nlc.hu
Szabadidő
Bemutatjuk minden idők 30 legnagyobb romkomkirálynőjét - 2. rész

Reményt adnak, hogy létezik igaz szerelem – Bemutatjuk minden idők 30 legnagyobb romkomkirálynőjét

Szívhez szóló best of-unk második részében helyet kapott Amerika szíve csücske és Hollywood legszélesebb mosolya, és nem feledkeztünk meg Bridget Jonesról és Annie Hallról sem. Régi és új, idős és fiatal: ezek a romkomkirálynők megmutatták nekünk, hogy a szerelem kortalan és örök.

A Bemutatjuk minden idők 30 legjobb romkomkirálynője összeállításunk első részét az alábbi linken olvashatod.

Meg Ryan

1989 és 2001 között Meg Ryan neve egyet jelentett a hollywoodi romkomokkal. Aztán két-három zsinórban érkező, ráadásul a műfajtól elkanyarodó bukás és egy sokat kritizált plasztikai beavatkozás elég volt a stúdióknak, hogy leírják a színésznőt, pedig korábban kikiáltották Amerika szíve csücskének. A csillogó, kék szemének, a huncut mosolyának és cserfességének nem lehetett ellenállni, és még a frizurái is mindig olyan „megryanesek” voltak.

Szerelem hálójában

A szerelem hálójában

Egy karrier romkomjai: Francia csók, Meglesni és megszeretni, Joe és a vulkán, A szerelem hullámhosszán, IQ – A szerelem relatív, Kate & Leopold

A legsikeresebb filmje a zsánerben: A szerelem hálójában – Messze nem ez Ryan legjobbja a műfajban, mégis ez hozta a legtöbbet a kasszáknál, mert mire bemutatták, az előző Tom Hanks-szel közös filmjei, a Joe és a vulkán valamint A szerelem hullámhosszán már sokszor ismételt siker volt a tévében, a nézők pedig özönlöttek a filmre, ami korai (1998-as) ízelítőt adott arról, milyen az interneten ismerkedni.

Titkos gyöngyszem: Harry és Sally – A titkos szót azért tegyük idézőjelbe, mert ez egy nagyon ismert és népszerű mozi, de valamiért Magyarországon mégsem ismerik annyira, mint illene. Pedig kiderül belőle, létezhet-e barátság férfi és nő között, Meg Ryan pedig bemutatja a tökéletes kamuorgazmust, ráadásul egy étterem közepén.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Tom Hanks – Ha akad a filmvászonnak legendás szerelmespárja, akkor az Tom Hanks és Meg Ryan. A férfi szerint nincs titkuk, egyszerűen csak természetesen, erőlködés nélkül jól érzik magukat egymás társaságában, és ezt a nézők is érzik. A Joe és a vulkán még csak a bemelegítés volt ahhoz, hogy aztán A szerelem hullámhosszán és A szerelem hálójában című filmjeikkel bevegyék a világ romantikus lelkű lakóinak szívét.

Ő mondta: „Egy jó filmes románc titka, hogy szoríts a szereplőkért, sóvárogj a boldogságukért. Nézőként akard, hogy ők ketten jöjjenek össze”.

Goldie Hawn

Ha a naiv, és kissé „butus” nő szerepére kerestek színésznőt a ’80-as években, biztos, hogy Goldie Hawnra esett a választás. Nemcsak, hogy kiválóan alakította a naiva szerepét, de hatalmas őzike szemei, széles mosolya és világos haja miatt már ránézésre is amolyan esetlen szőkének tűnt, akiről a viccek is szólnak. Hawn kiaknázta a megjelenésében rejlő lehetőségeket, ami a csúcsra repítette.

Elvált nők klubja

Elvált nők klubja

Egy karrier romkomjai: Palimadár, Házasodjunk, vagy tán mégse?, Hárman a slamasztikában, Óvakodj a törpétől, A kaktusz virága

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Elvált nők klubja – A mai napig nem készült még egy olyan film, ami annyira a sisterhoodra épült volna, mint ez. Igaz, nem a klasszikus értelemben vett romkom, mégis ikonikus a maga nemében és kétségkívül karrierjének egyik legmeghatározóbb pontja.

Titkos gyöngyszem: Jöttem, láttam, beköltöztem – A való életben az ember összes idegszála megfeszülne, ha egy olyan pofátlan nővel találkozna, amilyen Gwen, aki gátlástalan módon beköltözik Newton (Steve Martin) életébe. És mégis, kettejük dinamikája annyira jól működik, hogy elhisszük: az ellentétek vonzzák egymást.

Partner, aki leginkább illik hozzá: Kurt Russell – Idén 40 éve, hogy Hawn és Russell egymásba szerettek a Második műszak forgatásán. Bár már korábban is ismerték egymást, ebben a filmben robbant be közöttük az a bizonyos szikra, ami mai napig tart az életben és a vásznon is.

Ő mondta: „A komédia lebontja a falakat. Egy pillanatra megszabadít minket a világ csúfságaitól.”

Jennifer Aniston

Amikor Jennifer Aniston regisztrált az Instagramra, öt óra alatt egymillió követője lett. Ez annak idején világrekordnak számított. A Rachel-frizura első viselőjében egyszerre van jelen a különleges szépséggel párosuló rendkívül pozitív kisugárzás, valamint egyfajta hétköznapiság, megközelíthetőség és humor, ami annyira szerethetővé tette. Sokáig úgy volt a világ egyik legjobban fizetett színésznője, hogy a filmográfiája teli van felejthető darabokkal: cikkünkbe pedig azért került, mert elsősorban komédiákban és romantikus komédiákban szerepel.

Derült égből Polly

Derült égből Polly

Egy karrier romkomjai: Azt beszélik, Exférj újratöltve, Nem kellesz eléggé, Derült égből Polly, Vágyaim netovábbja, Derült égből szerelem, Mint-a-kép, Sejtcserés támadás, Hippi-túra

A legsikeresebb munkája a zsánerben: Jóbarátok – Rendben, elismerjük, kilóg a lóláb. A Jóbarátok elvben nem romantikus komédia, hanem sitcom, csakhogy a Rachel és Ross közti tíz évadon át tartó évődés felér fél tucatnyi romkommal. És bármennyire szeretjük Jennifer Anistont, meg kell mondanunk: sohasem lesz jobb, mint Rachelként volt.

Titkos gyöngyszem: Szakíts, ha bírsz – A Brad Pitt-tel történő szakítás után minden szem Jennifer Anistonra figyelt, a Szakíts, ha bírsznak pedig volt egy olyan extra pikantériája is, hogy a színésznő a forgatáson összejött a partnerével, Vince Vaughn-nal. Bár a románc nem volt hosszú életű, a szakítós filmjük kiállta az idő próbáját.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: David Schwimmer – Az egyszer veled, máskor nélküled kapcsolat Ross és Rachel között kitartott tíz éven át. Az a fajta szerelem volt ez, amiről mindenki tudta, hogy az Igazi, csak pont a két érintett nem, ezért is volt élmény nézni, ahogy lassan maguk is ráébrednek erre.

Ő mondta: „Az élet vicces. Az életet nem kategorizáljuk vígjátékként, drámaként vagy thrillerként, ugye? Akkor nem tudom, hogy a filmeket miért kellene. Nem értem, miért kell egy csomó filmet a romantikus vígjáték skatulyába tenni”.

Meryl Streep

Meryl Streepről nem feltétlenül a romkomkirálynő szerepkör ugrik be elsőnek, hiszen az elmúlt évtizedben elsősorban inkább a drámai oldalát láthattuk. Ugyanakkor karrierjében van néhány olyan sarkalatos pont, ami miatt mégis kiérdemelte ezt a címet – és ami miatt túlzás nélkül kijelenthető: ő napjaink egyik legsokoldalúbb színésznője.

Egyszerűen bonyolult

Egyszerűen bonyolult

Egy karrier romkomjai: Tranzit a Mindenhatóhoz, Egyszerűen bonyolult, Első a szerelem, Féltékenység

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Mamma mia!A kritikusok utálták, a közönség viszont imádta, ahogyan a görög szigeten dalra fakadt, miközben azon őrlődött, melyik régi szerelmétől fogant élete legfontosabb személye: a lánya. A The Winner Takes It All még eredetiben sem szólt akkorát, mint az ő előadásában, és kifejezetten jól állt neki, hogy beleengedte magát a szerepbe, és ezt az oldalát is megmutatta – ezt még a kritikusok is elismerték.

Titkos gyöngyszem: Amit még tudni akarsz a szexről – Kay és Arnold (Tommy Lee Jones) harminc éve házasok, ami azt jelenti, hogy a kapcsolatukból rég kiveszett a szenvedély. Kay úgy gondolja, hogy középkorú házaspárként sem kellene lemondaniuk a gyengédségről, ezért merész döntést hoz: szakemberhez fordul, hogy felizzítsa a parázst, mert mindegy, mennyi idős az ember, ehhez sosincs késő.

Partner, aki leginkább illik hozzá: Anne Hathaway – Furcsa párosítás, de megmagyarázzuk: Az Ördög Pradát viselben Meryl egy olyan nőt alakít, akinek a páncélja rendkívül vastag, már-már sérthetetlen, Andy-nek azonban (akit Hathaway alakít) sikerül rajta repedést eszközölni. Kettejük dinamikája folyamatos figyelmet követel, az adok-kapok, ami közöttük megy, olyan, mint egy teniszmeccs, amiről lehetetlen levenni a szemünket.

Ő mondta: „A fikció olyan dolog, amibe belefekhetsz, és beleburkolózhatsz. Valójában egyedül vagy a hegytetőn a szélben és a viharban, és nem tudhatod, hová fog fújni.”

Sandra Bullock

A nagybetűs Szomszéd lány. Sandra Bullock egy egész karriert épített fel arra, hogy az egyszerű, hétköznapi nő figuráját hozta, aki bármelyikünk lehetne. És pont ebben rejlik a tehetsége – megérti, hogy mindenki vágyik a szerelemre, és a filmjein keresztül teret ad arra, hogy bárki megélhesse ezt a csodálatos érzést. Elhiteti, hogy a nézővel is bármikor megeshet, hogy beleszeret a főnöke, a szívdöglesztő kollégája, vagy akár álmai elképzelt férfija: aki meg tudja fordítani a palacsintát a levegőben, aki bámulatosan kedves, akinek a kedvenc alakja egy csillag, akinek az egyik szeme zöld, a másik kék. Hétköznapi nőkről mesél hétköznapi nőknek, és nem akar többnek tűnni, mint ami. Ettől annyira szerethető.

Beépített szépség

Beépített szépség

Egy karrier romkomjai: Átkozott boszorkák, Mint a hurrikán, Két hét múlva örökké, Nász-ajánlat, Ő a megoldás

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Beépített szépség – A rút kiskacsa története, aki gyönyörű hattyúvá válik. És közben lefülel egy bűntényt, valamint megtanulja, hogy miről szól a női összetartás. Egy film, ami egyszerre szól barátságról, számol le a sztereotípiákkal (hiszen Gracie Lou Freebush mégiscsak gyerekorvosnak készül…), és mutatja meg, hogy a szerelem bármikor ránk találhat. Meg persze azt is, hogy a szíve mélyén mindenki vágyik a világbékére.

Titkos gyöngyszem: Aludj csak, én álmodom – Nem annyira titkos, hiszen ez volt az ő nagy belépője a romkomok világába, de az egyik leginkább alulértékelt film a műfajban. Lucyban tényleg semmi különleges nincs, nem gazdag, nem sikeres, nem kifejezetten szerencsés, sőt. Magányosan éli a szinglik életét, és csak álmodik arról, hogy titkos crush-a (Peter Gallagher) egyszer észreveszi őt. Tedd a szívedre a kezed: veled is megesett ez már, ugye? A film mégsem erre a klisére épít (pedig még a szappanoperák kedvenc eleme, a kóma is feltűnik benne), hanem arra, hogyan segíti hozzá ez a helyzet ahhoz, hogy az életébe villámcsapásszerűen megérkezzen a Nagy Ő, aki, ha rózsát nem is, egy gyűrűt és egy firenzei nászutat tartogat a tarsolyában.

Partner, aki leginkább illik hozzá: Keanu Reeves – Szentségtörés lenne bárki mást ide sorolni, hiszen a kettejük közötti kémia szinte ösztönös és magától értetődő. Akkor is, ha valójában romkomot sosem forgattak együtt, ugyanis sem a Féktelenül, sem a Ház a tónál nem egy szerelmes vígjáték. Viszont nem lenne tiszta a lekiismeretünk, ha bárki mást írnánk ide, úgyhogy tetszik vagy sem, ezt a kört a mindig úriember Keanu nyerte.

Ő mondta: „Minden film egy szerelmi történet.”

Shirley MacLaine

Nemrég múlt 90 éves, és ma már leginkább úgy ismerjük, mint Hollywood nagy díváját, aki senki kedvéért nem tesz lakatot a szájára. Nem volt ez mindig így: ő is naivaként kezdte, de idővel Hollywood is felfigyelt rá, hogy MacLaine nem az a nő, akit csak úgy letesznek a sarokba és csendben marad. A határozott jellemét és szókimondását nem lehetett nem észrevenni: egyszer egy újságírót felkeresett a szerkesztőségben, mert személyesen akarta pofon vágni egy neki nem tetsző, róla írt cikkért.

Legénylakás

Legénylakás

Egy karrier romkomjai: Valentin-nap, Becéző szavak, Egy cipőben, Házasságszerző, Kérd bármelyik lányt, Jövedelmező éjszaka, Ketten a hintán

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Legénylakás – Minden idők egyik legszomorúbb romkomja a csinos liftkezelő lányról és a feltörekvő multialkalmazottról (Jack Lemmon) egyben a kizsákmányoló kapitalizmus masszív kritikája is Billy Wildertől. Bár a rendező többször is pusztítóan döf tőrt szereplői szívébe, azért a reményteljes végkifejlettel nem marad adósunk: ők ketten csak azután találhatnak egymásra, hogy mindketten eljöttek az őket minden szempontból kizsákmányoló cégtől.

Titkos gyöngyszem: Irma, te édes – A Billy Wilder/Jack Lemmon/Shirley MacLaine trió másik közös filmje messze nem annyira ünnepelt, mint a Legénylakás, pedig üde darab egy prostituáltba beleszerető rendőrről, aki nem viseli el, hogy a szerelme másokkal is lefekszik, ezért kiadja magát egy gazdag kuncsaftnak, aki a pénzéért cserébe ragaszkodik ahhoz, hogy Irma másokkal ne bújjon ágyba.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Jack Nicholson „Én korombeli nőkkel nem foglalkozom”. Jack Nicholson az egyetlen ember a Földön, aki ilyen dumával kezd egy ismerkedést, mégis szerelem lesz belőle. Persze ehhez kell Nicholson karizmája és a Becéző szavak forgatókönyve.

Ő mondta: „A romantikus életem a filmekre korlátozódik. A valódi életem romantikája kimerül a kutyáimban, akiket imádok és akikkel örömmel bújok össze. Nagyon boldog vagyok így, nincs szükségem se társra, se szeretőre. Vannak barátaim, és szeretek egyedül lenni”. (MacLaine egy 2014-es interjúban)

Renée Zellweger

Renée Zellweger méltatlan módon háttérbe szorul, ha romkom-királynőkről van szó – de nem nálunk! Ha nem is lehet túl sok címet kötni a nevéhez, az a néhány, amit a zsánerben forgatott, igazi mesterműnek számít. Kifinomult érzékkel nyúl egy-egy szerephez, az általa megformált karakterek pedig egyszerre erősek és esendőek – ez a legjobb az egészben. Egyikünk sem tökéletes, és ezt Zellweger pontosan tudja, ezért vállal olyan szerepeket, ahol erről mesélhet a közönségnek.   

Bridget Jones naplója

Bridget Jones naplója

Egy karrier romkomjai: Jerry Maguire – A nagy hátraarc, Oltári vőlegény, Én és én, meg az Irén, Miért éppen Minnesota?

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Bridget Jones naplója – Nem szorul különösebb magyarázatra, hogy miért ez a film karrierjének csúcspontja. Bridget vulgáris és szókimondó, igazi istencsapása, aki esetlenül navigálja magát a saját szingli életében, és a rossz döntéseket sem kerüli el. Bármelyikünk lehetne, ettől annyira emberközeli. És mégis: Mark Darcy pont így szereti. Nem vékonyabban, nem okosabban, nem nagyobb mellekkel és kisebb orral. Pont úgy, ahogy van. (Mi pedig azt kívánjuk, bárcsak a mi életünkben is lenne egy Darcy…)

Titkos gyöngyszem: Pokolba a szerelemmel – Amikor egy nő állítja, hogy szerelem nem létezik, csak szex és karrier, akkor biztosan akad egy férfi, aki szeretné mindenáron megcáfolni az elméletét. Cather Block (Ewan McGregor) is pont erre játszik, le akarja dönteni a Zellweger által megformált írónő radikális elképzelését. Arra azonban egyikük sem számít, hogy szerelembe esnek. A képi világ már csak hab a tortán.

Partner, aki leginkább illik hozzá: Hugh Grant – Rajongunk a Colin Firth és Renée párosért, de még nála is sokkal izgalmasabb az arrogáns, léhűtő, Daniel Cleaver, akit Hugh Grant alakít. A behízelgő modora úgy hat a színésznőre a vásznon, ahogyan azt egy igazi, red flagekkel tűzdelt rosszfiú is tenné a valóságban. Kicsit olyan a színésznő számára, mint a láng: tudja, hogy meg fogja magát égetni vele, ám mi értelme van az életnek, ha néha nem játszunk a tűzzel?

Ő mondta: „Nem lehetsz jó mesemondó, ha nincs élettapasztalatod, és nem tudsz kapcsolódni az emberekhez.”

Diane Keaton

Ha Diane Keaton bor lenne, akkor egy 500 dolláros Merlotként öltene testet a Vogue szerint, mivel a színésznő a korral csak nemesedik. Már a hetvenes években is stílusikon volt, ruházatában nagyítóval kell keresni a fekete, fehér, bézs és szürke színeken kívül bármi mást, a különleges kiegészítői (vastag övek, csodás kalapok…) pedig legendásak. Színészként az értelmiségi, tépelődő, szabad szellemű szerepek királynője, a vígjátékok igazi specialistája.

Annie Hall

Annie Hall

Egy karrier romkomjai: Minden végzet nehéz, Könyvklub, Férjhez mész, mert azt mondtam, Játszd újra, Sam, Félrelépősdi, A nagy nap

A legsikeresebb filmje: Annie HallWoody Allen mára megosztó alkotóvá vált, azonban a páratlan humorú Annie Hall mit sem kopott az idővel. Keaton és Allen barátsága még ma is tart, a film pedig egyszerre szerelmeslevél New Yorkhoz és egy páratlan nőhöz, aki túl jó volt ahhoz, hogy a hősünk ne szabotálja a vele való kapcsolatát.

Titkos gyöngyszem: Hampstead – Az özvegy Emily beleszeret a környékén lakó erdőlakóba, akit ki akarnak lakoltatni. Méltatlanul keveset emlegetett film, pedig Diane Keaton és Brendan Gleeson zabálnivaló páros.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Jack Nicholson – Shirley MacLaine mellett Diane Keaton volt az egyetlen nő, akinek elhittük, hogy miatta Nicholson hajlandó lenne abbahagyni a jóval fiatalabb nők hajkurászását. Azért a Minden végzet nehézben Keanu Reeves miatt is irigykedtünk…

Ő mondta: „Korlátozottak a színészi képességeim, de ma már tudom, hogyan használjam őket. Hosszú évekbe telt, amíg próbáltam komoly, drámai színésszé válni. Ma már az élet komoly kérdéseire inkább könnyed, vicces, de ettől még valódi és őszinte formában keresem a választ”.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe volt az ’50-es években a szőke nő archetípusa. Szeszélyes volt, és üres – igen, a szó legrosszabb értelmében –, ugyanakkor szexi, csábító és az intelligencia látszólagos hiánya ellenére is a megtestesült álom, ha az alakításait nézzük. A szexszimbólum skatulyát is ezeknek a limonádé szerepeknek köszönheti, amiket újra és újra magára erőltetett, holott ő maga nem volt buta vagy felszínes. Egyszerűen csak bizonytalan és szeretetéhes, ezért hagyta, hogy végül elkönyveljék annak, ami a vásznon a védjegyévé vált: szexi naivának.

Van, aki forrón szereti

Van, aki forrón szereti

Egy karrier romkomjai: Szőkék előnyben, Hétévi várakozás, A herceg és a táncosnő, Buszmegálló

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Van, aki forrón szereti – A filmtörténet egyik legjobb komédiájának tartják ezt a mozit, bár ez elsősorban inkább Tony Curtisnek és Jack Lemmonnak köszönhető, akik nőimitátorként próbálnak Monroe kegyeibe férkőzni. Az ilyen típusú szituációk mindig rengeteg humoros elemet tartogatnak, így ez is ennek köszönheti a sikerét.

Titkos gyöngyszem: Hogyan fogjunk milliomost? – Három nő, akik csinosak, magabiztosak és egyet akarnak: gazdag férjet akarnak fogni. Az elszántságukra nem lehet panasz, de nem minden arany, ami fénylik… ezt a saját bőrükön tapasztalják meg.

Partner, aki leginkább illik hozzá: A gyémántok. Viccet félretéve, Marilyn annyira leuralta a képernyőt – még akkor is, ha a szerepei korántsem mondhatóak komolynak vagy mélynek –, hogy igazából akkor tudott a legjobban működni, ha saját magát adhatta, akkor tudta az igazi individuumát megmutatni. És erre a legjobb példa a Szőkék előnyben ikonikus jelenete, ahol arról énekel, a gyémánt a nő legjobb barátja.

 

Ő mondta: „Valaha szerettem volna bizonyítani, hogy nagyszerű színésznő vagyok. Most szeretném bebizonyítani, hogy ember vagyok. Akkor talán nagyszerű színésznő lehetek.”

Katharine Hepburn

Ha a romkom eredettörténetét nézzük, Katharine Hepburn úttörője volt a műfajnak. Míg Monroe az egyszerűség sztereotípiája volt, addig ő egy olyan irányt mutatott, ahol a romkomkirálynő egyszerre lehet kívánatos, de erős, független, és nem utolsó sorban értelmes is. Személyiségéből fakadóan a naiva szerepet meghagyta másnak, olyan példát igyekezett a nézők elé állítani, ami túlmutat a megmentésre és meghódításra váró nő szerepén.

Párducbébi

Párducbébi

Egy karrier romkomjai: Afrika királynője, Philadelphiai történet, Velence, nyár, szerelem, Szerelmi dal

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Párducbébi – A legalapvetőbb társadalmi különbségen alapuló sztori, komédiába csomagolva. Hepburn egy gazdag örökösnőt alakít, aki mindent megtesz azért, hogy élete szerelmével lehessen (Cary Grant), noha a kettejük státuszából fakadó eltérések újabb és újabb vicces helyzetbe sodorják őket.

Titkos gyöngyszem: Az év asszonya – A nemek harcának tökéletes metaforája ez a film, ahol két újságíró csatározásaiból bontakozik ki egy kedves, és valós szerelmi történet. Ám mégsem ezért választanánk titkos gyöngyszemnek, hanem amiatt, mert itt ismerkedett élete szerelmével, Spencer Tracyvel – kettejük vonzódása szinte tapintható.

Partner, aki leginkább illik hozzá: Spencer Tracy – Kilenc filmet forgattak le együtt, gyakorlatilag halhatatlanná téve a párosukat. Emellett 26 éven át voltak egymás támaszai annak ellenére is, hogy Tracy végig nős volt.

Ő mondta: „Hiszek a rózsaszínben. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető. Hiszek a csókban, a sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lenni, amikor úgy tűnik, hogy minden rosszul alakul. Hiszem, hogy a boldog lányok a legszebb lányok. Hiszem, hogy holnap egy másik nap, és hiszek a csodákban.”

Keira Knightley

Atipikus szépség, aki tinisztárból lett A-listás kedvenc. Knightley vonzereje abban rejlik, hogy igazi kaméleonként tud váltani a szerepek között és ugyanolyan jól áll neki, ha egy kosztümös filmben vállal szerepet, mintha egy kortárs művész bőrébe bújik, akinek a zene a mindene. Ráadásul nincs elkoptatva, úgyhogy nem a klasszikus értelemben vett romkomkirálynő, ami hozzátesz a róla kialakult képhez.

Igazából szerelem

Igazából szerelem

Egy karrier romkomjai: Csavard be, mint Beckham, Szerelemre hangszerelve, Büszkeség és balítélet

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Igazából szerelem – Bár sok szerep nem jutott neki minden idők egyik legjobb karácsonyi filmjében, ez a kevés is elég volt ahhoz, hogy a reménytelen szerelem védőszentjévé váljon.

Titkos gyöngyszem: Későnérők – A társadalom elvárja, hogy 25-30 éves korunkra azért többé-kevésbé tisztában legyünk azzal, mit várunk az életünktől. Megan azonban csak sodródik az árral, és egyetlen dologban biztos: nem akar a gimis szerelme mellett lehorgonyozni. Mikor megismerkedik Annikával (Chloë Grace Moretz) és annak apjával (Sam Rockwell) valami egészen új, szokatlan és izgalmas fejezet kezdődik az életében.

Partner, aki leginkább illik hozzá: Matthew Macfadyen – Tény, hogy a Büszkeség és balítélet sem a zsáner része, de mi lehetne annál romantikusabb, ahogyan Mr. Darcy a maga mogorva módján szerelembe esik Elizabeth Bennettel? Colin Firth Darcy-ját ugyan nem übereli, ám Macfadyen és Knightley csókja az egyik legszebb és legérzelmesebb jelenet, amit valaha filmre vettek.

Ő mondta: „Szerintem minden nő Mr. Darcyt keresi.”

Jennifer Garner

Jennifer Garner nem romantikus vígjátékokban kezdte a karrierjét, sőt, ennél távolabb nem is álhatott volna a műfajtól, hiszen inkább az akciófilmek- és sorozatok világában számított ismert arcnak. Aztán jött a Hirtelen 30, és amilyen gyorsan felnőtt a mágikus pornak köszönhetően, olyan hamar kvalifikálták a romkomkirálynő címre – a privát klubnak azóta is állandó és kedvelt tagja. 

Hirtelen 30

Hirtelen 30

Egy karrier romkomjai: Valentin nap, Excsajok szelleme, Lódító hódító, Kszi, Simon

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Hirtelen 30 – A film kiváló humorérzékkel fogja meg a felnőtté válás esszenciáját, amit korábban még egy hasonló alkotásnak sem sikerült, és egyértelmű, hogy ez nem pusztán a rendezésnek, hanem Garner ösztönös színészi kvalitásainak is köszönhető. Ugyanis kicsit mindannyian Jenna Rinkek vagyunk, (ezt kár lenne tagadni), a színésznő pedig tipikusan olyan személyiség, akihez mindenki tud valamilyen módon kapcsolódni.

Titkos gyöngyszem: Kettőt találhatsz – Garner minden menyasszony rémálmát éli át: elveszíti a vőlegényét. Hogy mégis közel érezze magához, beköltözik a férfi barátainak házába, ahol kiderül, nem is ismerte igazán azt, akinek igent mondott. Ahogyan halad előre a gyász fázisaiban, nemcsak az elképzelt jövőjüket sikerül maga mögött hagynia, hanem arra is rájön, hogy nem csak egy nagy szerelem lehet az ember életében.

Partner, aki leginkább illik hozzá: Ez kérdés? Természetesen Mark Ruffalo – A Hirtelen 30-ban egyszerre testesítik meg a lelki társakat, a legjobb barátokat, a szerelmeseket, és mindent, amit az idealizált szerelemről gondolunk. Ennél több nem is kell.

Ő mondta:A Hirtelen 30 örökzöld klasszikusként és a manifesztáció erejének filmes szerelmesleveleként fog örökké élni. […] Megtiszteltetésnek érzem, hogy megoszthatom Jenna Rinket a világgal, és remélem, hogy az emberek örökre úgy öltözködnek, mint ő. Mindannyian Jenna Rinkek vagyunk.”

Barbra Streisand

Beszéltünk már szomszéd lányról, naiváról, erős és intelligens komikáról, de Barbra Streisand egyik kategóriába sem sorolható. Benne egyszerre ötvöződik az összes archetípus, amihez még jó adag humor, tehetség és egy egészen különleges hang is társul. Streisand a saját hátrányából – miszerint „nem szép” – kovácsolt előnyt, és bizonyította be, hogy valójában a külső nem minden. A karakter és kisugárzás sokkal többet számít.

Csillag születik

Csillag születik

Egy karrier romkomjai: Funny Girl, Helló, Dolly!, A nagy szám, A bagoly és a cicababa

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Csillag születik – A híres rocksztár (Kris Kristofferson) és a tehetséges énekesnő a lehető legjobb párosításnak tűnik, egészen addig, amíg a karrier és az önpusztító életmód éket nem ver közéjük. Hiába a szerelem, van az a pont, amikor már az sem elég – mi pedig Streisand tolmácsolásában elhisszük, hogy egy boldogtalan befejezésnek is van jó oldala. Akkor is, ha nehéz az újrakezdés.

Titkos gyöngyszem: Tükröm, tükröm… – Rose Morgan vicces, intelligens, de szürke kisegér, aki iránt nem nagyon érdeklődnek a férfiak. Gregory Larkin (Jeff Bridges) pont ez ellenkezője, unalmas, ám rendkívül jóvágású, emiatt a nők kedvence. Ők ketten lelki társak, a barátságot pedig elég alapnak érzik egy házassághoz. Rose idővel többre kezd vágyni, a férfi viszont úgy gondolja, a szex mindent csak elrontana. Rose tehát a saját kezébe veszi a sorsát.

Partner, aki leginkább illik hozzá: Robert Redford – Újabb rendhagyó duó, hiszen az Ilyenek voltunk távol áll a romkom műfajától. Csakhogy ebben a filmben olyan ívet fut be kettejük kapcsolata a kezdetektől egészen az elkerülhetetlen, tragikus végig, hogy attól szem nem marad szárazon.

Ő mondta: „Minden nő álma, hogy egy férfi álomnője legyen.”

Sarah Jessica Parker

SJP nemcsak egy színésznő, hanem egy popkulturális ikon. A Szex és New Yorkkal nők tömegének példaképévé vált, de magánemberként is sok a rajongója, és nemcsak azért, mert így is, úgy is kifogástalan stílussal bír. Szép, de nem túl szép, átlagos életet él, de sosem unalmas és ahogy a Guardian hivatkozott rá: ő az egyik legcsajosabb csaj a tévében, akiért mindig lehet szorítani.

Anyám nyakán

Anyám nyakán

Egy karrier romkomjai: Anyám nyakán, Szilveszter éjjel, Csak tudnám, hogy csinálja!, Ugrásra készen, Szex és New York-filmek, És egyszer csak…, Miami rapszódia

A legsikeresebb munkája a zsánerben: Szex és New YorkSarah Jessica Parker úgy nőtt össze Carrie Bradshaw karakterével, hogy az életvitelükben semmi közös nincsen. Az újságírói fizetésből Manolo Blahnik cipőkben és szupertrendi szettekben parádézó Carrie igazi stílus- és lifestyle ikon lett, a szerelmi életének változatossága pedig felér egy nagyregénnyel.

Titkos gyöngyszem: Válás – A három évadot megélt HBO sorozatban Thomas Haden Church oldalán mennek végig egy válás fájdalmas lelki folyamatain úgy, hogy közben sikeresen megtalálják benne a humort és az abszurdot is.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Mr. Big (Chris Noth) és Aidan Shaw (John Corbett) – A Szex és New York során Carrie 28 pasival jön össze, és bár biztosan vannak más kedvencek is a sokaságból, ők ketten egyértelműen kiemelkednek. Mr. Big a problémás, nagy szerelem, az örök visszatérő, akihez Carrie végül férjhez megy, valamint Aidan, aki olyannak szereti Carriet, és igazán önzetlenül szereti a nőt. Sokak szerint annyira jó pasi, hogy Carrie meg sem érdemli.

Ő mondta: „Amikor a férfiak nagy gesztusokat tesznek, azt általában az emberek romantikusnak találják. Ha a nők teszik ugyanezt, gyakran kétségbeesettnek vagy egyenesen elmebetegnek találják őket”.

Julia Roberts

Széles mosoly, göndör haj, érzékiség és természetesség egyvelege – valahogy így jellemeznénk Julia Robertset. A színésznő egészen a nulláról indult, és fokozatosan helyezkedett bele a romkomkirálynő szerepbe, aminek többek szerint ma, 56 évesen is a koronázatlan királynője. Valószínűleg senki mástól nem lenne hihető, hogy híresség létére képes beleszeretni egy egyszerű könyvesbolti eladóba, ő viszont ezt is annyira magától értetődően csinálta, hogy azóta már szállóige lett:

Csak egy lány vagyok, aki itt áll egy fiú előtt, és arra kéri, szeresse őt.

Sztárom a párom

Sztárom a párom

Egy karrier romkomjai: Micsoda nő!, Oltári nő, Álljon meg a nászmenet!, Larry Crowne, Ízek, imák, szerelmek, Beugró a paradicsomba

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Sztárom a párom – Lehet, hogy most sokan a szívükhöz kapnak, mert ők sokkal inkább a Micsoda nő!-t sorolnák ide, de a Sztárom a páromban már egy sokkal magabiztosabb, nagyobb eszköztárral rendelkező színésznőt láthatunk, aki megérett arra, hogy egy összetettebb karaktert eljátsszon. Ráadásul Hugh Granttel (aki pedig a romkomok királya lehetne) annyira szeretnivalóak együtt, hogy ettől lesz ez a film igazán jó és újranézős.

Titkos gyöngyszem: Amerika kedvencei – A másodhegedűs szerepe távol áll Robertstől, és természetesen ebben a filmben sem éri be kevesebbel, bár karaktere szerint ő „csak” a híres színésznő (Catherine Zeta-Jones) láthatatlan húga. A film igazi sztáráradatot vonultat fel, de Robertsnek mégis sikerül még így is kitűnnie a tömegből, pusztán azzal, hogy az, aki. Azt pedig már itt is imádtuk nézni, hogy milyen jóízűen tud enni.

Partner, aki leginkább illik hozzá: George Clooney – Az Ocean’s-filmekben kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy ők ketten verhetetlen párost alkotnak, viszont a Beugró a paradicsomba volt a bizonyíték, hogy mennyire jól állnak egymásnak. Azt mondjuk: még több ilyet!

Ő mondta: „Ez egy olyan műfaj, amiben szeretek részt venni és nézni, de azt hiszem, nehéz igazat mutatni. Van egy nagyon egyszerű matematika, de hogyan teheted különlegessé? Hogyan tartod fenn az emberek érdeklődését, ha meg tudják jósolni, hogy mi következik?”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.