nlc.hu
Szabadidő
A romkomok 30 legragyogóbb királynője

Ha ők szerelmesek, egy kicsit mi is szerelembe esünk – Bemutatjuk minden idők 30 legragyogóbb romkomkirálynőjét

Audrey Hepburntől Sophie Marceau-ig, Kate Hudsontől Katherine Heiglig. Velük nevetünk, velük sírunk, velük törik össze a szívünk és velük leszünk szerelmesek. Megkerestük és bemutatjuk a romantikus vígjátékok 30 legragyogóbb királynőjét két részben. Az első válogatás francia filmcsillagokkal, kétbalkezes, bajba jutott hölggyel és tipikus szomszéd lánnyal.

Drew Barrymore

Gyerekszínészként indult, balhés kamasszá vált, majd fiatalon vadóc szerepeket osztottak rá, hogy végül a romkom műfajban, a bájos szomszédlány szerepekben találja meg önmagát. Ma már inkább talkshow-házigazda, mint színésznő. 2020 óta nem láthattuk filmfőszerepben, és bár nem jelentette ki, hogy sosem térne vissza, jelenleg nem tervez ilyet.

Egy karrier romkomjai: Nem kellesz eléggé, Kavarás, Nászok ásza, A bambanő, Zene és szöveg, Szívem csücskei

A legsikeresebb filmje: Az 50 első randi – A Memento romkom-változatát nézve az elején még azt hihetjük, hogy Lucy rövidtávú memóriabetegségét csupán alpári poénokhoz használják majd, de a filmről idővel kiderül, hogy szerencsére nagy szíve van. Romkomnak kissé közönséges, de hát Adam Sandler…

Drew Barrymore

Drew Barrymore az 50 első randiban (Fotó: profimedia)

Titkos gyöngyszem: Hétmérföldes szerelem – Életszagú romantikázás arról, mennyire nehéz életben tartani a lángot, ha egy ötórás repülőút választ el minket egymástól. Justin Long és Drew Barrymore szerethető páros.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Adam Sandler – A pisi-puki poénok császára szereti földöntúlian gyönyörű színésznőkkel körbevenni magát a filmekben, ám nem véletlen, hogy pont a szomszédlányosan bájos Barrymore-ral párban szeretik annyira a nézők, hogy a párosukat már háromszor visszatapsolták.

Ő mondta:

Próbálok olyan filmeket készíteni, amiket nézőként magam is megnéznék, és nem olyanokat, amik elsősorban színészként érdekesek. Reménnyel és romantikával teli filmeket akarok adni a nézőknek, amik lelkesítenek, és amikbe el lehet bújni két órára a valóság elől, hogy jól érezzük magunkat. Imádom a happy endeket

Kate Hudson

Fiatalkorában Kate Hudson volt a laza, cuki csaj, a tipikus szomszéd lány, akivel a női nézők könnyedén tudtak azonosulni, a férfiak pedig azonnal beleszerettek. Ahogy egyre idősödött, úgy érett a játéka is, és mutatta meg, hogy nem csak a szimpatikus karakterekkel képes ellopni a show-t. A romkomkirálynő, akinek már az édesanyja is romkomkirálynő volt.

Egy karrier romkomjai: Bolondok aranya, A csajok háborúja, A spanom csaja, Én a nő és plusz egy fő, Szerelem kölcsönbe, Anyák napja

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? – A 2000-es évek romkom aranykorának epitómája: a közönségkedvenc toposzokat, mint a nemek harca vagy az ál-kapcsolatból lett valóság friss hangvételével átkeretezi, a romantika és az érzelmek, valamint a vígjáték pedig hibátlan egyensúlyban vannak egymással.

Kate Hudson

Kate Hudson a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? c. filmben (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Titkos gyöngyszem: Alex és Emma – Regény az életünk – A film a könyvben formula mindig izgalmas csavart tud hozni egy műfaj megszokott formátumába. Miután a főszereplők alakítják a regény szereplőit is (akik személyisége az írás folyamata során állandóan változik), így Kate Hudson több, merőben különböző karaktert hoz (néha egyetlen jeleneten belül), ezzel megmutatva, milyen sokoldalú színésznő is ő.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Matthew McConaughey – Nem véletlenül játszottak rögtön két filmben is szerelmespárt (A Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? után a Bolondok aranyában is): a kettejük közti kémia szinte tapintható, ráadásul kifejezetten jól is állnak egymásnak.

Ő mondta:

Azok a romkomok, amiket igazán szeretünk, azokban két filmsztár egymásba szeret. Ragyogók, tündöklők és olyanok, mint egy beteljesült kívánság. Jó érzéssel tölt el a történet, és örökre veled marad. Ezek az igazi klasszikusok.

Katherine Heigl

Egy ilyen lista nem lehet teljes Katherine Heigl nélkül, aki futószalagon gyártja a filmeket, amiben ő a nő, aki nem ér rá szerelmesnek lenni, a nő, aki nem ismeri fel, hogy melyik pasi illik hozzá valójában. A romantikus komédiák Vin Diesele rendre azt a karaktert hozza, amiről csak a hollywoodi rendezők hiszik, hogy minden pasi álma.

Egy karrier romkomjai: 27 idegen igen; Szilveszter éjjel; A nagy nap; A csúf igazság; Jenny esküvője, Szentjánosbogár lányok

A legsikeresebb filmje a zsánerben: A szingli fejvadásszal 15 millió dollárt keresett, de legtöbben mégis a Felkoppintva Alisonjaként ismerik, aki előbb lett terhes, mint szerelmes.

Katherine Heigl

Katherine Heigl a Szingli fejvadászban (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Titkos gyöngyszem: Apám, a hős – Egy film, ami nem arról szól, hogy Katherine az a nő, akire valójában minden férfi vágyik, mert itt egy esetlen és néha szemtelen kamaszlányt alakít, aki úgy akarja meghódítani a Bahamákon egynyári szerelmét, hogy behazudja az apját alakító Gerard Depardieu-ről, hogy valójában a szeretője.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Gerard Butler – Katherine karakterei szeretnek versengeni, A csúf igazságban azonban kiderül kettősükről, hogy akkor a legjobbak, ha nem veszik olyan véresen komolyan a másikat.

Ő mondta:

Imádom a romantikus vígjátékokat. De lehet, hogy kicsit túltoltam. Nem tudtam nemet mondani.

Nia Vardalos

Néha a „csakazértis” szituációk hozzák a legnagyobb sikert. Miután Nia Vardalost egy hollywoodi ügynök azzal utasította vissza, hogy nem elég szép a főszerepekhez, és nem elég kövér ahhoz, hogy karakterszínésznő legyen, úgy döntött, kezébe veszi a sorsát: megírta a Bazi nagy görög lagzi forgatókönyvét. A „bazi” és a „bazi nagy” szavak elterjedését a filmcímekben nagyrészt az ő számlájára írhatjuk.

Egy karrier romkomjai: Bazi nagy görög lagzi 1-3., Görögbe fogadva, Bazi rossz Valentin-nap

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Bazi nagy görög lagzi – A romantikus film, amiben a szerelmesek körülvevő család legalább annyira fontos, mint maguk a szerelmesek. Ráadásul ez egy görög család, márpedig a görögök Vardalos filmjéig nem voltak túlzottan szem előtt Hollywoodban. Nia Vardalos specialitása tehát a kulturális egzotikumba – és Windexbe – ágyazott románc. Két folytatást is elbírt.

Bazi nagy görög lagzi

Bazi nagy görög lagzi (Fotó: Gold Circle Films /HBO via AFP)

Titkos gyöngyszem: Bazi nagy görög élet – Vardalos a Portokalos család színes és vicces életét megpróbálta a tévéképernyőkre is becsempészni, és sitcom formában folytatni. Az eredmény masszív bukta volt. Lehet, hogy azért, mert a filmbéli párját játszó John Corbett nem ért rá, és mással kellett helyettesíteni?

Partner, aki a leginkább illik hozzá: John Corbett – A Szex és New York-sorozat Aidanje hosszú loknikkal tűnt fel az első részben, és annyira sármos volt, hogy nem görögként (!!!) volt képes elnyerni a görög Portokalos család szimpátiáját, és persze Nia Vardalos szívét. 

Ő mondta:

Amikor írok, a saját életemből inspirálódom. A második résszel például azért vártam annyit, mert fontos volt, hogy Toula és Ian kapcsolatát a szülővé váláson keresztül vizsgáljam. De hogyan tudtam volna írni erről anélkül, hogy én is tapasztalatokat szerzek szülőként? Ezt ki kellett várnom.

Lily Collins

Talán az angol-amerikai háttere miatt van ez így, de Lily Collins tökéletes ötvözete a bájnak és a talpraesettségnek, melyet nemcsak a civil életben, de minden egyes szerepében – még, ha változó arányokban is, de – képvisel.

Egy karrier romkomjai: Tükröm, tükröm; Bízz a szerelemben!; Kivétel és szabály

A legsikeresebb munkája a zsánerben: Emily Párizsban – Egycsapásra a Netflix egyik legnépszerűbb romantikus sorozatává vált, még akkor is, ha végeláthatatlan kritikahullám ostromolja a hamarosan már a 4. évadával jelentkező produkciót. Az igazság az, hogy az emberek szeretnek az Emily habos-babos, rózsaszín világába menekülni a szürke hétköznapokból. A divat, a szerelmi sokszögek, és maga Párizs pedig még akkor is a képernyő előtt tartana minket, ha Emily Lily Collins alakításában – a döbbenetes naivitása ellenére sem – lenne olyan nagyon szerethető.

Lily Collins

Lily Collins az Emily Párizsban sztárja (Fotó: Stéphanie Branchu/Netflix)

Titkos gyöngyszem: Ahol a szivárvány véget ér – Az évtizedeket felölelő romantikus film olyan, mint egy nagy ölelés. Kevés olyan történet van, ami ennyire szépen bemutatja a barátságból kivirágzó szerelmet. Emellett megtanítja azt is, hogy nem elég az érzelem, az időzítés is legalább olyan fontos egy kapcsolathoz.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Sam Claflin – Szerezz egy olyan srácot, aki úgy néz rád, mint Sam Claflin Lily Collinsra az Ahol a szivárvány véget érben…és ezzel mindent elmondtunk.

Ő mondta:

A romantikus vígjátékoknak annyi különböző árnyalata van, meg kell találni azt, ami a leginkább illik hozzád.

Anne Hathaway

Megvan a romkomok sztereotip kétbalkezes, bajba jutott hölgyei? Nos, pontosan így kezdte Anne Hathaway is a karrierjét, hogy aztán az évek során egy magabiztos, szexi, határozott nő váljon belőle a vásznon és az életben is.

Egy karrier romkomjai: Neveletlen hercegnő 1-2., Elátkozott Ella, A csajok háborúja, A rólad alkotott kép     

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Az ördög Pradát visel – Érdekes módon Anne Hathaway fent említett karrierútja valahogy Az ördög Pradát visel Andreájának jellemfejlődését mintázza. Bár a film nem a klasszikus értelemben vett romantikus vígjáték, s Andie inkább saját magába, illetve a karrierjébe szeret bele, nem véletlenül katapultált a klasszikusok közé. Az pedig, hogy Hathaway Meryl Streep egyenrangú partnereként játszott, alátámasztja, hogy ő sem véletlenül lett Oscar-díjas színésznő.

Anne Hathaway

Az ördög Pradát visel (Fotó: 7e Art/20th Century Fox / Photo12 via AFP)

Titkos gyöngyszem: Jane Austen magánélete – Kriminálisan alulértékelt film, amely megidézi a Büszkeség és balítélet hangulatát, miközben nem válik Jane Austen-paródiává. Mikor Anne Hathaway finom visszafogottsága összecsap James McAvoy szexi pimaszságával olyan szikra robban fel köztük, amit lehetetlen lesz eloltani.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Chris Pine – Aki Meg Cabot regényeiben Michael Moscovitz, az az adaptációban Nicholas Deveareaux. Mert hiába szerepelt Michael a Neveletlen hercegnő első részében, nagyjából annyira hasonlított a könyvbéli énjére, mint Ginny Weasley a Harry Potterekben (semennyire). A Neveletlen hercegnő 2 – Eljegyzés a kastélyban végre megragadja azt az elsöprő szerelmet, ami a regényekben Mia és Michael között van – ehhez csupán Chris Pine-ra, egy kényszer-eljegyzésre, és egy ellenségekből lett szerelmesek toposzra volt szükség.

Ő mondta:

Két kedvenc romkomom van: a Sztárom a párom és a Holtodiglan.

Sophie Marceau

Nemcsak a franciák kedvenc színésznője, hanem a világ kedvenc francia színésznője. A kamerák kereszttüzében nőtt fel, egy igazi nemzeti kincs. Mivel egy romkommal ismerte meg a világ, a neve gyakorlatilag összefonódott a műfajjal. Bár már 57 éves, sokunknak mindig ő lesz a szerelmes kamasz lány a mozivászonról. Ragyogóan őrzi természetes báját, mintha nem fogna rajta az idő.

Házibuli

Sophie Marceau a Házibuliban (Fotó: Profimedia)

Egy karrier romkomjai: A házibuli folytatódik, I Love America, Kutyába se veszlek, Szex, szerelem, terápia, Maradok!, A párizsi diáklány, Fanfan

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Házibuli – A kamasz Vic Beretton egy házibuliban van, hangos rock and roll zene szól. Az asztalhoz lép italt tölteni. Mögé lép a fiú, fülhallgatót tesz a fejére. Lassú dal szól („Dreams are my reality…”), megszűnik a külvilág, a lány a fiú felé fordul. Egymásra hajtva a fejüket kezdenek lassúzni a sok gyorsan táncoló között, csak a szerelem létezik számukra. Az első kamasz szerelem. Marceau mindössze 13 éves volt, amikor szerződtették a szerepre.

Titkos gyöngyszem: A boldogság sosem jár egyedül – Randizni elváltan, két gyerekkel, negyven felett? Ez bizony már nem a Házibuli Sophie Marceau-ja, hanem egy középkorúan új életet kezdeni próbáló nő története, és bár habkönnyű vígjáték, nem nélkülözi a valóságszagot sem.

Partner, aki leginkább illik hozzá: Pierre Cosso – Franciaország veszettül kereste az új Alain Delont, és azt gondolták, Pierre Cossóban találták meg, akit leszerződtettek a Házibuli folytatásához. Cosso úgy kötötte a nyakába a pulcsiját, hogy ma azért a kormánypártok rögtön meglincselnék. Cossóért nemcsak Sophie Marceau őrült meg, hanem a világ kamaszlány népességének nagy része is.

Ő mondta:

Mindannyian hiszünk a szerelemben, még akkor is, ha épp összetörték a szívünket és magunk alatt vagyunk. A romantika mindig reményt ad nekünk, márpedig a remény az, ami megdobogtatja a szíved, ettől élsz igazán.

Rachel McAdams

Rachel McAdamst általában a „jó nő”, a csillogó szemű álomnő szerepeire castingolják. Ő azonban mindig tud csavarni egyet a „férfi vágyainak tárgya” pozíción, és az érkezésével azonnal kiforrott, érdekes, sokszínű karakterek válnak ezekből a lányokból.

Egy karrier romkomjai: Bajos csajok, Ünneprontók ünnepe, Fogadom

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Szerelmünk lapjai – Tudjuk, hogy nem kifejezetten romantikus vígjáték, de nem lenne tiszta a lelkiismeretünk, ha nem a vitán felül McAdamsszel leginkább azonosított romantikus filmet választanánk ebben a kategóriában, amivel örökre bevéste magát a legikonikusabb romantikus hősnők közé.

The Notebook

Szerelmünk lapjai (Fotó: Melissa Moseley / New Line Cinem / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Titkos gyöngyszem: Időről időreRichard Curtis tudja, hogyan pendítse meg a szív húrjait! Az Időről időre vicces, érzelmes, az átlagembernek szól az átlagélet megismételhetetlen szépségéről. Domhnall Gleeson és Rachel McAdams elragadóan kedves, jólelkű, az életet humorral szemlélő embereket alakítanak, akikbe beleszeretünk és a barátaik akarunk lenni.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Ryan Gosling – Ennél kevés egyértelműbb választás van. Már csak azért is, mert Gosling és McAdams kapcsolata (ami a Szerelmünk lapjai forgatásán szökkent szárba) maga is egy „ellenségekből lett szerelmesek”-típusú romkomként alakult. És azt se felejtsük el, hogy nekik köszönhetjük minden idők legikonikusabb csókját! Nem, nem a Szerelmünk lapjai esőben smárolására gondolunk, hanem arra, amit az ezért a jelenetért kapott MTV Movie Awards átvételekor műveltek a színpadon.

Ő mondta:

Odáig vagyok az elsöprő szerelmi történetekért. Amikor elolvastam a Szerelmünk lapjai forgatókönyvét, nem bírtam abbahagyni a sírást!

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn eleganciája, kecsessége és bája egyszeri és megismételhetetlen volt Hollywood történelmében, miközben képes volt folyton megújulni minden egyes szerepében.

Egy karrier romkomjai: Sabrina, Mókás arc, Álom luxuskivitelben, Amerikai fogócska, My Fair Lady

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Római vakáció – A film, ami egycsapásra sztárrá tette Audrey Hepburnt, és a szerelem fővárosává Rómát. (A Párizs-rajongóktól jelenleg nem fogadunk kérdéseket, köszönjük a megértést). Joe Bradley (Gregory Peck) a tökéletes idegenvezető mind az olasz fővárosban, mind a szívügyekben, Anna hercegnő szemén keresztül pedig varázslatos élmény lesz rácsodálkozni minderre.

Római vakáció

Római vakáció (Fotó: PARAMOUNT PICTURES / Collection ChristopheL via AFP)

Titkos gyöngyszem: Ketten az úton – Audrey Hepburn ezúttal Franciaországon kalauzolja végig a nézőket, mint Joanna Wallace, aki férjével, Markkal (Albert Finney) utazik a francia Riviérára. Az út során vissza-visszatekintünk a pár múltjára, és a problémáikon túl velük együtt rájövünk, miért is szerettek egymásba. Joanna életszakaszainak érzelmi skáláját Hepburn minden korábbi alakításánál hitelesebben jeleníti meg.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Gregory Peck – Nem véletlenül találgatta a bulvársajtó a Római vakáció idején azt, hogy vajon egymásba szeretett-e a film két főszereplője. Legyünk őszinték, egyiküket sem hibáztatnánk, ha kiderülne, hogy volt igazságtartalma a pletykáknak.

Ő mondta:

A Római vakáció forgatása olyan volt, mint egy tündérmese.

Reese Witherspoon

Bár Reese Witherspoon számos egyéb műfajban – az életrajzi filmektől a thrillerig –megcsillogtatta a tehetségét a karrierje során, mégis leginkább a romantikus vígjáték zsánerével forrt össze a neve. Ezt azonban sem ő, sem mi nem bánjuk, imádjuk nézni az izommemóriából hozott egyszerre cuki és eltökélt karaktereit.

Egy karrier romkomjai: Mindenütt nő, Négy karácsony, Honnan tudod?, Kémes hármas, Újra otthon, Nálad vagy nálam?

Mindenütt nő

Mindenütt nő (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Doktor Szöszi – Bár két része született (és készül a harmadik is), a Doktor Szöszi első részét annyira eltalálták, hogy gyakorlatilag lehetetlen megismételni a sikerét. Mondj még egy filmet, ami ennyire inspirálóan üzeni a nőknek, hogy igenis lehetnek egyszerre csajosak és okosak, reménytelenül romantikusak és feltartóztathatatlanul ambiciózusok!

Titkos gyöngyszem: Ha igaz volna… – Az életen át tartó románcnál már csak az a mindent elsöprő szerelem romantikusabb, ami valóban a csillagokban van megírva: amikor tényleg egymásnak vagytok teremtve, olyan lelkitársak vagytok, akik találkozását még a halál szele sem akadályozhatja meg. Kizárólag az olyan menthetetlen romantikusoknak ajánljuk, mint Elle Woods. 

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Mark Ruffalo – Nemcsak Reese Witherspoon, de Mark Ruffalo romkom-karrierjének is elfeledett gyöngyszeme a Ha igaz volna… Ugyan a film 90 százalékában még csak nem is érnek egymáshoz, a kettejük közti kémia mégis megismételhetetlen.

Ő mondta:

Nem hiszem, hogy valaha is leállok a romkomok készítésével. Nagyon fontosak számomra, ez a kedvenc műfajom, mert jól érzi magát tőle az ember.

Juliette Binoche

Juliette Binoche pályafutását – vérbeli francia lévén – átszövi a szerelem és a szenvedély.  Ugyan a francia színésznőt sokan elsősorban a fajsúlyosabb darabokkal azonosítják, mégis számos vígjáték lapul a szerepei között. Ezeket éppolyan komolysággal közelíti meg, mint minden tovább munkáját, extra érzelmeket csempész a történetbe, hogy végül olyan keserédes eredményt kapjunk, mint amilyen maga az élet.

Egy karrier romkomjai: Dan és a szerelem, Kettős életek, Kanapé New Yorkban, Apropó szerelem

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Csokoládé – Ha inkább ételről szóló érzéki filmet keresünk Juliette Binoche-sal a főszerepben, a nemrég megjelent A szenvedély ízét válasszuk. Ez ugyanis az érettebb és gasztroközpontúbb verziója a színésznő azelőtti legismertebb filmjének, a Csokoládénak. És mint olyan, megkerülhetetlen, ha Binoche filmográfiájáról van szó. A Csokoládé ugyan inkább tragikomédia, mint színtiszta romkom, Binoche és Johnny Depp párosa éppúgy boldogsághormont szabadít fel, mint maga a csoki.

Juliette Binoche

Juliette Binoche a Csokoládé c. filmben (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Titkos gyöngyszem: Jöjj el, napfény! – A középkorú nő figuráját nem reprezentálják kellő alkalommal a romantikus filmek. Ezt a hibát korrigálja a Jöjj el, napfény!, melyben Juliette Binoche karaktere keresi a szerelmet egy botlásokkal, szenvedéllyel, empátiával teli úton.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Benoît Magimel – Ő és Juliette Binoche egyszer már a való életben is megpróbálták együtt (egy közös lányuk is született), azonban a házasságuk csúnyán végződött. Minden egymás iránt megmaradt szeretetüket azonban sikeresen idézték fel és forgatták bele A szenvedély ízébe, ami így az utóbbi idők legérzékibb filmje lett.

Ő mondta:

Mikor először láttam a [Jöjj el, napfény!-t], a közönség és én is nagyon sokat nevettünk. Másodjára sírtam. Sokféleképpen lehet értelmezni attól függően, hogy érzed magad.

Emma Stone

Az utóbbi években ugyan Emma Stone inkább a drámai oldalát mutatta meg, ne felejtsük el, hogy vígjátékokban kezdte a karrierjét – így természetesen lehet rá számítani, ha egy garantáltan vicces romkomot akarunk látni.

Egy karrier romkomjai: Őrült, dilis, szerelem, Káprázatos holdvilág, Aloha

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Szegény párákYorgos Lanthimos leginkább mainstream filmje nyilván a romantikus vígjáték határmezsgyéjén kell, hogy létezzen, hiszen főszereplője a romkomkirálynő, Emma Stone. Bár Bellának számtalan romantikus és szexuális kalandja lesz története során, végső soron a Szegény párák egy olyan unortodox romkom, melyben Bella nem egy emberrel, hanem a világgal esik szerelembe.

Emma Stone

Őrült, dilis, szerelem (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Titkos gyöngyszem: Könnyű nőcske – Talán már kicsit a feledés homályába veszett Emma Stone karrierjének első olyan filmje, ami nemcsak a „vígjáték”, hanem a „romantikus” kategóriában is hasít. Ráadásul bőven túllép a tinédzser célközönségén. Vicces, eredeti, tele ikonikus jelenetekkel és beszólásokkal (Stanley Tuccinél nincs emlékezetesebb apa!). Emellett romkomként a zsánerre – azon belül is annak ’80-as évekbeli képviselőire – is reflektál. Zseni!

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Ryan Gosling – Nem véletlenül dolgoztak együtt háromszor is: hibátlanul egymásra hangolódtak, a legjobbat hozzák ki egymásból színészileg. Közös karrierük csúcs nyilván a Kaliforniai álom, de az Őrült, dilis, szerelem legemlékezetesebb pillanatait is az ő párosuknak köszönhetjük.

Ő mondta:

A Szegény párákat romkomnak tartom. Csak Bella az életbe magába szeret bele egy konkrét személy helyett.”

Cameron Diaz

Ismét egy olyan színésznő, aki nem fél kipróbálni magát a legkülönfélébb zsánerekben, mégis, ha rá gondolunk, a romantikus vígjáték műfaja jut eszünkbe – és vica versa. Cameron Diaz mintha mindig „önmagát” alakítaná, hiszen olyan könnyedén és természetesen testesíti meg a merőben különböző karaktereit, hogy nem tűnik úgy, mintha színészkedne.

Egy karrier romkomjai: Keresd a nőt!, Egy cipőben, Míg a jackpot el nem választ, A csajok bosszúja, Rossz tanár, Szexvideó

Cameron Diaz

Cameron Diaz a Keresd a nőt!-ben (Fotó: Twentieth Century Fox Film Corpo / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Holiday – Nem sokan mondhatják el magukról, megkerülhetetlenül összeforrt a nevük egy-egy nemzetközi ünneppel. De Cameron Diaz és a karácsony pont ilyen, mégpedig a Holidaynek köszönhetően. Addig ugyanis nem kezdődik el az ünnepi időszak, amíg nem nézzük meg, hogyan engedi meg magának a szerelmet Diaz Amandája és Jude Law Grahamje.

Titkos gyöngyszem: Kéjjel-nappal – Ha egy pörgős, laza szórakozásra vágyunk, amiben van akció, humor és románc, egyértelműen a Kéjjel-nappalra esik a választásunk! Tom Cruise és Cameron Diaz egy indokolatlanul összeillő páros, akik dinamikáját még jó pár produkcióban feltérképezhették volna.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Mike Myers – Igen, unortodox választás, de nem lett volna nyugodt a lelkiismeretünk, ha Shrek és Fiona szerelme valahogy nem került volna fel a listára!

Ő mondta:

A [Holiday] a talpraesett hercegnőről szól, aki megkaphat, amit csak akar, de addig nem, amíg fel nem töri a szívét, sebezhetővé nem válik, és nem engedi be a megfelelő férfit. Nem csak a szőke herceget fehér lovon, hanem azt a pasit, aki minden olyan módon képes jelen lenni a számára, ahogy szüksége van rá.

Jane Fonda

Jane Fondáról minden generációnak más-más jut eszébe: aktivista, aerobik-úttörő, feminista ikon. Egyvalamiben azonban mindannyian egyetértenek, mégpedig abban, hogy utánozhatatlan színésznő, aki a vásznon éppolyan sokszínű, mint az életben. Pályafutását a Tall Story című romantikus komédiával kezdte 1960-ban, így nem csoda, hogy karrierjét meghatározta a műfaj, amelyben – sok más zsáner mellett – szintén maradandót alkotott.

Egy karrier romkomjai: Tall Story, Vasárnap New Yorkban, Anyád napja, Könyvklub

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Mezítláb a parkban – Az ellentétek vonzzák egymást, és ezt a Mezítláb a parkban óta már megkérdőjelezhetetlenül tudjuk. Az életvidám Corie (a szerepben Fonda lenyűgöző) és a kissé karót nyelt férje, Paul (Robert Redford) friss házasok, akik igyekeznek akklimatizálódni az új élethelyzetükhöz a Greenwich Village-i lakásukban, a szomszédokhoz, és egymáshoz ebben a szuper romantikus vígjátékban.

Jane Fonda

Jane Fonda a Mezítláb a parkban c. filmben (Fotó: Wallis-Hazen / Nancy Enterprises / Collection ChristopheL via AFP)

Titkos gyöngyszem: Grace és Frankie – A Netflix sorozata ugyan alapjában véve két barátnőről szól – akiket az hoz össze, hogy a férjeik összejöttek egymással –, a Grace és Frankie mégis teljesíti mindazt, amire egy jó romantikus vígjátékban vágyunk. Érzelmek, humor, kalandos mindennapok. Amiért viszont különösen szeretjük a szériát az az, hogy megmutatja, mi történik a happy enden túl, és azt üzeni: a barátainkban is rálelhetünk a lelkitársunkra.

Partner, aki a leginkább illik hozzá: Robert Redford – Az évtizedek során Fonda és Redford megszámlálhatatlan alkalommal nyilatkozták, mennyire imádnak együtt dolgozni. Ez meglátszik a vásznon is – mind a négy közös munkájuk alkalmával.

Ő mondta:

Az Anyád napja a legokosabb film, amit valaha készítettem.

Jennifer Lopez

Sok színésznőnek van romkom korszaka, ám többen egy idő után látványosan kihátrálnak a zsánerből. Jennifer Lopez azonban sosem tenne ilyet: a karrierje minden pontján készített romkomot, akkor is, amikor épp nem volt menő a műfaj. Naivák eljátszásával kezdte, és ahogy idősödött, a girlboss énje a romantikus filmjeiben is nagyobb teret kapott.

Egy karrier romkomjai: Szeretném, ha szeretnél; Anyád napja; Az a bizonyos kilenc hónap, Álommeló; Vegyél el

A legsikeresebb filmje a zsánerben: Hölgyválasz – Egy film, amiben a tánc iránti szenvedély és szeretet legalább annyira fontos, mint a szerelem. A pazarul táncoló Lopez táncpartnere pedig nem más, mint a zsáner ősz hajú hercege, Richard Gere. Úgy is romantikus, hogy ők ketten nem jönnek össze.

Richard Gere és Jennifer Lopez

Richard Gere és Jennifer Lopez a Hölgyválasz c. filmben (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Titkos gyöngyszem: Álmomban már láttalak – Lopez egyik korai kirándulása a műfajba tulajdonképpen a Micsoda nő! nagyvárosi romantikus meséjét élesztette újra, csak itt prostituált és dúsgazdag üzletember helyett egy szállodai szobalány és egy befolyásos politikus melegedett össze. A párosuk Ralph Fiennes-szel azért a hihetőség határát súrolta.

Partner, aki leginkább illik hozzá: Ben Affleck – Bár kimondott romkomot nem készítettek együtt – ehhez talán a legközelebb az Apja lánya állt – , a közös életüket változtatták egy óriási romkommá.

Ő mondta:

A romantikus vígjátékok nem könnyed filmek. Szükséges, gyönyörű filmek, és nem értem sokan miért húzzák le őket, mikor mindenki szeret romantikus filmeket nézni. Nem ismertem egy olyan srácot se, aki ne jött volna szívesen moziba megnézni velem egy romantikus vígjátékot.

A 30 legragyogóbb romkomkirálynő cikkünk második részét jövő héten olvashatod az nlc-n.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.