nlc.hu
Trend

Újra divat a Rachel-haj

A Rachel-frizura visszatért, de már máshogy hívják

Már maga Jennifer Aniston is újra ilyen frizurát hord, pedig annak idején - saját bevallása szerint - utálta.

A kilencvenes évek ikonikus frizuráját, a Rachel-hajat Jennifer Aniston Jóbarátok-beli karekteréről nevezték el. Akkoriban szinte minden második nő ennek a hajnak valamilyen változatát hordta, a frizura minden idők egyik legnépszerűbb hajviseleteként vonult be a divattörténelembe. A jellegzetes, rétegezett hajvágást a fodrásza, Chris McMillan alkotta meg a színésznő számára, aki utóbb bevallotta: valójában utálta azt.

 „A Rachel borzasztó volt! Rengeteg karbantartást igényelt. Minden alkalommal átkoztam Christ, amikor be kellett szárítani. Három hajkefe kellett hozzá, olyan volt, mint egy műtét” – nyilatkozta egy alkalommal Aniston.

Jennifer Aniston Rachel-haja egykor és most

Az eredeti Rachel-haj és a 2023-as változat (Fotók: Profimedia/Getty Images)

A kétezres években aztán elérkezett a hajvasalók és az egy hosszra vágott frizurák divatja, ezzel pedig a rétegezett vágásoknak és ezzel együtt a Rachelnek is leáldozott. Ennyi idő alatt azonban felnő egy generáció, és a divat kereke is megtesz egy teljes fordulatot, a kilencvenes évek trendjei újra aktuálisak és közöttük bizony visszatért a Rachel-haj is. Csak épp új nevet és némi frissítést kapott: jelenleg butterfly haircut-nak, vagyis pillangó hajvágásnak hívják, de emlegetik Rachel 2.0-ként is. És arra, hogy a frizura megfellebbezhetetlenül szupertrendi, a legékesebb bizonyíték az, hogy immár maga Jennifer Aniston is – újra – ilyet hord. Az eredeti verzióhoz képest annyi változtatással, hogy a tincsei valamivel hosszabbak, a jól ismert rétegek csupán az álla alatt kezdődnek.

Kiknek előnyös?

Pillangó Frizura

A pillangó frizura (Fotó: Getty Images)

A butterfly vágás lényege az, hogy minél több réteget hozzunk létre a frizurában. Ez azt jelenti, hogy az arcot hátulról előrefelé lépcsőzetesen rövidebb rétegek keretezik, és a fejtetőtől kiindulva is hasonló rétegeket vágnak a hajba. Ennek az az előnye, hogy ezáltal a haj nem lapul le, könnyed, lebegő stílusa lesz, ami szépen együtt mozog viselőjével. A másik előnye, hogy nagyon szépen keretezi az arcot, azaz akinek nem tökéletes az arcformája, a rétegekkel optikailag nagyon szépen lehet korrigálni rajta. Ha ilyen hajat vágatunk, sokkal nagyobbnak fog tűnni a hajtömegünk is, ebből adódóan a frizura ideális azoknak, akiknek vékony szálú, könnyen lelapuló haja van. 

Alapvetően ez a vágás valamelyest hosszabb hajban mutat a legjobban, és az az optimális, ha egyenes, vagy legfeljebb kicsit hullámos. Göndör hajban ugyanis másképpen festenek ezek a rétegek és könnyen előfordulhat, hogy végül túlságosan szétáll a haj. 

„Ennek a hajvágásnak az a szépsége, hogy bármilyen arcformához előnyös lehet, csak megfelelőképpen kell alakítani. Ha az arcforma meghosszabbítása a cél, hosszabb rétegekkel érdemes keretezni. Szögletes arc esetén viszont a függönyfrufruval célszerű megpróbálkozni, ami lágyítja az állkapocs vonalát” – magyarázta Jay Birmingham sztárfodrász a Woman&Home magazinnak.

@eggdressesup spent weeks watching so many vids of ppl trying this and not a single one looked bad so i caved #butterflycut #diyhaircut #layeredhaircut ♬ Storytelling - Adriel

Bár Youtube és a Tiktok tele van instrukciós videókkal arról, hogyan vághatunk ilyen frizurát saját magunknak, abból ítélve, hogy ezek közül mennyi végződik sírással, jobb, ha nem kockáztatunk, és a vágást inkább szakemberre bízzuk.

A frizura karaktere tovább hangsúlyozható hajfestéssel: olyan technikákkal, mint a balayage vagy a babylights, gyönyörű, többdimenziós hatás hozható létre, melytől a frizura még élettelibbé válik. 

Így formázd!

Ha bevállaljuk a pillangó-vágást, fel kell készülnünk arra, hogy a frizura mindennapi elkészítésével is lesz némi dolgunk. A legegyszerűbb technika, ha az arcot keretező rétegeket körkefével előre szárítjuk, majd rövid időre a fülünk mögé tesszük, így áll be tökéletesen. A hajtöveket, különösen a fejtetőn némi szárazsamponnal megemelhetjük, hogy tényleg úgy tűnjön, mintha hatalmas hajkoronánk lenne.

Abban az esetben, ha több időnk van belőni a hajat, és/vagy a hollywoodi, tökéletes variánsára vágyunk, akkor kapjuk elő a nagyméretű hajcsavarókat és csavarjuk be a hajunkat úgy, hogy a hajat befele csavarjuk; így filmvászonra illő hatalmas, enyhén hullámos, szálló hajkoronát érhetünk el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top