nlc.hu
Trend

Frizuratrendek 2022

Visszatérnek a nagybetűs Hajak a divatba! – Frizuratrendek 2022

Felkészültél? Ismét hódítanak a szalon hajak!

A trendek alaptulajdonsága, hogy folyton változnak, miközben mindig visszahoznak valamit a múltból. A frizuratrendekre ez most különösen igaz, régi fazonok térnek vissza, persze abszolút új köntösben, az alaphajaknak pedig úgy tűnik, egy időre érdemes lesz búcsút mondani. A 2022-es hajtrendeket Vörös Kati fodrász, a Horror Barbie fodrászszalon tulajdonosának segítségével állítottuk össze. 

Kilencvenes évek. újratöltve

Ahogy a divatban, úgy a hajtrendekben is visszatértek a kilencvenes évek, és ez egyet jelent azzal is, hogy az elmúlt szezonokra jellemző basic hajakról a belőtt frizurákra terelődik a hangsúly. Az egyszerűség cheugy lett, aki a trendeket követi, technikásabb hajat vágat magának. „A kilencvenes évek jó értelemben vett megcsinált hajai már most is meghatározóak, és úgy látom, még inkább azok lesznek a következő szezonokban. Egy ideig az egyszerűség volt a népszerű, a frizurákat pedig a gendersemlegesség erősödő trendje is meghatározta, most azonban változik a divat, visszatérnek a kifejezetten nőies fazonok – mondja a fodrász – Azok a szalon hajak, amiken látszik, hogy professzionális vágástechnikával készültek. Amik szexik és vagányak, a feminin jelző nem gyengeségre utal, épp ellenkezőleg. Egy jól összerakott, divatos, a frizurájára is igényes nőt ma már jóval inkább olyan jelzőkkel illetünk mint határozott, erős és független.” 

Mikro bob

A bob örök, azonban az évek óta népszerű long bob helyett a rövidebb fazonok jönnek divatba, amelyeken szintén érződik a kilenvenes évek hatása. Amit akkoriban Meg Ryan, Cameron Diaz és Winona Ryder képviselt, most újra trendben van: épp csak fül alá érő, a pixie határát súroló fazonok, melyeknek jól áll egy kis huncut természetes hullám, szexi, ha frufruval társítják, és ha kedvünk tartja, csattal is eltűzhetjük.

Kristen Stewart rövid bubi frizurával

Kristen Stewart rövid bob frizurával (Fotó: Tibrina Hobson/FilmMagic)

Ella Hunt rövid bubi frizurával

Ella Hunt rövid bob frizurával (Fotó: Jordan Hinton/Image Press Agency, Profimedia)

bubi frizura

Genny divatház – 2022 tavasz-nyár
(Fotó: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images)

Fiúsan rövid fazonok

Emlékeztek Gwyneth Paltrow rövid frizurájára abból az időből, mikor Brad Pittel járt? A fiúsan rövid fazonok, pixie-k is visszatérnek, az épp csak fül mögé tűrhető tincsekkel, az oldalt és hátul felnyírt kialakításokkal. Szélsebesen söpört végig a hír a neten, mikor Ungár Anikó levágatta haját, amiről a bűvésznő azt mondta, hatalmas szabadságot ad számára. „Ezek határozzák meg a natúr vonalat, bár esetükben is a legdivatosabbak a jól elkészített típusfrizurák lesznek majd.” – mondja a fodrász. A pontos vágás, a technikás kialakítás adja a lelkét ezeknek a hajaknak, ha ilyet készíttetsz, legyen rá gondod, hogy rendszeresen látogasd a fodrászodat. 

rövid frizura - John Richmond divatház - 2022 tavasz-nyár

John Richmond divatház – 2022 tavasz-nyár (Fotó: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images)

Lea Seydoux

Lea Seydoux (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Rövid frizura göndör hajból

Rövid frizura göndör hajból (Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)

Insta hajak

Az influenszer társadalom megnyugtatására mondjuk: divatban maradnak az insta hajak is. Azok a szépen beszárított, csillogó, lágyan hullámzó hajtömegek, melyekről talán nem a természetesség jut eszünkbe, ám arra biztosan egy emberként lennénk kíváncsiak, milyen hajápolókkal érik el ezt a hatás. A fényes finish alap, ami más fazonoknál is tetten érhető, és ami egyben az egészséges hajtömeg jellemzőjeként is fontos.

Hajtömeg és volumen

Julia Roberts és Andie MacDowell hajzuhataga maga volt az álom a kilencvenes években, most pedig ismét divat lesz kihangsúlyozni a természetes loknikat. Ennek jele a curly girl method egyre növekvő népszerűsége, melyet erősít az elmúlt évek önelfogadásra buzdítása is – reméljük, eredményes volt. A nagy volument a göndör hajakon kívüli világot is meghatározza: a Rachel-haj sosem volt lelapult, mint ahogyan most is népsporttá válik a hajtőemelés, a jobbról balra és balról jobbra dobálható hajzuhatag.

Cindy Bruna göndör frizurája

Cindy Bruna a Boss divatshow-ján (Fotó: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images)

Mandy Capristo hosszú frizurája

Mandy Capristo frizurája sokak kedvence lesz 2022-ben. (Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images)

Frufruk

Minden fazonban divatban lesznek a frufruk, Louise Brooks húszas évekbeli frizurájától Jane Birkin ikonikus hajáig. „A teli frufru, a nagyon rövid Björk-féle fazonok, a hosszú, oldalra söpörhető változatok egyaránt keresettek, minden hajhossz esetén népszerű választás lesz frufrut vágatni.”

rövid bubi frufruval

Rövid frizurákhoz is jól mutat a frufru. (Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images)

Debby Ryan hullámos bubi frizurája, laza frufruval.

Debby Ryan hullámos bob frizurája, laza frufruval. (Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images)

Kaia Gerber frufrus shag frizurával

Kaia Gerber frufrus shag frizurával (Fotó: Profimedia)

Vagány csajok frizurái

A jól elkészítettség persze nem zárja ki, hogy laza, vagány is legyen a frizura. A technikásabb vágások lesznek keresettek, Miley Cyrus és Billie Eilish abszolút trenddiktálók e téren, nekik köszönhetően pedig a shaggy és mullet fazonok is élen járnak majd. „Ha jól van levágva és megfelelő termékeket használunk, akkor otthon sem kell sokat vesződnünk ezekkel a fazonokkal. A shagek, a rock and roll hajak olyanok, hogy ha félkészek, akkor is úgy állnak, ahogy kell. A kilencvenes évek frizuráiban az a jó, hogy minél szakadtabbak, annál szexibbek – mondja Vörös Kati fodrász – Van volumenük, néha olyanok, mintha most keltünk volna ki az ágyból, mégis állati jól néznek ki. A kilencvenes évekre nagyon jellemző volt, hogy mindenkiben volt élet, mindenki élt, bulizott, most pedig már nagyon erre vágynak az emberek, és ez a hajtrendekben is egyértelműen meglátszik.”

Billie Eilish

Milliók utánozzák Billie Eilish frizuráját. (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Miley Cyrus

Miley Cyrus frizurái trendteremtők a Z generáció körében. (Fotó: Steve Granitz/FilmMagic)

shag frizura

POUSTOVIT divatshow – 2022. tavasz-nyár (Fotó: Ferda Demir/Getty Images)

Hajszíntrendek

A hajfestés terén a fodrász úgy látja, nincs szín, amit nem kérnének, a technikákat nézve azonban észrevehető némi változás. „A natúr festés, ami olyan, mintha a nap szítta volna ki a hajat, biztosan maradni fog, és a balayage népszerűsége sem csökken, az ombre ellenben már nem annyira keresett. Visszajönnek a vadabb színkombinációk, ha nem is a kilencvenes évek csíkos melírja, de a technikásabb, konkrétabb festési technikák igen. A színblokkos megoldások, a rouge streak arcot övező, több árnyalattal világosabb tincsei.” A pasztell színű, illetve színes, lila, kék, zöld hajak keresettsége ellenben alábbhagy, várhatóan visszaszorulnak a fesztiválhajak világába. 

Bár számos világsztár döntött úgy az elmúlt időszakban, hogy felhagy a hajfestéssel és felvállalja ősz tincseit – gondoljunk csak Sarah Jessica Parkerre -, ám a fodrász úgy látja, erre széles körben nincs még nyitottság. Az ötvenes és hatvanas korosztályra egyáltalán nem jellemző, inkább a náluk idősebbek körében, a hatvanas, vagy inkább hetvenes éveikben járó hölgyeknél figyelhető meg némi nyitottság afelé, hogy természetes ősz frizurájuk legyen.

Hajdíszítés

A nyolcvanas évekből visszatapsolt hajgumik, a scrunchie-k minden jel szerint jól megférnek a frizuratrendekkel, melléjük pedig szépen felzárkóznak a krokodil csatok is, ami már tisztára kilencvenes évek nosztalgia. Bár vannak rá törekvések, hogy a pillangós mini csatok újra a fősodorba kerülnek, egyelőre úgy tűnik, nem félni tőlük, ám az kétségtelen, hogy csatokkal ékesíteni frizuránkat, jó döntés lesz továbbra is. 

frizura készítése

Celeni (Fotó: Miknyóczki Dóra – Celeni)

csatokkal díszített frizura

TRESemme x Alice + Olivia divatshow – 2022 tavasz-nyár (Fotó: Noam Galai/Getty Images)

Férfi hajak

A változás a férfi frizurák divatját sem kíméli. „A barber shopos hajak népszerűsége csökkenni fog. Az elmúlt időszakban inkább a férfiakra volt jellemző a tökéletesen összerakott frizura, a milliméterre pontos vágás. Ezek a megcsinált kinézetek azonban nem illenek a kilencvenes évekkel visszatérő trendek közé. Sokkal valószínűbb, hogy divatba jönnek ismét a laza pasi hajak, a hosszabb fazonok, gondoljunk csak Brad Pitt vagy Johnny Depp tincseire. A rossz fiús imázs, a rocker stílus, a tetoválások mind a macsó sárm része volt. Amit Tommy Lee és Pamela Anderson kettőse képviselt, azt hozza most Meghan Fox és Machine Gun Kelly vagy Courtney Kardashian és Travis Barker.”

Colson Baker, művésznevén Machine Gun Kelly

Colson Baker, művésznevén Machine Gun Kelly frizurája is jó példa rá, változnak a férfi hajtrendek is (Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images for Redbox)

Timothée Chalamet

Timothée Chalamet sem a barber shop frizuradivatot követi – szerencsére. (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Szépségtrendek 2022-re

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top