igényli, boldogan, de aki nem, annak nem akarok a fejére járni, hogy nem jól csinálja jól a dolgait. Nem szabad erőszakosnak lenni.

És a fiatal színészek kérnek Öntől tanácsot?

Megesik, de az idősek is. Gondolok itt szakmai tanácsokra, vagy a mindennapokkal kapcsolatos kérdésekre. Úgy fordulnak hozzám, ahogy sok éve én is fordultam másokhoz. Persze előfordul, hogy a próbákon megkérdezek fiatalabb kollégákat, hogy szerintük jó oldalról jövök-e be, mit gondolnak erről vagy arról. Ezek szakmai titkok.

Esztergályos Cecília fiatalon
Megnézem
Összes kép (13)

Önről köztudott, hogy pontos, sőt, már túlontúl is.

Sokkal előbb ott vagyok a színházban, mint kellene. Minél öregebb egy színész, annál előbb megy be a színházba. Dajka Margit volt még ennek nagyszerű példája. Emlékszem, hogy ő már öt órára bement a teátrumba, pedig az előadás csak hét órakor kezdődött. Régen, fiatal koromban fél hétre érkeztem, és öt perc alatt elkészültem, most már kényelmesebb az ember.

Hogyan készül fel aznap, amikor színpadra áll?

Felkelek hajnalban, majd elmondom az aznapi szövegeket, az egészet. Diktafonnal csinálom mindezt. Ez az eszköz kiváló erre, nagyon sokat segít. Ennek segítségével tudom az egész darabot, könnyen átveszem a rám vonatkozó részeket. Ez egy külön technika. Még Darvas Ivántól tanultam, 1984-ben, amikor Gyulán játszottam az ő rendezésében.

Van még szerepálma?

Nem, és nem is volt sosem. Egy a fontos: jó szerep, jó rendező, jó darab, jó partnerek, ezeket kívánja az ember. Mindig annak örültem, amit éppen kaptam.

Ön szerint manapság milyen helyzetben vannak a kezdő színészek?

Jó kérdés, de nehéz rá válaszolni. Régen talán jobban megvoltak becsülve. A színész egy nagyon magas elismerésnek volt a képviselője.

Küzdelmesebb feltörni a ranglétrán? 

Ma már bárkiből lehet színész. Utcán megtalálják, felkarolják, beteszik a televízióba, és holnap ő sokkal ismertebb lesz, mint az, aki elvégzett mindent. Szerepelt egy filmben, vagy a televízióban és előbb behívják, mint azt a fiatalt, aki egyetemre járt. Előrébb kerültek ezek az emberek. Nem ítélkezem. Lehet, hogy ez a jövő zenéje. Változott a világ, már másképp beszélnek erről a szakmáról is. Úgy vagyok vele, hogy el kell fogadni, ami van, akkor talán boldog lehet az ember élete.

Esztergályos Cecília

Esztergályos Cecília az Arany Medál-díjjal, amit tavaly vehetett át (Fotó: Olajos Piroska)

Elégedett az életével?

Igen. Itt a drága uram, aki nem egy öregember, és tegyük hozzá, hogy én sem vagyok az, mi így élünk boldogan, kettecskén. A szeretet egy fontos kulcs. A jó, finom szeretet a családdal, a barátokkal. A közösen töltött pillanatok. A munkatársakkal töltött idő. Szeretni kell, amit csinálsz, vagy engedd el, mert megkeserítheti az életed.

Ez a hitvallása is?

Abszolút, máskülönben nem megy. De nem azért kell szeretni, mert szeretni kell. Ha a szívben, a lélekben nincs az igény a szeretetre, akkor azt az embert nem kell erőszakosan szeretni. El kell engedni. Senkit sem kell megváltoztatni.

És Önt szeretik?

Hála Istennek, igen. És sokan. De én is szeretem azokat, akik engem szeretnek. Legyen szó akár az internetes barátokról, ahol rengeteg ismerős van, és nagy szeretettel beszélnek rólam, és reagálnak rám, az életemre.

Bocsánat, csak a férjem éppen segít levenni a cipőmet. Nagyon sokat köszönhetek neki, rengeteg jót kaptam tőle.

Többek között ezek az apróságok is sokat tesznek egy ember boldog hétköznapjaihoz.

Esztergályos Cecília és férje, Fonyódi Péter

Esztergályos Cecília és férje, Fonyódi Péter 35 éve élnek együtt (Fotó: Olajos Piroska)

A festészet és a kerámia évek óta fontos szerepet tölt be az életében.

Most „alszanak”, egyszerűen ennyi mindent nem tudok csinálni. Rengeteg kiégetésre váró kerámiám van. Volt már vagy harminc kiállításom, de a jövőben biztosan szeretnék még. 23 éve kerámiázom, és 18 éve festek. Amikor a színházban kevesebbet játszom és dolgozom, akkor van időm foglalkozni velük. Nyáron talán majd akad időm erre. Az alkotás bármely formája csakis hozzáadhat az emberhez.

Azt mondják, hogy ezek a kikapcsolódási lehetőségek egyfajta terápiás foglalkozások is lehetnek az ember számára.

Egyetértek ezzel a gondolattal. Amit az ember saját maga alkot, legyen szó szövetről, agyagról, festményről, szoborról bármiről, abba saját magát is beleteszi.

Ekkora élettapasztalattal mit tanácsolna a fiataloknak?

Örüljenek mindennek, ami van, amiben élhetnek reggeltől estig. Senki se veszítse el a hitet saját magában, amit kapott az élettől, azt használja ki. Ha érzi, hogy valamiben tehetséges, akkor hajtsa, ne herdálja el. Becsülje meg, amit az élet tálcán nyújt számára. Egészségben és békében élni, ez a legfontosabb. Az öregedésnek sajnos nincs ellenszere, de talán nem is kell, hogy legyen.

Hatszor ment férjhez

Az egykor balerinaként is tevékenykedő Esztergályos Cecília hatszor mondta ki a boldogító igent, és ha a házasságról kérdezik, humorosan csak ennyit mond: „Úgy voltam vele, hogy ha valaki rám nézett, és azt mondta, szeret, már össze is költöztem vele.”

Első férjével, egy filmgyári asszisztenssel hat hónapig voltak házasok. Második férje egy táncművész, a harmadik egy taxisofőr volt, negyedszerre egy görög származású színésznek mondta ki az igent. Ötödik férje Incze József volt. 1985 óta él házasságban hatodik férjével, Fonyódi Péterrel, aki a pszichológia és a kommunikáció doktora. A művésznő a születésnapja kapcsán egyébként a csalók ellen is szót emelt, akik állítása szerint nem egyszer visszaéltek a nevével

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top