nlc.hu
Sztárok

Meg Ryan visszatérése

Teremhet még babér Meg Ryannek Hollywoodban?

A színésznő az elmúlt húsz évben igazán maradandót nem alkotott, de lehet, hogy az új filmje egy új kezdetet is rejt magában.

A ’90-es években jóformán nem volt olyan romantikus film, amiben Meg Ryan ne tűnt volna fel. A szőke naiva szerepe annyira passzolt rá, hogy hamar be is skatulyázták ebbe a szerepbe, ő pedig nem igazán próbált kitörni, hiszen ami egyszer bevált, azt ugye kár bolygatni… Mégis eljött egy pont, amikor a mozinézők már valami másra vágytak, a régi recept – miszerint vegyél két karizmatikus embert, keverd őket olyan szituációkba, amiről a néző elhiheti, hogy vele is megeshet, aztán azért még küldd meg némi romantikával is a helyzetet – kezdett veszíteni a varázsából.

Ez nagyjából a kétezres évek elejére datálható, ami két okból is érzékenyen érintette a színésznő karrierjét. Ryan egyrészt nem tudta, hogyan tovább: hogy mit vállaljon, ami testhezálló lenne számára. Másrészt betöltötte a negyvenet, és a bűvös négy x akkoriban egyet jelentett azzal, hogy neked leáldozott, és ennek Ryan volt akkoriban az egyik legnagyobb áldozata. (Az ageshaming még mindig gyerekcipőben jár, de talán húsz év alatt némileg javult a helyzet.)

Meg Ryan

Fotó: Rich Fury/amfAR/Getty Images for amfAR

Hiúság, Meg Ryan a neved

A színésznő egyre inkább kiesett a rendezők kegyeiből. Az még egy dolog volt, hogy nem igazán tudott komoly babérokra törni, de mivel az öregedésben látta a legnagyobb fenyegetettséget, ezért beállt a plasztikáztató hírességek sorába. Sőt, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy úttörő lett ebben a „sportágban”. Olyannyira, hogy a szomszéd lányos báját pont úgy radírozta le a műtétekkel, akárcsak a mimikáját. Az arcán hamarosan megjelentek a különféle töltőanyagok nyomai, az akkori képeit nézegetve pedig azt is valószínűsíthetjük, hogy orrplasztikát is bevállalt. 

A pletykalapok persze nem kímélték: rengeteg támadást kapott, hiszen gyakorlatilag felismerhetetlen lett a szépészeti beavatkozásoktól. Ő mégis így reagált a helyzetre: 

Őszintén szólva nem nagyon foglalkozom vele. Sok a gyűlölet a mai világban. Olyan könnyű ítélkezni. Képzeld el, milyen hülyeség gyűlölködőnek lenni.

Ezzel egy időben a színésznőnek a magánélete is zátonyra futott. Dennis Quaiddel való házassága 2001-ben ért véget, miután Ryan viszonyt kezdett akkori filmbeli partnerével, Russel Crowe-val. Ők ketten a Túszharc című mozit forgatták, ami szintén távol esett a színésznő korábbi vállalásaitól, nem is hozott olyan sokat a mozipénztárakhoz, mint remélték, Ryan karrierjét pedig szintén nem lendítette fel. 2003-ban még egy próbálkozása volt: a Kate és Leopold visszanyúlt a romkomok alapjaihoz, de egy picit frissebb módon tette ezt. De még Hugh Jackman elbűvölő sármja sem volt elég ahhoz, hogy a korábbi évek sikereit ismét megismételje.

Ki vagyok én?

2004 és 2007 között Ryan egyáltalán nem forgatott, ezt követően pedig inkább a független filmek irányába fordult – nem sok sikerrel. Amíg például Robert Pattinsonnak sikerült hasonló stratégia mentén leráznia magáról az Alkonyat Edwardjának emlékét, a színésznő számára ez sem hozott felüdülést. Úgyhogy 2010-ben megint eltűnt a nyilvánosság elől, és 2013-ig nem is vett részt semmiben. Ennek egyébként az az oka, hogy bár több projektbe is belekezdett, végül mindegyiket elkaszálták. 2013-ban aztán korábbi kolléganője, Lisa Kudrow mellett vállalt epizódszerepet a Web Therapy című sorozatban, és első rendezésére fókuszált. Az Ithaca 2015-ben jött ki, meglehetősen jó visszhanggal, filmes fesztiválokon sikerült is magára irányítania a figyelmet. Ez azonban még együtt is kevésnek bizonyult a Ryan-reneszánszhoz, a szikra hamar kialudt és vele együtt Meg Ryan neve ismét a feledés homályába veszett. 

Meg Ryan és Billy Crystal
Megnézem
Összes kép (7)

A romkomok királynője visszatér

A színésznőt azonban nem olyan fából faragták, hogy egykönnyen feladja. Mivel a klasszikus romkomokat amúgy is egyre jobban hiányolja a közönség, rájött, ideje leporolni az ezzel kapcsolatos tudását. Megírta a What Happens Later forgatókönyvét, és úgy döntött, hogy nemcsak írója, de rendezője ÉS főszereplője is lesz a mozinak. A történet szerint Willa (ez Ryan) és William (mindenki kedvenc Mulder ügynöke, David Duchovny) hosszú évekkel ezelőtt együtt jártak, de aztán szakítottak, mert egészen másképp képzelték az életüket. Most a reptéren futnak össze, és mivel behavazódnak, nemcsak a múltbéli sérelmeiket idézik fel, hanem azt is, mi lett volna, ha másképp alakul a közös életük.

Ellentétben azokkal a filmekkel, amelyek Ryant ikonná tették, ez a film nem fiatalokról szól, hanem két középkorú emberről, de talán pont ez az, ami miatt tud működni a dinamika: nem akarja magát másnak mutatni, mint ami, főleg nem fiatalabbnak. Mivel Meg Ryan sem csillogó szemű huszonéves, a főhős karakterét sem akarta mindenáron megerőszakolni azzal, hogy ifjabbnak ábrázolja. És talán pont ez a felismerés – ami meglehetősen sokáig tartott neki – lesz az, amivel ismét az élvonalba tud kerülni.

Mindenkinek megvan, amikor a Kisasszonyokban elhangzik a jótanács: arról írj, amit ismersz. Ryannél kevesen ismerik a zsánert jobban, és azzal, hogy végre elfogadta az idő múlását is, talán sikerült egy olyan rést találnia a szakmában, amiben virágozhat. Persze hosszú távú következtetést ebből az egy moziból még kár lenne levonni, ám a színésznő tényleg próbálkozik, és Reese Witherspoonnak is sikerült magát teljesen újradefiniálni, akkor miért ne sikerülhetne ugyanez a romkomok koronázatlan királynőjének? Egy biztos, mi nagyon szorítunk neki, hiszen nélküle aligha hinnénk az igaz szerelemben, nem igaz?

Forrás: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top