nlc.hu
TV-sztárok
Büszke magyar gyökereire Jamie Lee Curtis

Büszke a magyar gyökereire Jamie Lee Curtis: ezt a gyerekdalt énekelte egy interjújában

Jamie Lee Curtis büszke a magyar származására, de sokan nem tudják, hogy a színésznő bizony tud is néhány szót magyarul.

Jamie Lee Curtis nagyapja magyar faluból emigrált Amerikába.

 (Photo: Getty Images)

 (Photo: Getty Images)

 

Jamie Lee Curtist számos nagyszerű filmben láthattuk, és most világszerte sokan izgatottan várjuk a “Nem férek a bőrödbe” folytatását. Több mint két évtizeddel ezelőtt a színésznő sokak szívébe belopta magát ebben a szerepben. Jamie Lee Curtis sikeres karrierjének felépítésében jelentős szerepe volt felmenőinek, köztük magyar nagyapjának is. Apja, Tony Curtis, és maga a színésznő is többször hangsúlyozták, hogy büszkék magyar származásukra.
 
 A színésznő nagyapja egy magyar faluban született, az Emanuel Schwartz névre hallgató nagypapa egy magyarországi zsidó férfi volt, aki egy kis magyarországi faluban, Ópályiban született, nagymamája pedig a mai szlovákiai Nagymihályról származott. Bár az Egyesült Államokba emigráltak, magyar származásukra mindig is büszkék voltak. Fiuk, a néhai amerikai színész, Tony Curtis hat éves koráig ráadásul csak magyarul beszélt.

Nem csoda hát, hogy lánya, Jamie Lee Curtis is többször beszélt már a magyar gyökereiről, és ő is járt már Magyarországon, Mátészalkát is beleértve. A színésznő még 2021-ben töltött el hosszabb időt egy forgatás miatt Budapesten, amikor is egy magyar zászlót ábrázoló Instagram-fotóval emlékezett az őseire, és posztolt egy képet a Budai Várról, feltehetőleg a Duna-parti szállodai szobájából. 

Jamie Lee Curtis 2023-ban, amikor átvette élete első Oscar-díját a 95. Oscar-díjátadón, szintén gondolt magyarságára. Egy színfalak mögött adott interjúban magyarul kezdett énekelni: „Katica, katica, felmászott a fára”. Ezzel a sokak által ismert gyerekdallal tisztelgett magyar nagyszülei előtt.

Via

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top