nlc.hu
Sztárok

Reese Witherspoon producerré válása

47 éves Reese Witherspoon, akinek a sikerét Doktor Szöszi is megirigyelné

Ha bárki kételkedett volna korábban abban, hogy Hollywoodban lehetőség van az újrakezdésre, akkor íme a bizonyíték!

Azt mondják, harmincon túl Hollywoodban nincs élet, nyilván a nők számára, hiszen a férfiak ugyebár az idővel csak nemesednek, mint a jó bor… Reese Witherspoon az élő példa rá, hogy 47 évesen is lehet az élmezőnybe tartozni, persze ehhez az is kellett, hogy újradefiniálja önmagát és megtalálja a saját útját producerként és üzletasszonyként. 

Ha kidobnak az ajtón, mássz be az ablakon 

Reese Witherspoon megosztó színésznő. Sokan még mindig a Doktor Szöszi-féle bájos, butus szőke kategóriába skatulyázzák, pedig számtalan drámai szerepet is maga mögött tudhat. A Johnny Cash életét bemutató Nyughatatlanért 2006-ban ő vihette haza a legjobb női főszereplőnek járó BAFTA- és Oscar-szobrocskát, de 2015-ben szintén jelölték a kategóriában a Vadon című filmért. Mindezt azért fontos hangsúlyozni, mert tényleg elképesztően tehetséges, mégis volt egy pont az életében a 2010-es évek elején, amikor a szakma egyszerűen nem akart számára olyan szerepet felkínálni, ami igazán testhezálló lett volna.  

Reese Witherspoon

Reese Witherspoon a Vadonban (Fotó: Profimedia)

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy ne kapott volna szerepet, de valljuk be, nem a kvalitásainak megfelelő ajánlatokkal bombázták. Igen, Witherspoon remek genetikájának köszönhetően tíz évet bármikor simán letagadhatna, de ez nem feltételezi automatikusan azt, hogy vágyott is arra, hogy olyan nők bőrébe bújjon, akikhez nincs semmi köze. Nyilván lehet azt mondani, hogy akkor minek vállalta el, de tudjuk jól, milyen Hollywood – és ehhez még csak belsősnek sem kell lennünk –, ha egyszer azt mondod, elég volt, másodjára már nem fognak keresni.  

Reese tehát kezébe vette az irányítást, vagy ha úgy tetszik, a sorsát, és 2012-ben létrehozta a saját produkciós cégét, a Pacific Standardot (ami jelenleg már a Hello Sunshine produkciós cég egyik leányvállalata), hogy olyan forgatókönyveket vigyen vászonra, ahol az erős nőké a főszerep, ezzel pedig egy új korszak nyílt az életében, amit még a szakma is tátott szájjal nézett végig. 

 

A hazugság, ami nagyot szólt 

A Vadon sikere csak a kezdet volt, a Holtodiglan vagy a Broken után a kritikusok is kezdtek rájönni, hogy a színésznő remek érzékkel nyúl egy-egy sztori után, de amikor a Hatalmas kis hazugságokra lecsapott, többé senki nem kételkedett abban, hogy az új Reese nem adja könnyen magát. Nem elég, hogy az egyik legnagyobb könyvsikert sikerült megcsípnie egy hónappal a kiadás után, de egy másik nagyágyút választott maga mellé producerpartnernek, Nicole Kidmant, akivel közösen elképesztő szereplőgárdát hoztak össze a minisorozathoz. Döntéseiket igazolja, hogy 2017-ben taroltak, összesen nyolc Primetime Emmy-díjat vihettek haza a 16 jelölésből. 

Fontos megjegyezni, hogy Reese könyvek iránti szeretete sokat adott ahhoz, hogy sikerült újra befutnia a filmezés világában, a Vadon, a Holtodiglan is könyvadaptáció, ahogyan a Hatalmas kis hazugságokat követő Lucy az égben, valamint a 2019-es Kis tüzek mindenütt szintén. Aki kicsit is jelen van a közösségi médiában, tudhatja, hogy Witherspoon saját könyvklubot vezet, ahol havonta egy kötet kerül a fókuszba, természetesen egy erős nővel a főszerepben.  

Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon és Shailene Woodley

Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon és Shailene Woodley a legjobb tv sorozatnak (Hatalmas kis hazugságok) járó Golden Globe-díjjal (Fotó: George Pimentel/WireImage)

A sorozat elképesztő sikere a színésznő karrierjét már-már hamvaiból támasztotta fel, és végre megint olyan karaktereket ölthetett magára, amik igazán közel álltak hozzá. Így jött képbe az Újra otthon, az Időcsavar, na és persze a The Morning Show (nem meglepő módon egy újabb könyv, a Top of the Morning: Inside the Cutthroat World of Morning TV alapján), ahol Jennifer Aniston mellett bravúrozott. A cselekmény szerint a főszereplő Aniston műsorvezető párját, akit Steve Carell alakít, szexuális visszaélések miatt kirúgják a csatornától, így egy másik nő, Reese Witherspoon kerül a műsorvezetői székbe, márpedig tudjuk, hogy van a mondás, két dudás egy csárdában…  

Bár a kettejük közötti rivalizálás és későbbi összefogás is érdekes, igazán azért tudott ez a sorozat ütni, mert az NBC néhány évvel korábbi botrányaira reflektál, amikor elég csúnya csontvázak estek ki a vezetőség szekrényéből a #MeeToo mozgalom idején.   

Nézegess képeket a szülinapos sztárról!

Reese Witherspoon fiatalon
Megnézem
Összes kép (4)

A streamingkirálynő 

Nagyon sok tényező szerepet játszik abban, hogy Witherspoon ismét a csúcsra tört, de talán az egyik legfontosabb oka a sikerének, hogy ahelyett, hogy a nagy mozistúdiókat ostromolta volna, inkább a streaming és egyéni gyártás vonatára ült fel. A Hatalmas kis hazugságok az HBO saját gyártású sorozatai között, a Kis tüzek mindenütt a Hulun, míg a The Morning Show az Apple+ kínálatában debütált. Az évtized adottságait kihasználva nyitott volt arra, hogy a régi ajtók helyett újakat nyisson ki, és a bátorsága őt igazolta, ha manapság valami újdonságot szállít, a streamingplatformok sorban állnak azért, hogy őket válassza. Így történt a Daisy Jones and The Sixszel is, ami hatalmas siker lett a Reese-féle égisz alatt – ezúttal az Amazon Prime volt a szerencsés, hogy műsorra tűzhette a sorozatot. (Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy szóljunk, ha eddig még nem kezdted el nézni, akkor azonnal pótold, mert Elvis és Priscilla Presley unokája, Riley Keough elképesztően tehetséges.) 

Reese Witherspoon

Reese Witherspoon a Daisy Jones and The Six Los Angeles-i premierjén (Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Doktor Szöszi is büszke lenne rá 

Reese színésznőből vérbeli cápa lett, jelenleg 12 különböző projekten dolgozik, mindamellett, hogy 2015-ben saját divat- és lakberendezési márkát is indított Draper James néven (Dorothea Draper a nagymamája, William James a nagypapája volt).  Emellett nyilván nem meglepő, hogy a gyerekek és a nők jogainak elkötelezett támogatója, régi patronáltja a Save the Children jótékonysági szervezet, és nem mellesleg a Gyermekvédelmi Alap igazgatótanácsának is dolgozik. „Nőként és anyaként mélyen törődöm más nők és gyermekek jólétével szerte a világon, és az évek során mindig kerestem a lehetőségeket a változásra” – nyilatkozta korábban, de a tettei beszéljenek helyette, 2020-ban, a világjárvány idején például a ruhakollekciója darabjait ingyenesen adta a tanároknak a Draper James Loves Teachers akció keretében, sőt a Katrina hurrikán áldozatainak is rengeteget segített. 

Witherspoon úgy döntött, a patriarchális társadalmunkban igenis fontos, hogy nőként ne elnyomjuk egymást, hanem felemeljük, és minden munkájában, minden megnyilvánulásában ezt hangsúlyozza. 2015-ben, amikor a Glamour magazin neki ítélte a Woman of The Year díjat, a köszönőbeszédét is a nőkhöz intézte: 

Abban hiszek, hogy az ambíció nem egy szitokszó. Azt jelenti, hogy hiszel magadban, a képességeidben. Gondolj csak bele: mi lenne, ha mind lennénk elég bátrak ahhoz, hogy higgyünk a saját képességeinkben? Ha egy kicsit ambiciózusabbak lennénk? Azt gondolom, megváltoztathatnánk a világot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top